Sevginar Sali

Aday adayı süreci


Yeni yıl ile birlikte patlayacak ilk gündem maddeleri kuşkusuz yerel seçimlerin aktörlerini belirleyecek olan başkan adayları olacak.

Son iki aydır gündeme gelmek ve kalmak için her türlü imkânı değerlendiren isimlerin bir kısmı yine ortadan kaybolacak, aday belli olduktan sonra "şu olsaydı”, "bunu yapsalardı” diyeceğiz bir süre daha sonra seçim skoruna odaklanacağız. Bir de seçim sonucuna göre adayın yerindeliği muhasebesini bir kez daha yapacağız!

Onları Silivri siyaset tarihinin tozlu sayfalarına mahkûm veya zirvesine taşımadan önce 2013’te bıraktıkları etkiyi değerlendirelim…

Bundan önce merakla bekliyorsunuz biliyorum ama artık bu aday adayı kim olmalı işi bizden çıktı genel merkez ve il başkanlığı, önemli kıstaslarda İBB adayı son sözünü söyleyeceği için üzerinde durmadığımız izlenimi var. Oysa takip ediyoruz. Ankara’da özellikle Mustafa Şentop ve Gülay Dalyan’ın Karakaş ısrarı ile İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın ve Kaynarca’ların Hüseyin Turan baskısı arasında son demlerini yaşayan aday adaylığı sancısı pek tabi bir nihayete erecek. Sürprizler mi? Kardeş kavgasından sıkılıp, yıllanmış demlerin yerine taze kana karar verilebilir. AK Parti’de her an her şey olabilirmiş gibi bir izlenim var. En yetkili isim bile Esra Göncü ve Mevlüt Alkan dışında tüm alternatiflerin şansını sürdürdüğünü söyleyebiliyor. Ki Göncü’ye bile şans tanıyasım geldi.

AK Parti’de seçimin kazanılacağı konusundaki umutsuzluk her kesiminde çok bariz; "Fark yemeyelim arkasından genel seçim var” endişesi dillerde. Her kafadan çıkan ses, tüm isimler ile ilgili aday çıkma ihtimalinin doğurduğu belirsizlik moral motivasyonu epey düşürdü. Ben "aday olan sevinemeyecek, olmayan üzülmeyecek” diye yazmıştım, "O da ne aday olmak istemeyenler var artık” dedi biri geçenlerde… Şahsen öyle bir hava kimsede hissetmedim. Kaybedecek olsalar bile bu yarışa girmek isteyecekleri algısı bende ağır… Sonuçta sandıktan çıkanı görmeden hiçbirimiz neticeyi yüzde yüz bilemeyiz. Ama kaybedeceklerini düşünmek yerine kazanma hedefine odaklansalar daha iyi tabi… AK Parti’yi bu motivasyonsuzluk en fazla kayba taşır da CHP bu seçime "AK Parti’nin adayı kim olursa olsun bu seçimi biz kazandık” diye girerse birilerini hiç beklemediği ve ummadığı biçimde iktidar yapma olasılığı var. Seçime girerken "öndeyiz” anlayışının yarattığı rehavet mi daha tehlikeli, "kazanamayız” moralsizliği mi? Bence ilki daha kötü, sonuçlar itibariyle de vahim…

AKP’NİN BAŞKAN ADAY ADAYLARI

Ahmet Yağcıoğlu – AK Parti’nin adayı olma olasılığı hiç tartışacak boyutta bile olmadı o da neden bu yola baş koyduğunu izah etme gereği hissetmedi. Yağcıoğlu’nun bu kadar uzun süre başkanlık deneyiminden sonra hala tevazu içinde önüne siyasi hedefler koyması enteresan. Var ama yok aslında. Kimseyi rahatsız etmeyen, tamamlayıcı bir algı sergiliyor. Bunun uygulaması nasıl olur hiçbir fikrim yok ama değişik bir siyasi profil çiziyor.

Metin Karakaş – Çok başarılı bir ilçe başkanıydı. Aynı parlak performansı başkan aday adayı olarak göremediğimiz kesin. Hep başkaları için çalıştığından kendisi için çalışma yönünü pek geliştirmediği, yöntemini bilemediği anlaşılıyor. Bu süreçteki eksikliklerine rağmen iddialı bir başkan aday adayı oldu, geçmiş güçlü referansları sayesinde. İlçe başkanlığı ve bugüne kadarki siyasi çizgisi yeterli gelirse AK Parti’nin 2014 başkan adayı olabilir.

Hüseyin Turan–Temkinli, hırsını, duygularını açığa vurmakta çekingen ama aday olma konusunda son derece kararlı. İçinde kopan fırtınaların rengini görüyoruz, şiddeti hakkında tahminde bulunuyoruz ama içeride verdiği hasarı çok azımız biliyoruz. Bir yönüyle çok iyi, diğer bir yönüyle hesaplaşmalar peşinde. Kendi kendine verdiği savaşı nihayete erdirmeden Silivri’ye sulh ve huzur getirme olasılığı kuşkulu. Çok sürpriz çıkışları, umulmadık başarıları, beklenmeyen dirayet gösterileri oldu. Hezimetleri, tökezledikleri, mani olamadıkları olumsuzlukların kurbanı da kendisi. İnsan sonuçta; görünen kadar, görülmeyen, göstermek istediği kadar görünmez kılma arzusunda olduğu gerçekleri var. Kim ne derse desin herkes yaşattığını yaşar, hak ettiğini alır hayatta da siyasette de.

Tahir Sert–Sert’in Silivri aday adaylığı "armut piş ağzıma düş” algısından öteye gidemedi maalesef. "Ben Silivri için bulunmaz bir nimetim” havası burada işlemez. O bu saatten sonra değişir mi? Ona Silivri’de iktidar imkânı verip bu beklentiye girmeyi göze alan kim ve ne ölçüde olur tartışır… Ama konuyu ne kadar ve ne taraftar değerlendirirsek değerlendirelim, Sert hep partinin bazı aday adaylarına göre öyle böyle değil epey eksik kalıyor.

Esra Göncü - Silivri güzel, zarif bir yönetici adayı tanıdı diyemeyeceğim gördü. İki toplantı arası ne kadar olursa o kadar artık. Allah bahtını açık etsin. Silivri’yi yönetmek için sahip olunması gereken özellikleri bilmiyor ya da zaten derdi o değil. Referansına ekleyeceği bir satır yazı oldu Silivri Başkan Aday Adaylığı onun için.

 

Yarın; Vural Sönmez, Emrah Maşalacı, Hüsnü Yaşar Yalman, Naif Yıldızlar ve Mevlüt Alkan’la devam edeceğiz… Ve tabi CHP’nin aday adayları Özcan Işıklar, Selami Değirmenci, Yavuz Çengel, Hüseyin Şahin ve Abdullah Yıldırım’la devam edeceğiz…

 


  1. Mevlüt ALKAN Mevlüt ALKAN

    2024 Yerel Seçimler Silivri'mize İstanbul'umuza Hayırlı olsun.

  2. Mevlüt ALKAN Mevlüt ALKAN

    Silivri'mize hizmet istiyorsanız Milli Gürüş çizgisinde yetişmiş siyaseti yutmuş bir Mücahidi seçmeniz lazım yoksa Silivri Kimliğinin karşılığını bulamaz...

YORUM YAP