Seren Öpçin

Çocuk İstismarına Hayır!!!

Çocuk istismarı maalesef gündemden düşmeyen bir konu halini almıştır. Çünkü gün geçmeksizin aradı ardına bu haberlerle ne yazık ki karşı karşıya kalmaktayız. Öfkeliyiz…Mutsuzuz…Sinirliyiz tüm bu duygular öylesine normal ki… Savunmasız bir çocuğa yapılanlar kabul ediliyor gibi değil.

 

Yapılan çalışmalarda cinsel istismar olgularında istismarcının %77 olasılıkla aile, %11 olasılıkla diğer akrabalar, %5 olasılıkla bakımla ilgisi olmayan kişiler, %2 olasılıkla ise çocuğun bakımı ile ilgilenen diğer kişiler arasından olduğu saptanmıştır.

 

İstismar edenin yaklaşımı çocukla arasında bir güven ilişkisi oluşturur ya da var olan bir güven ilişkisini kullanır. Çocuğa özel olduğu için, onu sevdiği için bunu bir sevgi ifadesi olduğu için ona yaptığını söylemiş olabilir. İşte bu madem istismar en yakınlardan geliyorsa bizim bu konuda yapabileceklerimiz şunlardır.

 

Evin tüm bireylerinin diğerlerinin mahremiyetine saygı göstermesi bu konuda önemli bir adımdır. Örneğin tuvaletteyken kapıyı kapatmak gibi unsurlara dikkat edilmelidir.

 

Çocukların bedenlerine dokunurken ya da onları öpmeye çalışırken bunu isteyip istemedikleri önemlidir. Kendisini öptürmek istemeyen bir çocuğu zorla öpmeye kalkmak yapılan en büyük yanlışlardan biridir.

 

Çocuğunuza HAYIR! Demeyi öğretin. Bu çok önemlidir. Çocuğun istemediği bir durum karşısında hayır diyebilmeli ve onu zorlamamalıyız.

 

Amca, teyze, abi yok! Çocuğun gerçek ailesi dışında kalan kişileri isimleri ile tanıtmak en doğrusudur. Bu şekilde dışarıda korunmasız bir şekildeyken karşısına çoktan sahte amca ve teyzelerden korumuş olacağız.

 

Birisi çocuğa dokunduğunda çocuk kendini kötü hissediyorsa bu en net haliyle kötü dokunuştur. Çocukları bunun ayrımına varmaya ve kendini ifade etmeye teşvik etmeliyiz.

 

Çocuğa özel bölgelerini öğretmeliyiz. Mahrem bölgelerin kimseye gösterilmemesi gerektiğini bu alanlara başkalarının dokunmaması gerektiği üzerine çocukla konuşulmalıdır.

 

Çocuklara anne, baba ve çocuk arasında sırların olmadığı dilediği gibi konuşulabileceği öğretilmelidir. Söylenilen bilginin bizler için çocuğun kıymetli olduğu izlenimi verilmelidir.

 

Hiçbir zaman istismarcıya ne olacağını çocuğa söylememeliyiz. Sen söyle ben onu hapse attırırım gibi çünkü istismar yakınlardan da gelebildiği için çocuk ona bir şey olmasından korktuğu için size söyleyemeyebilir!

 

Şunu unutmayın bedenine dair sağlıklı ve doğru şekilde iletişim kurabilen çocukların herhangi beklenmedik ya da rahatsız edici durumda bunu ebeveynleri ya da güvendikleri bir kişiyle paylaşabilme ihtimali daha yüksektir.

YORUM YAP