Seren Öpçin

Mükemmel Ebeveyn Sendromu

Mükemmel ebeveyn sendromu  nedir?

 

  Çok genel hatları ile söylemek gerekirse son yıllarda gördüğümüz, çocuk yetiştirmede uygulanan özellikle de aşırı koruyucu ve çocuk merkezli aile tutumlarına bu ismi vermekteyiz. Yine genel  hatlarla baktığımızda, çocuğunu mükemmel yetiştirmek isteyen, bunun için ekstra çabalar içerisinde olan ve genel olarak “daha iyi ne yapabilirim” diyen kaygılı ebeveynlerin durumu için “mükemmel ebeveyn sendromu” adı kullanılmaktadır. Bu sendromun tek bir görünümü yok. Bazı ailelerde çocuk; iki yaşında üç dil öğrensin, aynı anda hem piyano hem kema  çalsın gibi bir tutumken; başka bir ailede sadece organik şeyler yesin ve giysin belgesel izlesin gibi bir tutum olabilir. Bir başka ailede sadece yemek yesin, zamanında uyusun, kurallara uysun şeklinde olabiliyor. Hepsindeki ortak nokta; çocuğun daha iyi bir hayatı olması için yapılan fedakar tutum ve arayış diyebiliriz. İki boyutu olduğunu düşünebiliriz. Birinci boyut ebeveynlerin mükemmel olmaya çalışmaları, ikinci boyut ise çocuğun mükemmel olmasını istemeleridir. Bu tür ebeveynler çocukları olumsuz etkilemektedir. “Baby shower” partileri ile başlanan çocuğu özel kılma çabaları; ne yazık ki bebeklikte yeme ve uyku sorunları, çocukluk döneminde ise okuldan bıkma şeklinde kendini gösterebilir. Her istediğini elde edeceğini, mükemmel ve kusursuz olduğunu zannederek büyüyen çocuklar gerçek hayatta engellenmelerle , reddedilmelerle ve başarısızlıkla karşılaştıklarında büyük hayal kırıklığı yaşamaktadır.

 

 

Mükemmel ebeveyn özellikleri nelerdir?

Hepsinin ortak noktası farkında olarak ya da olmayarak “proje çocuk” yetiştirmektir. Sorulduğu zaman, ebeveynler böyle bir amaçları olmadığını söyleseler de tutumlar açısından baktığımızda” mükemmel çocuk yetiştirme' nin bir hırs haline dönüştüğünü görebiliyoruz.

“Biz onun mutluluğundan başka bir şey istemiyoruz.” Denilse de çoğu zaman amaçlanan çocuğun başarısından başka bir şey olmamaktadır.

    Bu sendromu olan ebeveynler kendi çocuklarının çok Zeki ve özel olduğuna inanırlar. Çocuktaki normal gelişim görevlerini abartılı bir şekilde algılarlar.

 

Mükemmel ebeveyn sendromundan kaçınmak için ebeveynler neler yapmalı?

Unutulmamalı ki anne babalık biraz da yaşanılarak öğrenilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte hata yapmak kaçınılmazdır. Önemli olan hataların farkında olunması ve farkına varıldığı an, bunlardan vazgeçilmesidir. Mükemmel aile olmaya çalışmak yerine “yeterince iyi ebeveyn” olmak yeterlidir. Çocuğun ihtiyacı; maksimum konfor ve kurslardan ziyade ailenin sevgisini hissetme ve spontane olabilme becerisidir. Hayatın içinde zorluklar her zaman vardır.

 

 Yeterince iyi ebeveyn çocuğun özerkliğini destekler ve problem çözmesine izin verir. “Hatırlar ve Zorlandığınız konularda uzmanlardan yardım almaktan çekinmemek gerekiyor.

YORUM YAP