SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Değerlerini kaybeden toplum idare edilebilir mi?

Toplumsal değerler belli bir toplumda oluşan, ortak olarak kabul gören, duygu, düşünce ve kuralların uygulama biçimlerini yansıtan ölçütlerdir. Ülkemizde bu değerler örf, adet, ahlak ve inançlara dayanır.

Saygı,sevgi,hoşgörü,vefa,dürüstlük,yardımseverlik,kardeşlik,dostluk,sadakat,dayanışma,yurtseverlik bilinen toplumsal değerlerimizdir.Toplumumuzun önemli bir kısmında ahlak ve erdem değerlerimizin yitirilmesi maalesef fazlalaştı. Bununla birlikte hızlı bir şekilde yayılmaya da devam ediyor. Kaybettiğimiz o kadar çok değerlerimiz var ki, bunları anlatmaya satırlar yetmeyebilir.
Sebebi ise kötü ahlak davranışlarının toplumda bulaşıcı olması. Örnek alınmaması gereken olumsuz davranışların örnek alınması. Bu şekilde olan toplum kesiminin yönetilmesi de aynı yönde zor olacaktır.
Tabiî ki bu pes ettiğimiz, yıldığımız anlamına gelmez. Gelmemesi de lazım. Çünkü mücadele, bir karakter biçimidir, istesek de bırakamayız.Toplumu yönetecek yön verecek kişiler, bu toplumun birer bireyleri olarak da bizleriz. O yüzden mutlaka üzerimize düşeni yapacağız ve doğru olanı tarif edeceğiz. Ama insan bu konulara değinmeden de kendini alamıyor. Çünkü hepimiz bu toplumun birer üyesiyiz.Bununla beraber başka bir konu ise, günümüzde yaşam kalitesi arttıkça duyarlılığın azalması. Maddi değerler peşinde fazla koşarken, o kadar çok manevi değerlerimizi kaybediyoruz ki, farkında değiliz.
Yitirmeye hızla devam ettiğimiz ve hepimizin sahip çıkması gereken değerleri şöyle sıralayabiliriz:
-En basit örnek telefonla ne çok şeyi halleder olduk. Artık yüz yüze görüşmeler azalır oldu.
-Toplum içinde yaşarken toplum kurallarına uymayı görmezden geliyoruz.
-Anne babalarımıza gösterdiğimiz saygıyı bütün büyüklerimize göstermemiz gerektiğini unutuyoruz.
- Yaşlılara azalan saygı.
- İnsanların birbirlerine karşı azalan güveni.
-Aynı apartmanda oturduğumuz kişileri bile bazen tanımamak ilk kez görmek bunlardan sadece birkaç tanesi ve çoğaltabiliriz.
Konuyu özetleyecek olursak; toplumumuzu ayakta tutan değerlerimiz ve kültürümüzdür. Bu sebeple gözlemlediğimiz bu olumsuz davranışlara takılmadan biz mücadeleye devam etmeliyiz ve örnek olmayı yılmadan, alışkanlık haline getirmeliyiz.

YORUM YAP