Çetin Ateş

HEM EŞİNDEN HEM ANNE-BABASINDAN NE ŞARTLARDA HANGİ AYLIKLARA HAK KAZANILIR?

Sİgortalının ölümü halinde,
*ölen sigortalının hak sahiplerine (eş, çocuk, anne ve baba) ölüm aylığı bağlanır
*Ölen sigortalının hak sahiplerine (eş, çocuk, anne, baba) ölüm toptan ödemesi yapılır.

ÖLÜM TOPTAN ÖDEMESİ NEDİR?
Ölen kişinin sigortalılık süresi geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanmasına yetmiyor ise sigortalının ölmeden önce kuruma yapmış olduğu primler geride kalan hak sahiplerine toptan iade edilir.
Kendisine ölüm aylığı bağlanan kız çocuklarına evlenmeleri halinde 2 yıla kadar olan aylığı çeyiz yardımı olarak peşin ödenir.
Geride kalan yakınlarına cenaze ödeneği ödenir. Ancak en çok kafaları karıştıran sigortalının ölümü halinde geride kalanlara ne suretle aylık bağlanacağı, sadece eşindenmi, anne veya babanın ya da çocuğunun ölümü halinde birden fazla aylık alınıp alınamayacağı hususudur. Bu yazımızda bir veya birden fazla ölüm aylığı konusunu işleyerek kafadaki soruların giderilmesine yardımcı olmaya çalışacağız.
Eşi ve anne babası ölen hak sahipleri, bazı şartların oluşması durumunda hem eşinden, hem de anne babasından çift ölüm aylığı alabilmektedir, tabloya dikkatle bakıldığında, çift maaş, tek maaş veya tercih edilebilir maaş seçeneklerinin en önemli unsurlarının ölüm tarihleri ve sigortalılık statüleri olduğu görülmektedir.

 *Ekteki tablolar 4 Mayıs Perşembe sayılı gazetemizde yer almaktadır. 

  1. Ahmet Ahmet

    Anne ölen siğortalı oğlundan maaş alabilirmi.

YORUM YAP