Seren Öpçin

Pandemi döneminde çocuk

Gündemimiz Corona  virüs haberleri ile dolu. Bu dönemde bu haberlerden, ailelerden uyarıları ya da olumsuz ifadeleri duyan çocukların daha çok kaygılandığını görebiliyoruz.

“Ellerini yıkamazsan hasta olursun , oraya dokunursan mikrop kaparsın” gibi çok sık yapılan olumsuz uyarılar kaygıyı arttırabilir,  bu da çocuğun hastalık senaryosu yazmasına sebep olacak ve  kaygısını arttıracaktır. Bu nedenle genel yönergeler vermeyi ya da eğlenceli şekilde çocuğa sunmayı deneyebiliriz.

 

Özellikle okulların tatil olmasını da anlayacakları dilde  endişe yaratmadan bildirilmelidir. “Grip tehlikesinden korunmak adına temizlenmek için tatil oldu” demek kurtarıcı olabilir. Çocuklar kaygılarını tetikleyen durumlarda nasıl baş etiğini gözlemler ve içselleştirir. Bu nedenle evde virüs yüzünden bir panik havası esiyorsa gündemi değiştirmek ve olumlama yapmakta fayda vardır.

 

Ayrıca çocukların yanında sosyal medyadan ya da Tv'den virüs haberleri dinlememeli , haber saatlerinde mümkünse Tv'yi kapalı tutmalıyız.  Çocukların sizi görmediklerini ve duymadıklarını varsaymadan onlardan gelen soruları geçiştirmek yerine, iyi bir dinleyici olmalı ve sorularını yaşına uygun şekilde cevaplamalıyız.  Bu süreçte uyku düzeninde, iştahında  ve davranışlarında farklılık olup olmadığını izleyin.  Farklılık var ise bu endişenin sesidir. Yine panik olmadan günlük ritüellerinize devam edebilirsiniz.

 

Fiziksel olmasa da sosyal yaşantımızı sıfıra indirmeden aktif tutun. Kitap okumak spor yapmak gibi aktiviteler iyi gelecektir.

Kendi duygu, düşünce davranışlarımızın bilincinde olarak hareket etmeliyiz. “İyi beslenerek ve kendimizi  koruyarak sağlıklı kalmak kolay, sağlığımız için gerekeni yapıyoruz gibi olumlu ifadeler çocuğun güvende hissetmesini sağlayacaktır.  Bu belirsiz günlerde ev içindeki belirgin süreç çocuğunuza ve sizlere iyi gelecek.

Sağlıklı günler dileğiyle...

YORUM YAP