Balcıoğlu: ‘Silivri Ortak Paydası’nda samimiyetle çalışıyoruz

Balcıoğlu: ‘Silivri Ortak Paydası’nda samimiyetle çalışıyoruz

20.10.2022 11:19:27

CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu, Silivri Belediyesi 2023 bütçe görüşmelerinde farklı bir hava estirerek, onay kararları ile beraber beklenti ve eleştirilerini samimiyetle ortaya koydu.

CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu, Silivri Belediyesi'nin 2023 yılı tahmini bütçesine onay verdiklerini açıklarken, muhalefet adına eleştiri ve beklentilerini de bulunduğu değerlendirmede sıraladı.

BALCIOĞLU: ‘SİLİVRİ ORTAK PAYDASI'NDA SAMİMİYETLE ÇALIŞIYORUZ

Balcıoğlu şöyle konuştu: “Silivri Belediyemizin 2023 Mali Yılı Performans Programı ve bütçenin görüşülmesi gündemli meclisimizin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.

TAZİYE

Sarten Ambalaj'ın kurucusu ilçemizin ve ülkemizin değerli iş insanı Yusuf Sarıbekir'in kızı Zeren Güzelbahar'ı son yolcuğuna uğurladık. Allah'tan rahmet, Sarıbekir ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Bartın Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden maden emekçisi hemşerilerime başsağlığı diliyorum. Çok üzgünüm.

“CUMHURİYETİMİZ İLELEBET YAŞAYACAK”

Önümüzdeki günlerde Cumhuriyet Bayramımızı kutlayacağız. Ebedi önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle 29 Ekim 1923 en büyük bayramımızın olduğu tarih. Cumhuriyetimiz ilelebet yaşayacak. En büyük bayramımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

Evet, bizler hepimiz yerel yöneticiyiz, burada yerelliğin öne çıktığı bir anlayış var. Bu anlayışa bakarak yerel kaygıları herkesin taşıması çok normal ve saygıdeğer bir görüş şekli. Sözlerime Hazreti Mevlana'nın bir sözüyle başlamak istiyorum; “Bir neslin geleceğini, bir önceki nesil hazırlar.” Bizler de burada halkımızın seçmiş olduğu isimler olarak yüce mecliste geleceğin Silivri'sini inşa etmek, gelecek nesillere güzel yarınlar bırakmak için hep birlikte “Silivri” ortak paydasında samimiyetle çalışıyoruz.

BELEDİYENİN TEMEL GÖREVİ

Belediyenin temel görevi; ilçemizin sosyal, ekonomik, kültürel hayatını daha ileri taşımak. Bunu yaparken yerel yönetimlerin en önemli özelliği o bölgenin güçlü ve zayıf yanlarını, yerin altındaki ve üstündeki değerlerini iyi bilmesi.

“SİLİVRİ'NİN ALLAH VERGİSİ ÖZELLİKLERİ VAR”

İlçemiz ülkemiz için önemli bir marka. Bunun bilinci içerisinde, kültürü, doğası, tarihi ve kökü eskilere giden kazanımlarıyla Silivri'mizi bu değerlere yakışır konuma getirmek, güvenilir ve sürdürülebilir çevre anlayışıyla yaşanabilir bir konuma oturtmanın gayreti içinde olmalıyız.

“TOPLUMUN UZUN VADELİ DÜŞÜNECEK AKLA İHTİYACI VAR”

İki türlü çalışma yapılır. Bazıları günlük; aynen gazete çıkarmak gibi… O gün yaparsınız, ertesi gün yeniden bir daha! Belediyeler de öyle… Çöp toplamak gibi rutin işleri var. Bir de ömürleri aşan çalışmalar var. Kentlerin geleceğini, toplumların geleceğini ilgilendirir. İnsanların bugününü, yarınını ilgilendirir. Toplumun uzun vadeli düşünecek akla ihtiyacı var.

“GELECEĞİ TASARLAYAN BİR BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINI KURUMSALLAŞTIRMALIYIZ”

Mahalli idarelerin yapması gereken zorunlu ve rutin işler bir yana, önceliğimiz geleceğin güvenli Silivri'sini kurmak. Bugünü kurtaran değil, geleceği tasarlayan bir belediyecilik anlayışını kurumsallaştırmalıyız. En gerekli olanı ve en iyisini gerçekleştirirken, en ekonomik biçimde yapmalıyız.”

