Şahin Dirik

Ulaşım Çilesi 2; Sarı İETT’ler...

Hepinize bir kez daha merhaba değerli okurlarımız. Yazdığım son köşemde sizlere Silivrililer'in İstanbul içine ulaşımını bir hayli karmaşık hale getiren Silivri Birlikler'den bahsetmiştim. Bu yazımın konusu ise Silivri Birlikler'in tek alternatifi olan 300 hat nolu sarı İETT'ler olacak. Her ne kadar eleştirilecek bolca mevzuları olsa da yalnızca Silivri Birlikler'i eleştirmek olmaz. 300 nolu sarı İETT'lerin de eksikleri var…
Silivri'nin İstanbul'un 14 CHP belediyeli ilçesinden biri olması sebebiyle İBB'den adeta “üvey evlat” muamelesi gördüğü ve çeşitli hizmetlerden mahrum bırakıldığı sıklıkla gündeme getirilen bir konu. Bu konu başlı başına bir köşe yazısı sebebi olduğundan dolayı onu burada çok fazla irdelemeyip üzerine ayrı bir köşe yazmayı düşünüyorum. Ancak Silivri'nin bir “üvey evlat” olduğu iddiası toplu taşımaya da yansımış durumda. Ben de bu gün bunu irdeleyeceğim.
Daha önce de söylediğim gibi yaklaşık bir buçuk sene öncesine kadar özel aracı olmayan vatandaşlar için Silivri'den İstanbul içine doğru seyahat etmenin tek yolu Silivri Birlikler'di. Ancak, yaklaşık bir buçuk sene önce bu durum değişti. Silivri-Tüyap arası çalışan 300 nolu sarı otobüslü İETT hattı Silivri Birliklere bir alternatif olarak halkımıza sunuldu ve kısa sürede rağbet görmeye başladı. Silivri halkı Silivri Birlikler'de yaşanan enteresan durumlardan o kadar yorulmuştu ki herkes kısa bir sürede birer İstanbul Kart edinip sarı otobüsleri kullanmaya başladı.
Bu hizmeti (biraz geç de olsa) Silivri halkına sunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş'a ve ilgili birimlere teşekkürlerimi daha önce sunmuştum, tekrar sunuyorum. İstanbul'a gidiş konusunda gerçekten alternatif bir toplu taşıma aracına fazlasıyla ihtiyaç vardı Silivri'de. Ancak bana sorarsanız bu ihtiyacımız hala tam olarak karşılanmış değil.
Başta bu 300 nolu hat yalnızca Silivri'den kalkmaktaydı ancak zamanla Çanta ve Gümüşyaka'dan kalkan seferler de eklendi hatta. Doğrudan Silivri merkezden kalkan yalnızca birkaç sefer kaldı.
Araçlar Çanta ve Gümüşyaka'dan kalkınca Silivri'deki durağa geç ve dolu geliyor ve bu durum da vatandaşların tepkisine sebep oluyor. Kullananların çoğunun Silivri merkezden bindiği bir hattın otobüslerinin kalkış noktalarının Silivri merkeze dolu getirtecek şekilde bir düzenleme yapmak hangi zekânın ürünüdür diye sorası geliyor insanın cidden…
Köylere İETT getirmek yerine naçizane fikrimce önceliğiniz merkezden kalkan İETT'lerin seferlerini sıklaştırmak olmalıydı, seferler fazlasıyla seyrek ve gördüğüm kadarıyla seferlerin sıklaştırılması konusunda yoğun bir talepte mevcut.
Olayı bir başka boyutundan inceleyecek olursak minibüsçü esnaf özellikle köylere giden İETT'lerden fazlasıyla şikâyetçi. Kendileri zaten çok para kazanamadıklarından, şimdi de İBB'nin bu köy seferlerini koyarak onların kazandığı 3 kuruş fazlaya da göz koyduğundan yakınıyorlar.
Şu an günde birkaç defa ilk durak olarak doğrudan Silivri merkezden kalkan çok az sefer var. Mevcut seferlerin çoğu Çanta ve Gümüşyaka'dan başlıyor. Ayrıca Çanta ve Gümüşyaka'dan kalkan seferler sanki yeni birer hatmışçasına kamuoyuna lanse edilerekten “İBB çalışıyor! AK Parti çalışıyor!” algısı yaratılmaya çalışıldı. Ama yemezler efendim, bu fazlasıyla ucuz bir numara. Bunu bu şekilde lanse etmek resmen trajikomik…
Yani toplamda ne dedik? Köylerden kalkan İETT'ler yerine doğrudan Silivri'den kalkan seferlere öncelik verilmeli, saatleri sıklaştırılmalı dedik. Ancak bunlar yeter mi? Hayıııır, tabiî ki de yetmeeez! Vatandaşların fazlasıyla fikir ayrılığı yaşadığı bir konuya girmek istiyorum; “Silivri'ye metro veya metrobüs gelsin mi gelmesin mi?” Hoş ya sanki çoğunluk gelsin dese geliverecek… Ben “gelsincilerin” tarafındayım. Fikrimce ilçemizin bu hizmete kesinlikle ihtiyacı var. İlçemiz gelişiyor, Türkiye'nin ilk tarım lisesi, yeni açılan ve açılacak olan üniversiteler de bunun kanıtı. Silivri ulaşım hizmetine aç. Yıllarca Silivri Birlikler'de garip meselelerle karşı karşıya kalmış vatandaşın sarı İETT'leri görünce nasılda aç kurtlar gibi doluştuğunu gözlemledikten sonra bu ilçenin metro ya da metrobüse ihtiyacı olduğu fikrini daha bir benimsedim. Tabi ki tercihen metro… Ayrıyeten ilçemizin bir de akbil dolum noktasına ihtiyacı var. Koskoca ilçede bir tane bulunmaması sizce de çok komik değil mi? Lütfen Silivri'ye metro veya metrobüs getirmek için ilçede AK Parti'nin iktidar olmasını beklemeyin sevgili İBB, bu gidişle çok beklersiniz… Unutmayınız ki tarafsız bir şekilde hizmet etmek belediyeciliğin altın kurallarından biridir, saygılar.
İşte bunlar Silivri otobüsleri hakkında İETT sitesinde yer alan “incikli cıncıklı” notlar. “Bir otobüse en fazla kaç fonksiyon yüklenebilir?” sorusunun cevabı niteliğinde adeta...

YORUM YAP