Sevginar Sali

İktidar ile muhalefet oyunu...

2018'in ilk belediye meclisi dün gerçekleşti. AK Parti'nin önergelerinin okunduğu esnada tiyatro konusunda muhalefetin sorgulamaları üzerinden ortaya çıkan değerlendirmede Rıfat Kutlu ile Özcan Işıklar arasında ilginç bir diyalog yaşandı.
Rıfat Kutlu: Niye rahatsız oldunuz tiyatro ile ilgili sorulardan?
Özcan Işıklar: Ne rahatsız olacağım. Böyle bir muhalefet olduğu için memnunum…
İktidarın, muhalefetten memnun olması nasıl değerlendirilmeli?
Seçimin her türlüsü kapıya dayanmışken, iktidar ile muhalefet arasında memnuniyetten ziyade rekabetin dört nala, açık ara önde, her türlü başka duygudan ziyade, koşması gerekmiyor mu?
Aslına bakarsanız Kutlu'nun çıkışı doğruydu… Muhalefet, iktidarı aksayan yönleri itibariyle sıkıştıracak bir hamle yaptı. İktidar da canının sıkkınlığını hissettirmemek adına hesapta, muhalefete karşı hamlesini gerçekleştirdi…
AK Parti ilk mecliste Işıklar'ın canını sıkmayı başardı (otopark, maaş ödemeleri, borç, toplu konut proje sorgulaması vs) başarmasına da genelde iktidar olarak memnun olduğu bir muhalefet çizgisi izledikleri de bir gerçek.
Bana öyle geliyor ki; Işıklar için muhalefetten memnuniyet duyduğu vakitlerde bir azalmaya gidilecek… Muhalefetin durumunu kontrol edemez ama kendi konumunda, eksikliklerini gidermek, açıklarını kapatmak hususuna odaklanması gerektiği aşikar.
Muhalefetin üslubu sertleşecek, atakları sıklaşacak… 3. Dönem için güven tazeleme ve iktidarını korumak isteyen taraf için süreç daha ciddi bir duyarlılık ile çaba gerektiriyor.
Muhalefetin kaybedeceği şeyler sınırlı, Işıklar'ınki çok fazla…
Silivri'nin kaderine karar verecek olanlar ise Silivrililer!
*Silivri Belediye Meclis toplantıları 2018'de her ayın ilk Pazartesi günleri, ikinci oturumları Cuma günleri saat 10.00'da yapılacak… Çok şükür… Bütün İstanbul'da saat 16.00'da meclisi toplayan tek belediye bizdik her halde : )
* Başkan Işıklar'ın ikide bir bence en iddialı meclis üyelerinden biri olan Semih Ayeş'i yok oy tasnifi yok başka şeyler için meclis oturumları esnasında AK Parti saflarına yönlendirmesini çok sakıncalı buluyorum! Kendine daha fazla yaklaştırması gerekirken, muhalefet ile genç meclis üyesinin arasındaki mesafeyi azaltmasını endişe verici olarak kayda geçmezsem içime dert olur : )
*Başkan Işıklar'ın en iyi işlettiği strateji; ikna edemiyorsan, kafasını karıştır!
*Muhalefetin yerleşmek üzere olan zafiyet göstergesi; mesele büyümesin diye bir noktadan sonra susmak! Pes ettikleri izlenimine yol açıyor…
*AK Parti İlçe Bakanından sıkı bir basın toplantısı bekliyorum. Bu kadar vakit boşuna sessiz kalmadığını ispat etmekle de yükümlü : )

YORUM YAP