Uğur Türkyılmaz

Hocalı katliamı

Dünya tarihi incelendiğinde, tarihi Türkler kadar temiz çok nadir bir millet var olduğu görülecektir. Dünya tarihini şekillendiren bu derece uzun bir geçmişe sahip olan bu millet ne zaman siyasi, ekonomik ve sosyal bir çalkantıya düşse, kendi gücünün zirvesinde olduğu süreçlerde ezmediği, sömürmediği, asimile etmediği topluluklar tarafından arkasından vurulmuştur.
Mora'da Yunanlıların, Balkanlar'da Bulgarların, Özi'de Rusların yaptığı katliamın bu sefer coğrafyası Azerbaycan toprakları, eli kanlı katili Ermeniler ve mağduru Hocalı'da yaşayan Azerbaycan Türkleridir. 26 Şubat 1992 gecesi Ermeni askerleri tarafından dünya tarihine kara bir leke olarak kazınacak bir Türk katliamı yapılmıştır. Eli silahlı Ermeni güçleri 366. Alayın askeri desteği ile sivil Türklerin yaşadığı Hocalı kasabasının giriş ve çıkışlarını tutarak onları ablukaya almıştır. Gecenin karanlığında 83 çocuk, 106 kadın, 70 ihtiyar olmak üzere 613 Türk şehit edilmiştir. 487 kişi bu saldırıdan yaralı kurtulurken 1275 kişi ise rehin alınmıştır.
Daha sonra cesetler üzerinde yapılan incelemelerde, birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulup, derilerinin yüzüldüğü ve başlarının kesildiği tespit edilmiştir. Bu insanlık dışı muameleden ne çocuklar ne de hamile kadınlar kaçınabilmiştir.
Ermenistan 1992 yılında yaptığı bu soykırım ve işgalin ardından Azerbaycan ordusuna 32 yıl sonra yenilerek bu bölgeden atıldı. Ancak Hocalı katliamının izleri hiçbir zaman silinmedi. Hafızalarda dünkü tazeliğinle, gönüllerde büyük ateşiyle yanmaya devam ediyor.
Sonuç olarak Türk devletleri her zaman güçlü, hazır ve uyanık olmalıdır. Bugün zafiyet gösterdiğimiz herhangi bir anda tarihte örnekleri olan bu mezalimlerle yüz yüze kalmamız kaçınılmazdır! Azerbaycan Devleti'nin ilk Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'in şu sözü asla dimağlardan çıkmamalıdır:
"Sen Türk olduğunu unutsan da, düşmanın asla unutmaz." -
*Ebulfez Elçibey

YORUM YAP