Sevginar Sali

Meclisin gelişi, seçimin gidişi!

Gelelim merakla beklenen konuya; Meclis Listeleri açıklandı herkes neye uğradığını şaşırdı. Listeye girenler de inşallah giremeyenler kadar şaşırmaya hazırdır!
Cumhur İttifakı listesiyle başlayalım mı?
Başkan Adayı ne kadar düzgün olmaya devam ederse kontrolü dışında gelişen konular o denli sevimsiz gibi geliyor. Onun düzgünlüğü karşısında en küçük bir eğrilik bile göze batıyor da olabilir.
AK Parti'nin burada aday çıkarmama şokunu Volkan Yılmaz'ı tanıdıkça, izledikçe insanlar atlattı. Ama adına ittifak deyip de olmayacak şeyleri içine doldurursanız oluşan can sıkıntısını aşmak imkansız hale gelir.
Siyaset bir strateji işidir. Ne kadar iyi olursanız olun, doğru bir yol izlemezseniz hak ettiğiniz karşılığı alamazsınız; seçim zaferini hayal bile etmeyin!
Ne demek istediğimi somutlaştıralım… Cumhur İttifakı'nın köşe başı taşları; AK Parti İlçe Başkanı, MHP İlçe Başkanı, Belediye Başkan Adayı, 1. Sıra Meclis Adayı, 1. Sıra Kontenjan adayı ‘yerli'… ‘Yabancı' diye tanımlanan Anadolu ve Kürt seçmene tutunacak bir dal bile bırakmamanın mantığı nedir? “Kürt seçmen hiç düşünülmemiş” diyenlerin eleştiri argümanlarını ben yıkamadım. Birileri 20 bin Kürt seçmenin oyundan pay almak istiyorsa bir zahmet zaman kaybetmeden harekete geçsin derim… 20 Bin Kürt oyunu istemeyen Cumhur İttifakı ne istiyor diye de sorabilirsiniz tabi?
İlk iki ve kontenjan kısmına hiçbir sözüm yok ama geri kalanın önemli bir bölümü ile ilgili tepkiler var biline… Tepki derken; siyasetçinin başarılı olması ve hizmet fırsatı yakalaması için ihtiyaç duyulan oyların gelmeme tehlikesi söz konusu olan.
Bu listenin vebali AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu'nun boynunda gibi… En sık duyulan eleştiri de “Cumhur İttifakı ya da AK Parti meclis listesinden ziyade ‘Mutlu Bozoğlu listesi olmuş' şeklinde. İlk açıklandığı andaki olumsuz tepkiler seçim sonuçlarında çok harika neticeler de doğurabilir; siyaset bu ama bu da öyle bir ustalık gerektiriyor ki sormayın gitsin! Bozoğlu yaptığının arkasında, seçim galibiyetinin önünde sadece dağ gibi durmayıp, eleştirileri övgüye döndürmek için kolları ve paçalarını sıvayarak sahaya inmeli. Meydanı ortamda hakim olan olumsuz tepkilere bırakırsa başkanlık ettiği teşkilatın yerlerde sürünen seçim moral ve motivasyonun ruhuna el Fatiha okutur. Bunun siyasi kariyeri açısından taşıdığı anlamı yazmaya gerek yok sanıyorum!
***
CHP ile İYİ Parti'nin ortak hazırladığı, Özcan Işıklar'ın listesini, Cumhur İttifakı listesine görmeden önce bazı noktalarda (özellikle ‘Üç Karslı'ya ne gerek var?' gibi) çok sert eleştirmiştim. Örgüt çalışmaları konusunda kimilerine çok bonkör, bazılarına epey haksızlık edercesine cimri davrandığını yine de söyleme ihtiyacı hissediyorum. Her şeye rağmen ağırlıklı olarak zaman onu haklı çıkarttı! Işıklar, Bozoğlu'ndan çok farklı ‘arkadaş grubu' değil yüksek oranda önceliği yüksek oy getirecek, seçim kazandıracak akılcı bir liste oluşturdu. En yakın rakibinden en çok oy çalmaya uygun bir yol izlediğini de belirtmek gerek. Silivri'yi tanıyan, artı ve eksilerini bilen, hangi taşın altından kim ve neyin çıkacağı öngörüsüne haklı olarak güvenen, siyaset tecrübesini Işıklar listede tartışmaya yer bırakmayacak şekilde ortaya koydu itirafını alenen yapıyorum. (İnşallah okumaz : ))
AK Parti'nin aksine listesinde yer vereceği isimleri kamuoyunda tartıştırmasının da faydasını gördü. Yarın seçmenin önüne sürüp oy isteyeceğiniz isimleri sır gibi saklamanın en önemli neticesi; ‘son pişmanlık fayda etmez' diye size dizlerinizi dövdürmektir!
Bora Balcıoğlu'nun liste başı olması Işıklar için önemli bir seçim kazanımı algısı oldu.
En yakın rakibi ile arasındaki farkı lehine Işıklar liste konusuyla açtı; bunu herkesle tartışırım ama şimdi gündemin yoğunluğu buna müsait değil. 10 yıllık iktidar yıpranmışlığının insana yeri geldiğinde kullanmasını da akıl ettiğinde büyük kazançları olabildiğini görüyorsunuz değil mi?
***
DSP Başkan Adayı Selami Değirmenci'nin listesi iddialı olmamakla birlikte fena değil… Değirmenci'nin şartları düşünüldüğünde çok bile iyi bir liste olmuş kabul etmek gerek.
***
Yarışın son turlarında rehavete kapılanı final çizgisinde sadece kötü sürprizler ve zayıf soncular bekler unutmayın!
Adaylar önemli bir aşama, meclis listeleri diğer mühim faktör… Ama daha görmediğimiz ve göreceğimiz çok şey var!
Mesela İBB'nin eli?!
Hayır bildiklerimizde şer, şer bildiğimizde hayır olabilir bilmiyoruz daha...

YORUM YAP