Sevginar Sali

Yine seçime mi gidiyoruz?

Genel seçimlerin erkene alınması, tekrar edilmesi, senede ikişer seçim yapmayı da tecrübe ettikten sonra 15 gün önce geride bıraktığımızı sandığımız yerel seçimin yenilenmesini tartışıyoruz bugünlerde. Yeni bir yerel seçim heyecanı için 5 yıl beklememize gerek kalmaması olasılığı çok yüksek! Düşünseniz ya 1,5 ay içinde ikinci bir seçimde tekrar kazanmak ve kaybetmeyi!!! Birinci durumda kim sizi tutar, ikincisinde bir daha nasıl iflah olursunuz!? Üçüncü şans isteyeni kim suçlar, nasıl suçlayabilir?
YSK'nın henüz son kararını vermemiş olmasıyla birlikte AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir, Maltepe ve Büyükçekmece seçimlerine yönelik itirazları yeni bir seçimin 2 Haziran'da gerçekleştirmesine bizi taşır mı henüz bilmiyoruz ama bu olasılık giderek daha yüksek bir ihtimal halini alıyor.
İBB'de kimsenin daha mazbatasını almaması ile birlikte alan ve göreve başlayan ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarların durumu da yeniden seçim risk sınırlarında seyrediyor!
Seçimlerin yenilenmesi durumunda yerel seçimlerle ilgili 2972 sayılı yasanın 25. Maddesinde; “Seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde, o seçim çevresinde yeniden seçim yapılır” deniliyor. Duayen hukukçu Adalet eski Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, seçimin iptali durumunda siyasi partilerin zorunlu sebepler hariç, aynı adaylarla seçime girmek durumunda olduğunu belirtti.
Yani seçimin yenilenmesi durumunda ve bunun ilçeleri kapsaması koşullarında Volkan Yılmaz ile Özcan Işıklar'ın (adaylıktan kendi kararıyla vazgeçmemesi durumunda) tekrar karşı karşıya gelmesi bekleniyor. DSP Başkan Adayı Selami Değirmenci'nin yarışa dahil olması beklenmiyor. Işıklar'ın aday olmaması durumunda Bora Balcıoğlu, Melih Yıldız ile Mümün Koçoğlu isimleri telaffuz ediliyor.
Silivri Belediye Başkanlığında adayların aldığı oylar sırasıyla şöyleydi: Volkan Yılmaz (MHP-AK Parti) -46 343, Özcan Işıklar (CHP-İYİ Parti) - 43933, Selami Değirmenci (DSP) 6 659, Şükrü Yıldırım (SP) - 1063, Halide Avlu (DP) - 988, İlker Dağlıoğlu (Vatan Partisi) - 329, Harun Özbilgiş (BTP) -198, Ramiz Aksu (BBP) (Adaylıktan Volkan Yılmaz lehine çekildiği halde geç olduğundan oy pusulasında yer aldı) - 340, Sedat Altınkök (Bağımsız aday) - 53.
İBB seçimlerinde Ekrem İmamoğlu (CHP-İYİ Parti) 56 606 (Cezaevinden yaklaşık 4000 oy var İBB'ye oy kullandılar ilçe belediyesine son YSK kararı doğrultusunda kullanamadılar), Binali Yıldırım (AK Parti-MHP) 45820, Muammer Aydın (DSP) 1 308, Necdet Gökçınar (SP) 703.
***
Bir seçimi geride bırakalı 15 gün oldu ama ne seçtiklerimiz rahat ve konumundan emin, ne de seçmediklerimiz sonucu kabul etmiş, kenara çekilmiş durumda. Merak da giderek kayboluyor da belirsizliğin can sıkıcı hali en son ihtiyacımız olan şey.
Yenilen pehlivanları güreşe doyurmanın mümkün olmadığı, atalarımızın nasihati de birileri dönüp de şu ekonomiye, işsizliğe, seçimler nedeniyle ötelenen hizmet ve sorun çözümlerini öncelese ne iyi olur!

YORUM YAP