Sevginar Sali

Eziyeti çekenler ile sefasını sürenler…

Bir süredir Yeni Parti'nin kuruluş ve örgütlenme çalışmaları kapsamında bir yapının yükünü sırtlayanları, zor zamanda elini taşın altına koyanları gözlemliyoruz siyaset sahnesinde. Siyasi baskıları, ekonomik güçlükleri aşa aşa bir oluşumu ortaya çıkarmak için çırpınanlar gözümüzün önünde.
Yeni Parti siyaset alanında tutunursa çok değil, 6 ay sonra bu yapı içerisinde iktidar gücüne ortak olmak isteyenleri konuşacağız. Ama iş oraya varmadan evvel bugünle ilgili bir durum tespiti yapalım.
Yeni Parti'ye inananlar kadar inanmayanlara da saygı duyuyorum. Ama bugün partinin kuruluş aşamasında ve var olma mücadelesi verirken ortada görünmedikleri gibi desteğini de esirgeyenler, yarın iktidar iddiası kuvvetlendiğinde bu yapı üzerinden siyasi iddia ortaya koyarlarsa, “Sen bugüne kadar neredeydin?” sorusunun muhatabı olacaklarını da hesaba katmalılar.
Herhangi bir politik angajmandan bağımsız bir gazeteci olarak şahsen CHP'nin tarihsel ve siyasal ağırlığına inanıyorum. Bu yapının içerisinden koparak oluşan Yeni Parti siyaset sahnesinde daha başarılı olursa, “Yanılmışım” demek zorunda kalacağım.
Bugünün şartları ve aklımızla başka, gelecekte değişimin etkisiyle farklı şeyler düşünebiliriz. Bu kabul edilebilir ama dürüst olmamak bence kabul edilemez. İçten pazarlıklı olmak da kabul edilemez.
Doğruluk ve samimiyetin kanatlarında ilerleyen siyasetin ne kadar sağlam temellere sahip olduğunu idrak etmeliyiz. Yapamayacağımız şeylerin sözünü verip inanmadığımız cümleleri kurarak ne siyasette ne de hayatın herhangi bir alanında sağlıklı şekilde yol almak mümkün.
CHP gibi bir yapıdan kopup alelade bir oluşuma size inanan kitleleri çekemezsiniz. Ortaya koyduğunuz iddianın da yapının da güç algısında sıradan olma şansı yok.
İlçe Sekreterliği görevini üstlenen Zafer Bıyıklı ile geçtiğimiz haftalarda yaptığımız görüşmede Yeni Parti'nin Silivri ilçe merkezinin oluşum sürecinde karşılaştıkları durumları konuştuk. Cuma günü düzenlenen yönetim tanıtım toplantısında Başkan Vekilliği görevini üstlenen Nilay Öndül Kalaman da duygulanarak yaşadıklarını paylaştı.
Oluşum ve değişimin doğal lideri olan Doruk Bulut'un tutuklu olması işleri daha da zorlaştırdı. Bulut ile ilgili süreç olmasa, kuşkusuz ilerlemeleri bu denli zor olmazdı.
Uzun lafın kısası, kritik bir süreçte güçlü desteğe ihtiyaçları var. Kuruluş meşalesi binbir güçlük içerisinde, ilk günün heyecanıyla yakıldı ancak zorluklar bitmedi.
Yeni Parti'den ve sol siyasetten beklentisi olanlar “Bakalım tutacak mı, bitecek mi?” gibi hesapları bir yana bıraksın; tabanından destek umdukları örgütlenmelere bu kritik süreçte katkı sunsun.
Yeni Parti'de bugün görev alan insanların özverili çabası bunu da saygıyı da ziyadesiyle hak ediyor.
Daha 2,5 yıl önce seçilmişlik konumuna taşıdıkları isimlerin bugün CHP'de kalması zaten başlı başına üzerinde düşünülmesi gereken bir durumken, bu kararın ne kadarının siyasi aidiyetten, ne kadarının mevcut belediye ve meclis dengelerini koruma kaygısından kaynaklandığı da ayrı bir tartışma konusu.
Ama ortaya çıkan tablo değişmiyor.Silivri'de seçenlerle seçilenler ayrıştı.Bir zamanlar aynı siyasi başarı için omuz omuza mücadele edenlerin bugün farklı siyasi yapılarda yol yürümesinin sol kanatta açtığı yara kanamaya devam ediyor.Bu sürdürülebilir değil.Zamanla kayıplar geri dönülmez bir hâl alabilir.
Herkesin Yeni Parti'ye inanması ya da orada siyaset yapması gerekmiyor. Ben de yukarıda ifade ettiğim gibi, bağımsız bir bakış açısıyla CHP'de kalınıp mücadelenin orada verilmesinin daha doğru olduğu düşüncesine yakınım.
Ancak yarın olur da Yeni Parti güçlenir ve bugün kenarda bekleyenler orada kendilerine siyasi bir gelecek aramaya başlarsa, işte o zaman “Zor günlerde neredeydiniz?” sorusuyla karşılaşmaya da hazır olmalılar. Yarın bir yapının siyasi gücüne ortak olmayı düşünenlerin, bugün o yapının en fazla ihtiyaç duyduğu zamanda emeğini ve desteğini esirgememesi gerektiğini savunuyorum.
Çünkü insan, inandığı yerde en çok ihtiyaç duyulduğu zamanda olmalı.
Güçlendikten sonra yanında olmak kolay; mesele, henüz hiçbir şey garanti değilken yanında durabilmek.

 

YORUM YAP