Çetin Ateş

100 KİŞİYE SORDUK 101’İ GERİYE DOĞRU BAĞKUR TESCİLİNİ SORDU

Kısaca Bağ-kur lu veya yeni ismiyle 4/b dediğimiz kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanları ifade eden sosyal güvenlik içerisinde en çok mağdur olan kesim her bakımdan en dezavantajlı kesimdir.
Bir taraftan emeklilik için ödeyecekleri prim gün sayısı ssk lılardan fazladır (9000 gün)
Sağlıktan yararlanmaları için borçsuz olma şartı vardır
Kısa vadeli sigorta kollarından kısıtlı yararlanırlar
Primlerini kendi bütçelerinden karşılamak zorundadırlar dolayısıyla aylık gelir gider bütçesi yaparlarken Bağ-Kur primini de gider kalemlerine eklerler
Yani, hem işyeri açacak, hem kira verecek, hem vergi verecek, hem personel çalıştırıp maaş verecek, sigorta primlerini ödeyecek, hem karnını doyuracak, hem işini büyütmeye veya en azından geriye doğru gitmemeye çalışacak, açıkçası cambaz olacak..
Hal böyle olunca listenin son sıralarına koyduğu aylık Bağ-Kur prim ödemesine nefesi yetmez, bu ay önümüzdeki ay bir sonraki ay derken borç birikir, sağlık aktivasyonu kapanır, rakam büyüdükçe ödenemez hale gelir.
Taa ki çıkan bir af yasasına kadar bu böyle devam eder gider, silbaştan aynı şeyler devam eder gelir, Bağ-Kur lunun bu kısmı ödemek isteyipte ödemeyenleri kapsar..
Birde Bağ-Kur a hiç selam vermeyenler grubu vardır, vergi dairesine kaydolur, odaya kaydolur fakat Bağ-Kur a yolu düşmez, ya da muhasebecime demiştim yapmamış gitmemiş etmemiş grubudur bu.
Dolayısıyla her ne suretle olursa olsun sebebi ne olursa olsun, bu durumdan ortaya çıkan sebep sonuç ilişkiler vardır, Hiç atılmayan adım veya atılan bir adım karşısında Bağ-Kur değişik tepkiler vererek ilginç sonuçlar ortaya koyan bir kavram haline gelmiştir.

04/10/2000 TARİHİ NE İFADE EDİYOR
Bu tarihte yayımlanan 619 sayılı Kanun hükmünde kararnameyle şöyle denildi,
Bugüne kadar Bağ-Kur lu olması gereken ancak Bağ-Kur a hiç tescil yaptırmayanların Bağ-Kur a uğramayanların, Bağ-Kur numarası almayanların Bağ-Kur başlangıcı 04.10.2000 tarihidir, daha önceki sürelerin başlangıç sayılması mümkün değildir, denilmiştir.

01.10.2008 TARİHİ DE AYNI ŞEYLERİ SÖYLEDİ
Bu tarihte de aynı kanun tekrarlanarak yine dediler ki, Bağ-Kur lu olmasını gerektirecek bir faaliyeti olmasına rağmen, Bağ-Kur a uğramayan, kayıt yaptırmayan, herhangi bir Bağ-Kur numarası almayanların Bağ-Kur başlangıç tarihleri 01.10.2008 tarihidir, denildi.
Ancak bu arada Yargıtay bir kararı çıktı 04.10.2000 de çıkan Kanun Hükmündeki kararnameyi de Anayasa mahkemesi iptal etti. Anayasa mahkemesi 04.10.2000 de çıkan 619 sayılı kararnameyi iptal etti ancak Bağ-Kur bu kararnameyi uygulamaya devam etti. Anayasa mahkemesi iptaline rağmen Bağ-Kur KHK yı uygulamaya devam edince yasal bir boşluk oluştu.
Devamında Ağustos 2003 yılında 4956 ve 4958 sayılı KHK lar yürürlüğe girdi, Bu kargaşa içerisinde 04.10.2000 den sonra Ağustos 2003 tarihine kadar Bağ-Kur dan numara alanlar mahkemeye giderek vergi mükellefi olduğu süreleri esnaf odası ve dernek kayıtları sürelerini kazanma hakkı elde ettiler.
Bunun haricinde şu an geriye doğru Bağ-Kur tescilinin mümkün olmayacağını söyleyebiliriz.

