Gerçek Amaç Ortada


“Amaç servis kullandırtmak mı?” haberimiz üzerine ilk arayan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Aslan oldu. Haberinden de takip ettiğiniz gibi Aslan, öncelikle bu düzenlemenin duyurulmasından rahatsızlığını dile getirdi. Bu da olayın ‘oldu bitti’ye getirilmek istendiğini açıkça ortaya koyuyor.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce okul tespitlerinde kurulan komisyon şube müdürünün başkanlığında en çok beş okul müdürünün görev aldığı Öğrenci Yerleştirme Komisyonu oluşturulduğunu biliyoruz. Bu komisyonda görev alanlardan biri Piri Mehmet Paşa İlköğretim Okulu Cemalettin Çetinkaya olmasına rağmen, kendisinin haberi nedense en son imza aşamasında oluyor. Bilgisi dışında alınan böyle bir karara Çetinkaya haklı gerekçilerini sunarak imza atmıyor. Doğrusu bu örnek bile komisyonun çalışmaları ve aldığı kararlar hakkında şüphe uyandırmaya yetti. Komisyon üyeleri en son imzaya çağrılıyorsa, onların fikirleri alınmıyorsa, bu kararlar kim tarafından alınıyor? Yeni planlamaları paylaşmamak kime yarar getiriyor?
Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde açıkça belirtilmiş, 16. Madde’de şöyle deniyor, “Gerek görülmesi hâlinde görüşleri alınmak üzere kayıt alanı belirlenecek okul müdürü, ilgili yerleşim biriminin belediye başkanı, köy/mahalle muhtarları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de toplantıya davet edilebilir.”
Gerçeği söylemek gerekirse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün kararları bu şekilde belirleme alışkanlığı yok. Kararlar açıklanıp velilerin isyanıyla karşılaşmak, alışkanlık haline geldi. Bu düzenleme ile gelenek bozulmadı.
Diyelim ki kendi aranızda böyle bir kararı aldınız. Uygulamayı peki hiç düşündünüz mü? Yine Madde 16’da, “Öğrencilerin, ulusal adres veri tabanında belirtilen ikametgâhlarına en yakın ilköğretim okuluna kaydedilmeleri esastır.” deniyor. Siz Alibey Mahallesi’nde ikamet eden öğrencileri, Yeni Mahalle’de bulunan okula nasıl gönderirsiniz? Yönetmeliği nasıl hiçe sayarsınız?
16. Madde’de ayrıca şöyle deniyor, “Komisyon, il/ilçe merkezlerindeki okulların ulaşım imkânlarını dikkate alarak öğrenci alınacak kayıt alanlarını belirler”.
Hele Silivri’mizde böylesine problemli bir alt geçit değil, ‘zor geçit’ varken, oradaki geçişleri bir de öğrenci ve velileriyle kilitlemeyin. E-5’in yan yollarını üst veya alt geçidine o 6-7 yaşındaki çocukları mecbur etmeyin. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz, bu sorundan sıyrılarak güvenliklerini sorumlulara attı. Şube Müdürü Erdal Aslan’a göre ise yol problem değil. Tabi eğer velilerin servis ödeyecek gücü var ise.  
Milli Eğitim Müdürlüğü’nün servis işine bakmadığını hepimiz biliyoruz da Şube Müdürü Erdal Aslan’ın, servis işi yapan bir yeğeni olduğunu bilmeyen kalmamıştır! Aradaki bağlantıyı herkes kurdu ilçe milli eğitim müdürü yetkilileri mi tek kuramıyor?
Bölgede sorun olan ulaşımım yeni servislerle daha da zorlaştıracak. Buradan bu sorumluluğu paylaşan Silivri Belediyesi, Karayolları, Trafik yetkililerine duyurulur. Size çook iş çıkıyor.  
Yeni dönem kayıtları daha başlamadı şu anda Piri Mehmet Paşa bölgesinde olup Nurullah Baldöktü’ye okula gidecek olan öğrenci sayısının Müdür İşler’e göre 30 fakat okuldan verilen bilgilere göre 75, ki bu sayı çok daha fazla olacaktır. Sadece okula gitmek için bu güzergahı sabah akşam kullanacak olan kişi sayısını varın siz hesaplayın. Yan yollarda ve alt geçit bölgesinde sürekli yaşanan kazaları da sakın unutmayın. Çocukları nasıl bir tehlikeye attığınızın farkına varın. Eski Hastane önü, bu sorunlu bölge yanında ne ki? Zaten yeni hastanenin kapanmasıyla oradaki yoğunluk azaldı.
Şube Müdürü Erdal Aslan, “Milli servet yatıyor” diyor. Doğrudur. Bu planlama yapılırken düşünülecekti. Yine de rahat olun, Silivri gün geçtikçe büyüyor, nasıl olsa o okullar dolacak. Siz yeter ki zorluk çıkarmayın varsın oradaki sınıf mevcudiyeti 22 olsun.
Milli Eğitim Müdürümüz Halis İşler, ‘Piri Mehmet Paşa İlköğretim Okulu’nu rahatlatmak istiyoruz’ diyor. İsabet olur. Her taraf beton yığını olmadan doğru bir planlama ile şehrin merkezine değil ama merkeze yakın yerlere bir okul daha yapılmalı. Bana göre en kolay çözüm ise, Piri Mehmet Paşa İlköğretim Okulu bölgesindeki öğrencileri Gazi İlköğretim, Turgut Reis ve Hasan Özvarnalı İlköğretim Okullarına paylaştırmak. Hatta Gazi İlköğretim Okulu’nun bölgesindeki öğrencileri Parkköy’deki okula yönlendirmek veya henüz dolmayan o belgelere yeni okullar yaptırmak da seçenek olabilir.
Veli, öğrenci, okul yetkililerine rağmen karar alan ilçe milli eğitimin müdürlüğünün uygulamalarından başarı beklemek boşuna. Kendi kendinize aldığınız kararlar ancak sizi bağlar.
Tepkiler de ilgili diğer kesimlerin hakkıdır. Yine de bir şeye karar verirken madem ki ilgili kesimi dinlemiyorsunuz en azından yönetmeliklerinizi açıp okuyun.

YORUM YAP