Sevginar Sali

Kendini ve iş bilmezlere ilahi adalet çağrısı...

Bundan yaklaşık bir yıl önce Silivri Kaymakamlığı İnsan Hakları Komisyonu bir ilke imza atarak; Silivri Birlik bünyesinde hizmet veren iki şoförün yönetimindeki otobüslerin, Kanunla 65 yaş üstü vatandaşlarımıza tanınan ücretsiz seyahat hakkını kullanmasına mani olmak suretiyle hak ihlali yaptıklarına oybirliğiyle karar verdiğini kamuoyuna ilan etti.
Bu karar üzerine söz konusu hatadan dönülecek, daha dikkatli ve özenli bir süreç işleyecek sanan saftoriklerdenseniz; yalnız değilsiniz…
Hak ihlaline karar verildiğini kamuoyu öğrendi ama ne ceza aldıklarını bilemedik tabi. Belki de bizim duyarsızlığımız merak edip, işin peşine düşmedik. İnsan Hakları Komisyonu kararı ne işe yaradı peki? Silivri Birlik otobüsleri bu kararın ardından, daha da yoğun olarak 65 yaş üstü yolcuları almamaya, aldıklarına kötü muamele etmeye devam etti; hangisi daha kötü siz karar verin. O yaşlıların yerine kendi annenizi, babanızı koyarak biraz da empati yapın!
Silivri Kaymakamlığı/İnsan Hakları Komisyonu takmamak da ne? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin 25/06/2009 tarih ve 2009/3-14 sayılı kararı ile yürürlüğe giren Özel Halk Otobüsleri Çalışma Yönergesinin 28. Maddesi uyarınca toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı olan vatandaşımıza eziyet tüm hızıyla devam etti… İBB yetkilileri, Kaymakamlık, birbiriyle kavgada aslan kesilen siyasetçilerimizden ise tık yok!
“Gazeteci abla yaz bizim eziyetimizi” diyen amca bilmiyor ki üstte saydığımız devlet erkânının hükmünün geçmediği konuda bizim esememiz bile okunmaz. Hadi bu yaşlılara söz konusu eziyeti gören muavinlerin ticari kaygıları vicdanlarını köreltmiş kamu düzenini tahsis etmekle yükümlü yetkililerimize ne oldu?! Aldıkları kararları, üstlendikleri yetkililerin gereğini onlar niye yerine getirmiyor!? Halka hizmette kendini kıran siyasetçilerimizi sormuyorum bile!!!
Bin kere yazdık, on bin kere de olsa görünen o ki Silivri Birlik'teki başıbozukluğa dur diyecek hüküm kimsede yok memlekette. Muavinlerin yaşlılara eziyeti değil sadece söz konusu olan buna sessiz, kayıtsız kalanların suç ortaklığı da aynı zamanda… Vicdansızlık, çürümüşlük diz boyu!
İşimiz Allah'a kalmış… İnşallah o yaşlılara eziyet eden, hayatlarını zorlaştıran zatı şahanelere de yaptıklarını görmeden, yaşamadan bu alemden uğurlamak mümkün olmasın! Hatta misli misli yaşasınlar inşallah!
Şu hale bak ya; düzeni sağlamak adına bedduaya başvuruyoruz artık… Halimiz içler acısı…
Ne ara bu kadar insanlıktan çıktık aklım almıyor… Çoğumuz belki o yaşı görmeden gideceğiz bu alemden; sanırsam en iyisi de o… Kocayan kurtların, kuzuların maskarası olması hayvanlar aleminde bile kaçınılmaz ise insanlar alemindeki vaziyeti siz düşünün.
Not: Silivri Birlik'e 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım sağlama imkanı karşılığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen ödemelerin yapılmamasını yolculara kötü muameleye gerekçe olarak ben kabul etmem; eden etsin...

***
Geçen haftalar annem ve babam tapuya bir evrak için başvuruyor. Randevu mesajını saatlerce bekledikten sonra gidip görevli arkadaşa işlemin akıbetini soruyorlar... Ve bingo; tapuları kayıp! Memur hem tapuda tapuyu kaybediyor hem de bunun sorumluluğunu iki yaşlı vatandaşa yıkmayı marifet sayıyor. Olay olup bittikten sonra yaşananlardan haberim oldu… (Bir de öyle huyları var yaşlılarımızın yaşadıkları şeyleri gizlerler, sorunları kimseyi rahatsız etmeden çözmeye çalışırlar…) Gazeteci ukalalığı gibi algılanmasın diye üç gün kendimi tuttum ama hayatımda bu kadar sinirlendiğimi hatırlamıyorum. Müdürle konuşunca tapu da bulundu, özürler de dilendi ama niye bu çifte standart, ikiyüzlülüğümüzün tescillenmesinden başka neye yaradı? 
Yaşlılara gücü yeten tüm kendini ve iş bilmezleri Allah'ım sana havale ediyorum; senden daha yaratıcı olacağımı haşa düşünmem… Yetkililer ve siyasiler de bir zahmet üstlerine düşen vazifeyi yerine getirirse hepimizin hayatı daha huzurlu olacak kuşkusuz.

YORUM YAP