SORU/CEVAP
02.06.1970 doğumluyum, 01.07.1993 tarihinde bir işyeri açtım, daha sonra bu işyerini 2011 yılında kapatarak sigortalı bir işe girdim 7000 günden fazla primim var, askerlik borçlanması yapmalıyım ne zaman emekli olurum, ne kadar maaş alırım
Hasan D.
Hasan Bey, verdiğiniz bilgiler ışığında cevap verecek olursak, 25 yıl 54 yaş 5675 gün şartlarına tabisiniz bu üç şartı da yerine getirdiğiniz tarihte emekli olursunuz. Askerlik borçlanması sizi bir yıl erken emekli edecektir. Dolayısıyla 8 ay askerlik borçlanması yapmanız halinde 53 yaşını doldurduğunuz tarihte emeklilik dilekçesini verebilirsiniz.
05.05.1978 doğumlu bayanım 01.01.1999 tarihinde ssk lı olarak çalışmaya başladım, kesintili olarak 31.12.2015 tarihine kadar çalıştım 4300 gün sigortalı günüm var 2002 ve 2005 tarihlerinde iki doğum yaptım, doğumlardan sonra çalışmadım, ancak ilk çocuğum 6 ay yaşadıktan sonra kaybettik, nasıl ve ne zaman emekli olabilirim
Tuğba C.
Tuğba Hanım, emeklilikte üç şart vardır, sigortalılık yılı, prim gün sayısı ve yaş şartı, bunların üçüne göre değerlendirme yapacak olursak, 20 yıllık sigortalılık süreniz 2019 yılında dolar, bunun haricinde 55 yaşını doldurmanız gerekiyor, 55 yaşına kadar çalışmayı düşünmüyor iseniz doğum borçlanmasını devreye sokabilirsiniz. Birinci çocuktan 6 ay ikinci çocuktan 2 yıl olmak üzere 1080 gün doğum borçlanma hakkınız var. Borçlanma yaparsanız toplam gününüz 5380 güne çıkacaktır. Size gereken süre 5975 gündür. Kalan süreyi daha ileriki yaşlardada ödemek suretiyle isteğe bağlı olarak ta ödemeniz mümkün. Dolayısıyla, bu planlamayı yaparsanız 55 yaş sizin emeklilik başlangıcınız olacaktır.

  1. Hamza Sezer Hamza Sezer

    Lütfen griye doğru bağkur tescili kanunu çıkarın çok mağdurum

  2. Ferit Ferit

    Esnaf okadar haksızlığa uğradı .ö kadar bınalım çekti herşeyi esnaf çekiyor .bari bu yasayı çıkarın.biraz esnafın yüzü gülsün bukadar da esnafın üzerine gelmeyin .bu esnafta insana bari geriye dönük bakur haklarını verin kayıt yaptırmayan esnafa kayıt hakkı gelsin bi vatandaş olarak RC ediyorum sizden.

  3. erdal erdal

    vergi mükellefi olup bağkur sicil kaydı olmayanlara hak tanınsın

  4. Hamdiye civelek Hamdiye civelek

    Merhaba ismim hamdiye civelek 1972 dogumluyum 1994 1998 arasi vergi kaydim var fakat bagkur kaydim yok bu hakkin bize verilmesini istiyorum yetkililetden ricamiz bagkura geriye donu kayit hakki gelsin

  5. Seher sezer Seher sezer

    01 01 1965 doğumluyum 25 05 1994 te şirket ortağı olarak market açtık 03 10 1994 tarihinde iş yerimizi kapattık geriye dönük olarak borçlanma şansımız var mı varsa pirim borcu ne kadar çıkar ve ne zaman emekli olurum bi bilgi verimisiniz

YORUM YAP