Renginar Sali

Perde yeni, oyun eski

Her geçen gün daha da çöken karanlığa sürüklenirken, aydınlık da bizden uzaklaştıkça uzaklaşıyor. Siyasi çıkarlar uğuruna birilerinin eline geçen ve delik deşik edilen bir eğitim sistemi içinde debelenip duruyoruz. Yine o birilerinin piyonları olmayı seçen eğitimcilerin camiaya kan kusturduğuna her geçen gün daha da şahit oluyoruz.
Son yıllarda yaşadıklarımızdan ders çıkarıldığı, adaletin yerini bulduğu, liyakatin gözetildiği, haksızlıkların giderildiği, ayrıştırmanın ve itibarsızlaştırmanın yok edildiği, iş barışının sağlandığı, eğitim sistemiyle ilgili kararların artık eğitimcilere bırakıldığı, eğitim hizmetinin asıl amacına ulaşacağını söylemek isterdim. Ancak bunlar şu anda hayalden öteye gidemiyor.
İlçemiz eğitim durumuyla ilgili son birkaç yıldır hiçbir veri maalesef paylaşılmıyor. Eski İlçe Milli Eğitim Şube Müdürümüz Erdal Aslan'ın kulaklarını çınlatalım. Kaç mezun verdik, kaçı yükseköğretime yerleşti, başarı oranımız nedir v.s. gibi istatistikleri İlçe Müdürünün de izniyle, kendisi büyük bir heyecanla hazırlatıyor, biz paylaşıyor ve kamuoyunu bilgilendiriyorduk. En son İlçe Müdürümüz Ahmet Ay'a sorduğumda, “Renginar biz onları yine hazırlıyoruz ama kendimize saklıyoruz, paylaşmıyoruz” dedi. Ne diyelim, kendinize saklamaya devam edin o zaman. Saklamanın çok da masum bir nedeninin olmadığını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Gerçi ben böylesine istatistiklerin varlığından da şüpheliyim. Durum bundan ibaret; yoksa sizi ilçemiz başarı durumundan haberdar etmek isterdim.
Bildiğiniz gibi ilçemiz eğitimindeki karar vericiler arasında dengeler değişti. Soğuk mu soğuk rüzgârlar esiyor. Adeta siyaset dünyasını hatırlatıyor. Git gide benzerlikler artıyor. Onun bir başka versiyonuna dönüşmek üzere. Da eğitim hizmeti bunun neresinde nasıl olacak, ya çocuklarımız ne olacak düşünen yok. Bir yanda güç zehirlenmesi yaşayıp bertaraf edilenler, diğer tarafta ise yeni örgütlenme çabaları içinde olanlar. Tabi bu arada diğer eğitim sendikalarını izleyici koltuklarında düşünün, sahnede ise iktidarın göz nuru; Eğitim Bir-Sen var. Aşırıya kaçtıkları performansları beğenilmediği ve tepki topladığından tıpkı geçmişte düşük puan verdirerek başarısız kılıp görevden aldırdıkları meslektaşlarının durumunu yaşadılar. Eminim ki en az onlar kadar gururları incinmiş üzülmüşlerdir. Yaşattığını yaşarsın diye boşuna dememişler. Mühim olan ve artık yadırgamaz duruma geldiğimiz bir başka olay ise sendikanın ilçemizdeki yetkisinin İlçe Milli Eğitim Şube Müdürüne verilmesi! O Şube Müdürünün kendini sendikanın Şube Başkan Vekili olarak tanıtması! Evet, şaşırmıyoruz söz konusu sendika ve ilçe milli eğitim müdürlüğü, iktidardaki siyasi partinin de desteğiyle birlikte çalıp oynuyor. Diyeceğim yeni dönemin perdesi açılıyor, bizde yeni oyuncular sahne alacak ama oyun eski, asıl mesele oyuncuların performansında… Bakalım alkışı hak edecekler mi? Senaryonun yukarıdakiler tarafından yazılan bu kötü oyunun nasıl bir alkışı olacaksa! Tüm Türkiye'de aynı oyun kaçıncı sezon oynuyor!
Her şeye rağmen yine de yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı, uğurlu, başarılı olmasını diliyorum.

YORUM YAP