Renginar Sali

Haksızlık karşısında susan...

Uzun bir aradan sonra köşe yazmama sebep olanlar; ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytansa o haksızlığı yalakalık yapmak için alkışlayanlar ne' sorusunun cevabını aramak...
Konumuz Hasan Özvarnalı İlkokulu 3. sınıf öğrencilerinden E.A.'ın bu doğrultuda bir raporu ve devlet imkan tanımış olmasına karşın, okul müdürü Tuğba Seymen'in engeline takılan eğitim hakkı.
İddiayı dile getiren öğrencinin velisi aynı zamanda sınıf annesi olan çok da önemli değil ama okula da önemli katkıları olan bir veli. Kim durduk yerde böyle bir konuda kolay kolay mesele çıkartıp Milli Eğitim, Kaymakamlık ve basında hak arayışına girer? Ben size söyleyeyim; çocuğunun eğitimi ve bundan sonraki hayatı konusunda çaresiz kalan bir anne!
Ne istiyor efendim? Çocuğunun ihtiyacı olan eğitimi almasını… Hem de devletin kendisine tanıdığı hakkı talep ediyor, herhangi bir iltimas ve ayrıcalığı değil. Ama bu hakkı kendisine vermek yerine okul müdürü kapıları yüzüne kapatıyor, üst milli eğitim yetkilileri çığlıklarına sağır, kör olmayı eğiliyor… Kaymakam Bey'in kesin talimatına dek...
Kimse kusura bakmasın ben gazeteciden önce bir anneyim… Annenin çocuğu için çırpınışlarını, sadece eğitim hakkına sahip çıkmak adına yaşadıklarını öğrendiğimden beri uykularım kaçtı. Okuldan alamadığı birebir eğitimini evde de başka bir öğretmenle destekleme girişimi, çocuğunun bu öğretmeni kabul edememesi üzerine, sonuçsuz kalmış. Geriye bir tek seçenek kalıyor, devletin de hak tanıdığı ve evladının da çok sevdiği sınıf öğretmeninden bire bir kaynaştırma eğitimi…
Filoloji ve Pedagoji mezunu olarak 2000'li yıllarda Dafi Psikolojik Danışma Merkezinde 1.5 yıl gibi bir süreyle çalışmış, özel çocuklarla ilk öğretmenlik deneyimimi yaşamıştım. Bu yüzden bu çocuklara erken yaşta yapılacak dokunuşlar ve verilecek özel eğitim desteklerin hayati önem taşıdığını ve sağlam bir temel oluşturduğunu bizzat yaşayarak tecrübe ettim. Onlar için kaybedecek değil aylar bir günümüz bile yok. Maalesef ki bu çocuğumuz 2 aydır henüz destek eğitimi alamadı.
Onun için gazeteciliğimi istediğiniz kadar sorgulayabilirsiniz ve bunun üzerinden yapacağınız hiçbir şey sizin iyi bir eğitimci ve yalaka tayfanızı benden daha insan yapmaz!
Bulundukları kurumlardan güç alarak sorun çözmek yerine onları kangren haline dönüştüren konularda güçlü olanın değil, mağdur olanların yanında saf tutacağım. Tarafsızlığımı da Fizan'a kadar sorgulayabilirsiniz…
Kamuya hizmet için bulundukları kurumları kendisi, kişisel menfaatleri ve yardakçılarının çıkarları doğrultusunda kullananları afişe etmeyi de sürdüreceğim.
Siz iyi bir eğitimciyseniz bunu normal koşullarda değil, özel dikkat ve özene ihtiyaç duyulan durumlarda kanıtlayacaksınız. Çare arayan, insanları kurumunuz dışına iterek değil, karşısına geçip gerekeni anlatarak, çözümü kimseyi mağdur etmeden bulacaksınız. Şimdi bir çocuğun eğitim hakkından ziyade çaresiz bir anne, duyarsız ve sorunları görmezden gelerek ortadan kaldıracağını düşünen bir yönetici ve kendi çocukları onlar ne kadar yalakalık yaparsa o kadar iyi eğitim alacağına inanan garip insanları izliyoruz. Mağdur edilen annenin evladıyla ilgili haklarını hiçe sayan, kendini yetkililerin yerine koyup nerede eğitim almasıyla ilgili ahkâm kesen yorumları ibretle okuyoruz.
Ne okul müdürü, ne iyi gazeteci olmaya gerek yok beş saniyelik empati yapın; ve kendinizi erken yaşta yaşadığı sıkıntılara çare bulamadığı takdirde gelecekte evladının onarılmayacak sorunlar ile karşı karşıya kalacağını bilseniz ne yapardınız düşünün…
Yeterince okul haberi de söz konusu okulun rutin etkinliklerini de haberleştirdiğim konusunda takip edenler bilir. Okul başarılarını yazıp da sorun yaşayan veliyi görmezden gelmemi bekleyenler daha çok bekler.
Ve kimse yadırgadığı şeyle sınanmadan bu dünyadan gitmez kulağınıza küpe olsun… İlahi adalet istemeye dilim varmıyor ama hak edenler bundan da mahrum kalmaz.
Tüm kötü sözlerin sahiplerine ait olduğunu da ekleyeyim…
Ve de; yüz yüze yalakalıkta tavan yapıp, arkasından demediğini bırakmayan anlayışın riyakarlığında yüzenlere acı gerçekleriyle yüzleştiklerinde bol bol sabır diliyorum… Eğitim hakkı engellenmemeli bunun da ötesinde devletin tanıdığı hak engellenemez!

  1. Ayşe Kaya Ayşe Kaya

    Yürekli gazeteciliğinizden ötürü kutlarım sizi.Güzel bir yazi

YORUM YAP