XXXXX

Kararlar ve sonuçları…

Bugünlerde yaşananlara bakınca daha sık olarak aklımı bu soru meşgul etmeye başladı; Sonucunu bilseydiler, Silivri'nin başaktörleri hangi eylem ve söylemlerini tekrarlamazlardı. Hangilerinde değişikliğe giderlerdi mesela…
Selami Değirmenci, 2002'de milletvekilliği için belediye başkanlığından kararlı bir şekilde vazgeçebilir miydi?
2004'te Beyaz Saray'da düzenlenen açık oturumda Metin Karakaş, Selami Değirmenci'nin karşısına tek başına çıkar mıydı?
2009'a giderken Hüseyin Turan hangi kararlarını gözden geçirirdi?
Özcan Işıklar, Abdullah Yıldırım ve Yılmaz Kandemir'e geçmişe dönme fırsatı olsa aynı yetki ile sorumlulukları tekrar verir mi?
Selami Değirmenci, Hüseyin Şahin'e bir daha güvenir mi?

***

Azıcık vicdanı ve aklı olan insan zaten kötülük yapmak için efor sarf etmez. Ama bilmeden, istemedin yapılan yanlışlarda ısrar etmenin zararı ölçülemez.
Bir ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum;

KARAR VERME ÜZERİNE
- SCHOPENHAUER-
"İnsan yaşam yoluna dönüp baktığında, bu yaşamın 'lâbirent gibi karışık ilerleyişini' bir bakışta gördüğünde ve böylece kimi kaçırılmış mutlulukları, kimi çağrılmış mutsuzlukları görmek zorunda kaldığında, kendi kendini suçlamakta aşırıya gidebilir. Çünkü kendi yaşamımızın akışı, kesinlikle salt kendi eserimiz değildir; tersine, iç içe geçen ve birbirlerini karşılıklı olarak değiştiren iki unsurun, yani olayların sıralanışının ve kendi kararlarımızın sıralanışının bir ürünüdür.
Dahası, her ikisinde de ufkumuz çok sınırlıdır, hangi kararları vereceğimizi çok önceden kestiremeyiz ve olayları da önceden göremeyiz, tersine, ikisinden de yalnızca o andakileri çok iyi bilebiliriz. Bu yüzden, hedefimiz henüz uzakta olduğu sürece ona doğru dümen kıramayız bile; tersine, yönümüzü sadece yaklaşık olarak ve tahminlere göre buluruz, yani sık sık rüzgâra karşı yol almamız gerekir. Yapabileceğimiz tek şey, kararlarımızı her zaman, bizi asıl hedefe götürecek isabetlilikte olmaları umuduyla, o anki koşullara göre vermektir."
(Yaşam Bilgeliği
Üzerine Aforizmalar)

***

İyilik altın yatırımı gibi kısa vadede değerini kaybettirmez ama kazandırmaz da… Üzerinden ne kadar çok vakit geçerse, yapılan iyilikler bu süreçte ne kadar artarsa karşılığı olmak zorunda değil ama olduğunda çok güzel olur.
İnsan çevresindekileri, dost dediklerini en iyi zor zamanlarında, sıkıntılı anlarında tanır…
Kimseye yanlış ve kötülüğünüz olmadıysa sizden iyi durumda kimse olmaz!

YORUM YAP