Çetin Ateş

TAKSİTLE EMEKLİLİKTEN YARARLANIN...

Son Günlerde Sosyal güvenlik alanındaki gelişmeler hem devlet hem vatandaş açısından gayet olumlu. Devlet alacaklarını tahsil ederken, vatandaş ta borç kamburundan kurtulma fırsatı yakaladı.
Borcu boyunu aşan vatandaş son çıkan 6736 sayılı yasa ile borçlarını taksitlendirme imkanı buldu, GSS den tutun ssk, bağkur, vergi gibi kalemlerde hem indirimden hem de 36 aya kadar uygulanacak taksitlendirme imkanından yararlanma imkanı buldu.
2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19/8/2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan;
Sigorta primi,
İşsizlik sigortası primi,
Sosyal güvenlik destek primi,
Genel sağlık sigortası primi,
İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi,
Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi,
İdari Para Cezaları Kurumca tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,
30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi, borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları yapılandırma kapsamına giren alacakları oluşturmaktadır.
31 Ekim 2016 tarihine kadar başvuru süresini kaçırmamalarını tavsiye ederim.

TAKSİTLİ EMEKLİLİK NASIL OLACAK?
Bağkur prim borcu olanlar ihya yapabilecekleri silinen süreleri ve mevcut borçlarını da Ziraat Bankasından emeklilik kredisi alarak emekli olabilecek Bu kapsamda SGK ile Ziraat Bankası arasında protokol imzalandı. Böylece Bağ-Kurlunun borcunu ödeyip hemen emekli olması sağlanacak. Bu durumdaki Bağ-Kur'lular dan kredi karşılığında herhangi bir teminattta istenmeyecek ve teminatsız emeklilik kredsi kullandırılacak. Kredi borcunu da taksit taksit emekli maaşıyla ödeyecek. Ödeme için maaştan kesilecek tutar, kredi tutarına ve vadesine göre değişecek.

KREDİ BORCU BİTTİKTEN SONRA MAAŞ
Peşin ödemeyi seçerek borcunu kapatanlar, emeklilik için gerekli şartları tamamlamışsa hemen maaş almaya başlayacak. Taksitli ödeme seçilirse, enflasyona göre hesaplanan borçlar vadeye bölünecek. Borç, 6, 9,12,18 taksit şeklinde ödenecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. Ama taksitle ödemeyi seçenler borç bittikten sonra emekli maaşına kavuşacak.

KREDİYİ KİMLER ÇEKEBİLİR?
Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılar, prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik il/merkez müdürlüklerine yapacaklar. SGK'dan alacakları "Prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek" yazısıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecekler. Bu imkandan, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda Bağ-Kur'dan emekli aylığı bağlanabilecekler, Bağ-Kur prim borcunu ödemesi durumunda SSK'dan emekli aylığı bağlanabilecekler, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda emekli aylığı bağlanabilecekler ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda emekli aylığı bağlanabilecekler yararlanabilecek.

SORU/CEVAP BÖLÜMÜ

2000 DEN SONRA İŞE BAŞLASINIZ DA 3600 HAKKINIZ VAR
Çetin Bey, 01.01.1976 doğumluyum. 01.02.2001 tarihinde işe başladım, son işyerimde 9 senedir çalışıyorum, babamla annem köyde yaşıyorlar artık çok yaşlandılar, hem onlara yardımcı olmak hem de artık büyükşehirden sıkıldığım için işyerinden ayrılıp köye yerleşmek istiyorum, kendi çapımda araştırdım hem kendi isteğiyle ayrılanlara tazminat ödenmeyeceğini öğrendim, hem de 2000 den sonra işe başladığım için kıdem tazminatı alabilir yazısı alamayacağımı söylediler ne yapmamı tavsiye edersiniz. Zeki D.
Değerli okurum, edindiğiniz bilgi doğru yanlış değil ancak eksik olan bir şey var, giriş tarihiniz çok kötü değil, 25 yaşında işe girdiğinize göre askerlik yaptıysanız çözümü elbette var. 08.09.1999 tarihine giriş tarihinizi çekebilirsek hem 15 yıl 3600 le kıdem tazminatı alabilir yazısını elde edersiniz hem de ilerde 60 yaşında bu şartlarla emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması sizin giriş tarihinizi 01.08.1999 tarihine çekecek ve hiçbir engeliniz kalmayacaktır. Görüldüğü üzere her 2000 yılında işe giren vatandaşın önü kapalı değil 15 yıl 3600 hakkının askerlik borçlanması ile aşılabilmesi mümkündür.

EMEKLİ MAAŞLARI BAYRAMDAN ÖNCE ÖDENECEK
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Eylül ayına ait maaşlarını Kurban Bayramından önce alabilecek.
1-Maaşını 17-18-19-20-21 Eylül 2016 tarihinde alması gereken SSK emeklilerinin maaşı 8 Eylül 2016 tarihinde,
2-Maaşını 22-23-24-25-26 Eylül 2016 tarihinde alması gereken SSK emeklilerinin maaşı 9 Eylül 2016 tarihinde,
3-Maaşını 25 ve 26 Eylül 2016 tarihinde alması gereken Bağ-Kur emeklilerinin maaşı 8 Eylül 2016 tarihinde,
4-Maaşını 27 ve 28 Eylül 2016 tarihinde alması gereken Bağ-Kur emeklilerinin maaşı 9 Eylül 2016 tarihinde, Banka/PTT hesaplarına yatırılacak.

YORUM YAP