Çetin Ateş

SGK gurbetçilere el ense çekti

Sayın okurlarımız bugünkü yazımızda Yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye' den emekli olmaya hak kazanan gurbetçilerimizin nasıl ipten döndüğü konusunda görüşlerimizi aktarmaya çalışacağız.
Geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu 19/07/2018 tarihli 2018/27 sayılı genelgeyle Yurtdışı borçlanma işlemlerinde vatandaşların aleyhine birçok madde içeren bir genelge yayınladı. Bu genelgeyle adete vatandaşa ceza kesilmek istendi. Bu genelgenin bu kadar deprem etkisi yaratacağını belkide bu kadar tahmin edememişti. Genelge o kadar profosyonel hazırlanmıştıki, bu işleri çok iyi bilmeyen, takibini yapamayan vatandaşların burada ne demek istenildiği ne yapılmak istenildiğini anlaması adeta imkansız gibiydi.
38 sayfa ve 169 ekten oluşan genelgenin özüne indiğimizde, genelgenin dilini çözmeye başladığımızda gördük ki vatandaş lehine hiçbir madde yer almadığı gibi, mevcut haklara da adete tırpan vurulmak istenmişti.
Genelgenin sonuçları neydi, ne yapılmak isteniyordu kısaca açıklamak gerekirse,
*Pasaport yoksa borçlanmada yok; Kadınların ev hanımlığı sürelerinin borçlanmasında pasaport zorunluluğu getirilmişti. Yani 01.01.1992 tarihinden önceki sürelerin borçlanılması talebinde pasaportunun ibraz edemeyen ev hanımları borçlanma yapamayacaktı.
*Yine Bayanların çocuk yetiştirme süreleri kapsam dışında tutulacak, daha önce bu süreler hem başlangıç sayılıp hem borçlanma yapılabilirken, bu genelgeyle bununda önü kapatılacaktı.
*Yine buna benzer, isteğe bağlı prim ödeme süreleri, hastalık ödeneği,bakım süreleri artık borçlanabilecek sürelerden sayılmayacaktı.
*Eksik evraklı borçlanmalar direk reddedilecekti, Borçlanma işlemleri sırasında daha önce eksik evrak çıkması halinde, kurumca eksik evrak istenmekte eksik evrakın teslimi sonrası borçlanma işlemleri tamamlanmakta iken, Bu genelgeyle eksik evraklı borçlanmalarda, borçlanma işlemi direk reddedilecekti. (sıfır tolerans )
*Borçlanma dilekçesinde eksik veya hatalı işaretlemeler direk red sebebi olacaktı (sıfır tolerans)
*Hatalı yapılan borçlanmalarda maaşlar bankadan çekilmediği sürece, borçlanmanın iptali mümkünken, bu genelgeyle yaptın bitti artık geçmiş olsun denilecekti...
*Asıl ve gizli amaç bağlanan maaşların geriye çekilmesi üzerine olduğundan, ödenen borçlanmanın yıllara dağıtılmasında değişiklikler getirecekti..
Ve daha nice olumsuz ve yoruma açık değişiklikler getiren genelge, çok kısa bir sürede 01/08/2018 tarihli 2018/29 sayılı genelgeyle aniden ortadan kaldırıldı. Şimdi ilk genelgenin şokunu atlatmadan ikinci genelgeyle bir şok daha yaşayan Sosyal Güvenlik Müşavirleri hem şaşırdı hem de sevinmiş oldu..
Sonuçta, belli bir uzmanlık isteyen, sadece form doldurmaktan ibaret olmayan, titiz bir çalışmayı ve bununda ötesinde ilgili yasanın artılarını, eksilerini bilen, analiz eden, kendisine müracaat eden vatandaşları en kısa zamanda en karlı bir şekilde emekli eden meslektaşlarımızı kısa bir sürede olsa şok eden konu şimdilik kapanmış gibi görünse de, Bunu bir el ense olarak değerlendirmekte yarar var diye düşünüyoruz..

SON SÖZÜMÜZ DE VATANDAŞLARA
Gördüğünüz gibi Sosyal Güvenlik kurumu bir genelgeyle el ense çekti, Yurtdışı Borçlanmasını kaldırmaya cesaret edebilir mi bilemeyiz ama her an yeni bir genelgeyle mevcut mevzuatı aleyhiniz çevirebilir. Geç kalmadan bir an önce işlemlerinizi yaptırmanızı önermekteyiz ve de Yurtdışı borçlanması yapısı itibariyle teknik ve özellikli bir konudur, sadece form doldurmaktan ibaret değildir, maliyetlidir, aynı parayı yatırarak aldığınız emkli maaşını daha az parayla da bağlatabilirsiniz, çok para yatırmak çok emekli maaş anlamına gelmez, gurbet ellerinde kazandığınız para alınteridir, kıymetlidir.
Bu yüzden yurtdışı borçlanma işlemlerinizde mutlaka bir ‘'SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRİ''nden destek alınız..

YORUM YAP