“YAŞANMIŞI DEĞİŞTİRME ŞANSIMIZ YOK AMA GELECEĞİ BERABER KURABİLMEK ELİMİZDE”

“İlçemizin sahip olduğu bir kimlik var” diyen Balcıoğlu, “7 Bin yıllık bir şehir, 42 km uzunluğunda sahile sahibiz, 500 km2 yakın birinci sınıf tarım alanımız var. Böyle bir şehrin kimlik buhranı yaşaması mümkün mü? Silivri'miz üniversiteler, bilişim teknolojileri, parklar, meydanlar, turizm, kent ve kent çevresi tarımı ile gelişmesi gerekir.  Tarihimiz, denizimiz, topraklarımız, sahip olduğu coğrafi konum, sanayi anları, önemli ticaret merkezlerine ulaşım ağı merkezlerine yakın olması ilçemizin güçlü yanları. Bunun farkında olup, şehri ona göre planlamalıyız çünkü planlar bir şehrin anayasası. Saymış olduğum değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Yaşanmışı değiştirme şansımız yok ama geleceği beraber kurabilmek bizim elimizde” vurgusunda bulundu.

“SİLİVRİ'NİN GELECEĞE YÖNELİK MALİ POLİTİKASININ PLANA GÖRE ŞEKİLLENDİĞİNİ GÖREMEDİK”

“Silivri'nin geleceğe yönelik 2023 mali politikasının ilçemizin sahip olduğu plana göre şekillendiğini göremediğimizi vurgulamak istiyorum” diyen CHP Grup Sözcüsü, “Sizlerin de çok iyi bildiği, hissettiği gibi ülkemiz ekonomik açıdan çok zor günlerden geçmekte. Bu ekonomik krizi hem evimize aldığımız ekmeğin mevcut fiyatından, hem de ekmeğin fiyatının artış hızından yani enflasyondan rahatlıkla fark edebiliyoruz. Ülkemizde enflasyon ve bununla ilintili olarak fiyat istikrarsızlığı ve ticari açıdan geleceği öngörebilmeme öyle noktaya geliş ki devlet kurumları dahi açtıkları ihalelerle istekli, nakit parayla işi yaptıracak şirket bulamaz hale geldi. Silivri Belediyesinin Silivri Gençlik Evi Projesi'nde olduğu gibi. Her ne kadar TÜİK, resmi enflasyon oranını %83 olarak açılıyor olsa da bizler çok iyi biliyoruz ki reel enflasyon tam da Başkanın yeni bütçeyi arttırmak istediği oranda; yaklaşık %200-225 arası, 2022 yılı 443 milyon TL, 2023 yılı 1.348 milyon TL.

Elbette eğer artırılan bütçe ile katma değer sağlayacak, ciddi projeler yapılacaksa bu oranda yüksek bütçe artışı çok önemli. Ancak eğer sadece enflasyondan korunmak için böyle büyük bir artışa ihtiyaç duyuyoruz, hatta zaruriyet oluyorsa bu tablo bizlere geleceğimiz ile ilgili hiç güzel bir resim çizmemekte” şeklinde uyarılarını ifade etti.

“LİYAKAT VE DENGE GÖZETİYOR MUYUZ?”

Balcıoğlu değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Başkan her sene ciddi işçi alımı yapıldığını görmekteyiz. Bütçenin büyük bir kısmı personel maaşlarına gitmekte. İhtiyaç oldukça elbette işçi alınacak, bunda sorun yok. Liyakat  önemli ve her kesimden işçi alımlarında denge gözetiyor muyuz?

“İLGİLİ KALEMİN BÜTÇESİNİN YÜKSEK ORANDA ARTTIRILMALI”

Dünya ülkeleri artık daha az işçilik, daha az yatırım ile daha yüksek getirili ürünler yetiştirilmesi hususunda çok ciddi çalışmalar yapmakta. Bu bağlamda bizler, Silivri Belediyesi olarak önceki yönetimimiz döneminde Silivri'nin coğrafi yapısı ve konumunu göz önüne alarak TÜRAM adıyla bir projeksiyon çizim uygulamaya başlamıştık. Arkasından Tarım Lisesini kurduk. Buradaki amacımız, çiftçilerimize yeni yöntemler, yeni teknikler, yeni ürünler gösterip, onlara fikri finansal danışmanlıklar, lojistik destek ve benzeri konularda danışmanlık yapmaktı. Biliyoruz ki Silivri tarımın ve gıdanın merkezi olmaya aday bir ilçe. Bunu ve benzeri çalışmaları artırarak devam ettirmek hem şehrimiz ve hem de ülkemiz için hayati öneme sahip. TÜRAM'da lavanta, adaçayı, nanenin farklı türleri, süs bitkileri, bölgenin florasına uygun çeşitli aromatik bitkiler marka haline geldi. O sebeple ilgili kalemin/kalemlerin bütçesinin daha yüksek oranda artırılması ve gerçekleştirilmesi gerekmekte kanaatindeyim. Silivri çiftçilerimize verilen arpa tohumu, saman için teşekkürler. 2022 yılı performans programında tohuma tahmini 9.872,00 TL olan destekleme bütçeniz, 2023 yılı bütçesine 10.585,00 TL olarak gözüküyor, yani %5'lik bir artış var.
“MARİNA PROJELERİNDE BİR GELİŞME VAR MI?”

