Kuzey Kafkas Çerkez Ormanı hayat buldu

Kuzey Kafkas Çerkez Ormanı hayat buldu

5.05.2017 10:03:39

Çerkezköy'de “Kuzey Kafkas Çerkez Ormanı” projesi, Çerkez Kültür Evi öncülüğünde, Çerkezköy ve Silivri Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Dernekleri'nin öncülüğünde Çerkezköy, Avcılar, Silivri, Hayrabolu Belediyeleri ve Şile Kaymakamlığı'nın destekleriyle 30 Nisan 2017 tarihinde hayata geçirildi.

1859-1864 yılları arasında dünya tarihi, Çerkezlerin ilk toplu sürgününe tanık oldu. Ruslara karşı verdikleri mücadeleyi kaybeden Çerkezler anayurtları Kafkasya'dan, Balkanlara ve Türkiye'ye sürüldü. Türkiye'ye gelenler bugünkü Çerkezköy sınırları içinde yer alan, eski adı Türbe Dere, yeni adıyla İstasyon mahallesine iskân ettirildi. Osmanlı arşivlerinde istasyon ve civarına yerleşen Çerkezlerden dolayı Çerkezköy adının verildiği yazılmakta. Arşivlerde “Türbe Dere nam mevki Çerkez Karyesi” olarak geçmektedir. Bu nedenden dolayı Çerkezköy'ün Çerkezler için tarihi ve manevi değeri büyüktür.
1877 yılında başlayıp 1878'te biten Osmanlı Rus savaşında Çerkezler ve Ruslar tekrar karşılaştı. Osmanlı ordusunda yer alan Çerkez birlikleri Ruslara karşı şiddetli direniş gösterdi. Ancak savaşı kazanan taraf Ruslar oldu ve Osmanlı'dan bir talepte bulundular: “Balkanlarda ve Çerkezköy'deki Çerkezler, derhal bulundukları yerlerden uzaklara gönderilsin.” Bunun üzerine bu bölgelerde bulunan yaklaşık 80 bin Çerkez, Anadolu'nun çeşitli bölgelerine, Suriye, Ürdün ve İsrail'e gönderildi.
Bu gelişmelerin anısına Çerkezköy'de “Kuzey Kafkas Çerkez Ormanı” projesi, Çerkez Kültür Evi öncülüğünde, Çerkezköy ve Silivri Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Dernekleri'nin katkısı ile Çerkezköy, Avcılar, Silivri, Hayrabolu Belediyeleri ve Şile Kaymakamlığı'nın arazi tahsisi, çevre düzenleme ve dikime hazırlama, fidan temini ve dikim destekleri ile 30 Nisan 2017 tarihinde hayata geçirildi.

YORUM YAP