Uğur Türkyılmaz

Fatih Sultan Mehmet – 2

Bir önceki yazımızda II. Mehmet'in siyasi çekişmeler ve Haçlı ordularının Osmanlı Devleti üzerine düzenlemiş olduğu sefer vesilesiyle başarısız bir iktidar süreci yaşadığını ifade etmiştik. Böylece II. Mehmet tahttan indirilmiş ve babası II. Murat tekrar tahta nail olmuştu.

  1. Mehmet yaklaşık 5 yıl Manisa'da şehzade sancağını idare etti. Bu süreçte katıldığı savaşlar ve yönetim tecrübesi ile kendisini geliştirdi. Çandarlı Kara Halil Paşa'dan gizli bir mektup aldığında, babası II. Murat'ın vefatını öğrendi ve ivedilikle Gelibolu üzerinden Edirne'ye geldi. Padişahın ölüm haberini alan yeniçeriler huzursuzluk çıkartmış ancak Çandarlı'nın üzerlerindeki etkili tutumu işin bir isyana dönüşmesini engellemiştir. II. Mehmet böylece ikinci kez Osmanlı tahtına oturmuştur.
  2. Mehmet, bir önceki iktidarı sürecinde kendi yönetimini zora düşüren kişileri görevlerinden almadı. Ancak kendisine hem ilk iktidarında hem Manisa sancağında yol gösterici olan Zağanos Paşa gibi önemli paşaları Divan'da görevlendirdi. II. Mehmet babasının yapmış olduğu anlaşmalara uyacağını belirterek hem Müslüman Türk Beylikleri hem de Hristiyan devletlerle anlaşmaları yeniledi. Onun hedefinde İstanbul gibi çok önemli bir şehri ele geçirmek vardı. Onun için de ilk adım olarak Anadolu Hisarı karşısına Rumeli Hisarının inşasına başlanması emrini verdi.

Osmanlı Devleti'nin Rumeli topraklarında ilerleyişi II. Mehmet ile de devam etti. İstanbul Rumeli ve Anadolu toprakları arasında neredeyse bir ada konumunda kalmıştı. Onun stratejik konumu dolayısıyla biran önce fethedilmesi II. Mehmet'in en büyük hayaliydi.

Rumeli Hisarı inşası tamamlanmış ve artık Boğazdan her geçen gemi kontrol altına alınabilmişti. Boğazdan geçerek İstanbul'a yani Bizans'a destek gelmesi engellenmiştir. Bu noktada İstanbul'un teslim edilmesi çağrısı Bizans yönetimine iletilmiş ve olumsuz yanıt alınması üzerine İstanbul'un fethedilmesi amacıyla Bizans'a savaş ilan edilmiştir.

Devam Edecek…

 

YORUM YAP