Bir hatırlatma daha yapmak istiyorum. Bir günde iki Marina Projesi açıkladınız. Üç buçuk yıl geçti, hangisine karar kıldınız? Projede bir gelişme var mıdır?

“BELEDİYE VATANDAŞ İLE HÜKÜMET ARASINDA HER YÖNDEN “KOLAYLIŞTIRICI” OLMALI”

Silivri Belediyesi olarak uyguladığınız emlak vergileri, ecrimisiller, ağaç budama, moloz alımı ve işgaliyelerle ilgili uygulamalarınızdan vatandaş, esnaf, sanayi, sivil toplum kuruluşları, dernekler memnun değil. Kısacası mutlu değil.

Kötü yönetilen Türkiye nedeniyle oluşan zararların vatandaşın, esnafın, sanayicinin sırtına yüklemek; açığı onlarla kapatmaya çalışmak uygun değil. Belediye vatandaş ile hükümet arasında her yönden “kolaylaştırıcı” rolünde olmalı. Yoksa belediye karar alarak vatandaştan, esnaftan işgaliye bedelini de yasak dayanağı olan diğer gelir kalemlerini de misli misli artırabilir, bu dönemde artırdı da…

“AÇIĞI KAPATMA YÖNTEMİ; DÜŞÜNCE YAPISI BU OLMAMALI”

Ancak açığı kapatma yöntemi; düşünce yapısı bu olmamalı. Biz belediye olarak şuna çabalamalı, kafa yormalıyız. Biz Silivri hemşerilerimizin yaşamını nasıl daha kolay, daha az maliyetli hale dönüştürebilirizi düşünmeli. Yoksa zam yapmak en kolayı. Bu hususta ilçe belediyemizin eksiklerini, hatta hatalı uygulamaları olduğunu değerlendiriyoruz. Kayıtlara girmesi açısından yüce meclisin huzurunda bu değerlendirmemizi ifade etmek isterim.

“İBB'NİN YATIRIMLARINI VATANDAŞ GÖRÜYOR, FARK EDİYOR”

İBB tarafından Silivri'ye yapılan yatırımları vatandaşlarımız görüyor, fark ediyor. Örnek vermek gerekirse Selimpaşa Kavşağı yapım maliyeti Silivri Belediyesi yıllık bütçesinin iki katı kadar. (Başkan Volkan Yılmaz, yatırım maliyetinin yaklaşık olarak 87 Milyon TL olduğu, Silivri Belediye bütçesinin de 2022'de 725 Milyon olduğunu belirterek bu bilgiye karşı çıktı…) Çocuk ve kadınlar için hayata geçirilen projeler ortada. İstanbullu, Silivrili hemşerilerimiz bu projeleri fark etmekte, takdir etmekte ve artarak devamını istemekte. Üç kreş bitti, dördüncüsü devam ediyor. Elbette sehven eksiklikler, hatalar olacak.

“VATANDAŞLARIMIZ BENZER MİSYON VE YAKLAŞIMI İLÇE BELEDİYEMİZDEN DE BEKLİYOR”

Vatandaşlarımız, benzer misyon ve yaklaşımı ilçe belediyemizde de bekliyor elbette. Bu hususta İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun vatandaşa yapılacak hizmette siyasi fanatizmin etkisinden arınmış yöneticiliği ilçe belediyemizin de elini kolaylaştırıyor. O sebeple bu dönem ilçemize oldukça katma değer sağlayacak.

Bu duygu ve düşüncelerle bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak Silivri'ye kazandırılacak her yatırımın yanında olacağımızı bir kez daha ifade edip, Silivri ve Silivri'de yaşayan 81 il'den hemşerilerimize hizmet edilmesi anlamında bu tahmini bütçeye destek olacağımızı, eleştiri hakkımızı saklı tutmak koşuluyla bütçeye olumlu oy vereceğimizi belirtiyor. Bütçenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

 Sevginar SALİ

 

YORUM YAP