Uğur Türkyılmaz

Feza’dan Anıtkabir’e

II. Dünya Savaşı'nın ardından süper güç olma mücadelesi veren Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki rekabet dünya sınırlarını aşarak uzaya kadar ulaşmıştır. İlk olarak Yuri Gagarin, 1961 yılında Vostok adlı uzay aracı ile dünya yörüngesinde bir süre zaman geçirdikten sonra dünyaya sağlıklı bir şekilde geri dönerek uzaya giden ilk insan unvanının sahibi olmuştur.
Sovyetler Birliği'nin bu hamlesine karşılık Amerika Birleşik Devletleri 1969 yılında, Apollo 11 adlı uzay aracı ile Armstrong, Aldrin ve Collins adlı astronotları aya göndermiştir. Bu olay ay yüzeyine ayak basan ilk insanlar olarak tarihe önemli bir not olarak kaydedilmiştir.
Amerikalı bu astronotlar dünyaya döndüklerinde bir dizi ülke ve bu ülkelerin önemli şehirlerini ziyaret etmişlerdir. Tarih 20 Ekim 1969'u gösterdiğinde ise bu ekip Ankara'da Anıtkabir'in aslanlı yolundan geçerek aziz Atatürk'ün huzurunda bulunacaklardır.köşe
Apollo 11 mürettebatı çelenk ve saygı duruşunun akabinde Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazacaktır: “Modern Türkiye'nin Kurucusu Atatürk'e Büyük Saygı ve Hayranlıkla” 20 Ekim 1969.

YORUM YAP