Seren Öpçin

Boşanma sonrası ebeveyn tutumları

İlk olarak kişilerin kendi iyilik hallerini koruması gerektiğinin önemine inanıyorum. Fakat ortada  çocuk varsa karşılıklı olarak özen gösterilmesi gereken konular bulunmaktadır. Bunlardan ilk olan ebeveynlerin yalnızca birbirinden boşandıkları gerçeği… Etrafta mutlaka duymuşsunuzdur:

 

“Boşandıktan sonra çocuklarla görüşmeyi bıraktı”.

 

“Çocuklarla ilgilenmiyor”.

 

“Çocukların maddi ve manevi  tüm sorumluluğu benim üzerimde kaldı”.

 

“Çocuğun gösterisine mezuniyetine bile gelmedi inana biliyor musun?.

 

Peki çocuklar bu süreçte neler yaşıyor?

 

Aslında pek çok duygusal gel git yaşadıklarını gözlemliyoruz. Ancak bunlar arasında en belirgini değersizlik hissidir. Çocuk bu süreçte Annem Babam benide bırakıp gitti, beni sevmiyor, bana değer vermiyor, demek ki ben  değerli ya da sevilmek için yeterli değilim diye düşünmeye başlıyor. İletişimi kesen ebeveyne öfke duyarak devam ediyor. Eğer profesyonel bir müdahale yapılmazsa, bu çocuklar ilerleyen yaşamlarında ikili ilişkilerinde de değersiz olduklarına inanıp kendilerini sevdirmek terk edilmemek için fedakarlık içine girebilir.

 

Diğeri ise çocukları evliliği devam ettirmek ya da kızgın olunan eski eşi cezalandırmak amacıyla bir araç olarak kullanmak.  Yine etrafınızda sosyal medyada, televizyonlarda duyduğumuz bazı şeyler var;

 

“Gitmek mi istiyorsun git çocukların bir daha yüzünü göremezsin”.

 

“Bugün çocukları göremezsin”.

 

Çocuklar sana gelmek istiyor.”

 

X kişisiyle gezerken aklın neredeydi? Şimdi mi geldi aklına?.

 

Eğer tüm bu süreç konuşmalar çocukların yanında yapılıyorsa olay daha sıkıntılı bir hal olmaya başlıyor.  Bir süre sonra çocuklar bir kavganın ya tarafı ya da hakemi haline gelecektir. İlerleyen dönemlerde ebeveynlerine ebeveynlik yapan çocuklara dönüşmeleride muhtemeldir. Ebeveynlerinden yalnızca birini seçmeleri gerektiğini hissedebilirler.

 

Bu süreçte unutulmaması gereken en önemli şey evlilik kararını nasıl ki iki yetişkin birey olarak alıyorsanız ayrılık kararıda yalnızca iki kişinin kararıdır. Evlilik süresince sahip olunan çocuklar üzerinden varlığını sürdürmekte o çocuklardan vazgeçmekte aynı derece tehlikelidir.

YORUM YAP