Sevginar Sali

'Dün vardı, yarın da olacak' mı?

“Ruhum benimle konuştu ve dedi ki; “Zamanı, 'Dün vardı, yarın da olacak' diyerek ölçme”...
Ve ruhum benimle konuşana kadar Geçmiş'i hiçbir zaman tekrarlanmayacak, geleceği de asla ulaşılamayacak bir çağ olarak hayal ederdim.
Şimdi şu anın bütün anları kapsadığını ve içinde umut edilebilecek, yapılabilecek ve anlaşılabilecek her şeyin bulunduğunu anlıyorum...”
*Halil Cibran
&&&

“Zamanı, 'Dün vardı, yarın da olacak' diyerek ölçme”...
Dün huzurumuz vardı, yarın da olacak diye bakmamak gerektiğini her hatırlatan tecrübenin ardından yaşadıklarımızı unutmaya nasıl da hevesliyiz.
İyi bir şey olduğunda yarattığı konfora kendimizi teslim etmeyi ezbere biliyoruz.
Olumsuz olayların etkisi daha derin ama onları unutmak için insanda inanılmaz bir azim var…
Üç günlük aranın ardından Silivri gündem ve siyasetinin yerinde sayması dışında memleket dertlerinden ilçeye zerre bakıp, düşünemeyecek durumumuz baki.
İçerideki hainler, dışarıdaki düşmanlardan daha büyük bela…

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl kutlanan ulusal bayramımızdır...
Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu'dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını Haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü. Büyük Taarruz Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

&&&

30 Ağustos Zafer Bayramı “Başkomutanlık” ve “Türk ordusu” kavramları adına bizlere çok değerli ve doğru hatırlatmalar yapıyor… Birileri toplumsal hafızamızı zayıflatmak adına çırpınırken kendi ayaklarına sıktıkları kurşunların farkına varıyor gibi oldu, yine çark ettikleri endişelerini beslemekle birlikte dikkat çekmiş olalım…
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günümüz Kutlu Olsun!

YORUM YAP