Uğur Türkyılmaz

Osmanlı Padişahının ölümüne sebep olan Rus Katliamı

Yaklaşık 1,5 aydır Rus ordularının Ukrayna topraklarındaki işgal sürecini takip etmekteyiz. Ne yazık ki Rusya'nın saldırgan politikası devam etmektedir. Bu yüzden de her iki taraf adına hem askeri hem sivil kayıpların sayısı her geçen gün artmakta ve insanın içini parçalayan görüntüler ekranlara yansımaktadır.

Rusların acımasız saldırıları dün olduğu gibi bugün de tüm şiddeti ile insanlık adına son derece yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Hatta Osmanlı vesikaları incelendiğinde bir Osmanlı padişahının ölümüne sebebiyet dahi verdiği görülmektedir.

Osmanlı Devleti 1774 Küçük Kaynarca Anlaşması ile elinden kaybettiği ilk Müslüman Türk toprağı olan Kırım'ı geri alabilmek için Ruslar üzerine savaş ilan etmişti. Ancak istenilen düşünce hayata geçirilememiş ve Ruslar karşısında çeşitli mağlubiyetler alınmıştı.

Osmanlı-Rus hududunda bulunan önemli bir Osmanlı uç karakolu görevi gören Özi Kalesi de bu mağlubiyetin tüm yükünü üstüne alan bir nokta oldu. 1787-1792 Osmanlı Rus savaşında bu Osmanlı hudut karakolu Ruslar tarafından istila edilmiş ve içinde bulunan halk tamamen katledilmiştir. Bu korkunç haber Osmanlı başkenti İstanbul'a ulaştırıldığında dönemin padişahı I. Abdülhamit üzüntüden felç geçirmiş ve 64 yaşında vefat etmiştir.

 

YORUM YAP