Renginar Sali

Unutmayın, siz onlarla varsınız

Oldum olası yöneticilik pozisyonunu sevmem. Hakkıyla ve istemsiz bu görevlere layık görülüp getirilenler var. Bu pozisyonları özellikle hedefleyen ve büyük çaba harcayanlar var. Şahsen cesaretlerine hayranım. Bir de hırs zirvesine tırmanıp bu görevlere gelebilmek için elinden geleni ardına koymayan, her türü şaklabanlığı yapanlar var. Onları hep merak etmişimdir. Etrafımız trajikomik nice örneklerle dolu.
Ama eğitimcilikten gelen yönetici bir başka olmalı. Diğer alanlara benzemez, onun taşıdığı vebal bir başka ağır. Onun sorumluluğundaki öğretmenler, günümüz ve yıllar sonra ihtiyaç duyulan insan tipini yetiştirmeli. Okur-yazar, iletişim becerisi gelişmiş, problem çözme ve düşünme becerisi olan, farkındalığı yüksek, özdeğerlendirme ve işbirliği becerisi gelişmiş bireyler olmalı. Bağımsız düşünebilen, kendisini özgürce ifade edebilen ve üretebilen iyi insanlar, iyi vatandaşlar yetiştirebilmeli.
Sorumluluğunuzdaki öğretmenlerin bunu en iyi şekilde yapabilmek için siz yöneticilerin desteğine ihtiyacı var. Tabi ki sizin de onlara. Farkında mısınız bilmem ama siz öğretmenleriniz kadar varsınız ve onlarla varsınız. Ancak onlarla başarabilirsiniz. Yaptığınız bir ekip işidir. Onlara ilgi, sevgi, hoşgörü gösterip, bunlara iyi bir iletişim becerinizi de katarsanız başarılı bir ekip olursunuz, uyumlu çalışır, iyi işlerle iz bırakırsınız. Bu arada aranızda işleri iyi yapmaya çalışan da, iyi işler yapmaya çalışan da var. İyi işler yapanları bir gözden geçirin, onların arkasında mutlaka çok iyi bir ekip var. O ekibi bir arada tutabilmek, birlik beraberlik ve dayanışma içinde olmasını sağlamak, aynı heyecanı duymak sizin becerinize kalmış.
Niteliksiz ve pasif yöneticiler o koltukların ağırlığında ezildikçe ezilir. Ki siyesetçilerimizin “üstün başarısı” sayesinde onlara şahit oluyoruz. Silivri'ye layık gördüklerinden dolayı utanmalılar…
Taşınamayacak görevlerin sorumlulukları alınmamalı. Aldınız madem, hakkını verin. Ne yapın edin ama verin. Çabalayın ve ekibinize emek verin ki iyi işler olsun, çocuklarımıza da öğretmenlerimize de yazık olmasın.
Şimdi diyeceksiniz ki bu kadar kargaşanın arasında bu da nereden çıktı? Olsun, her şeye rağmen, genel havanın bulutlu olmasına karşın, biz erişebildiğimiz yerlerdeki yanlışları, gözden kaçanları dile getirelim. Duyarlılık gösterelim. Düzelmesi adına doğru adımlar atalım. Uzun lafın kısası; elimizden geleni yapalım.

YORUM YAP