Sevginar Sali

Güçlü tarım, güçlü basın...

Silivri Belediyesi 2010 yılında, fiilen yerel yönetim olarak tarım ve hayvancılık projeleri oluşturmak ve geliştirme görev bilinci ile, Silivri’nin geleceği için vazife edindiği çalışmalara başladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Müdürlüğü, Ziraat Odaları Birliği ve tarımsal amaçlı kurulmuş olan birçok sivil toplum örgütü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar dün geniş bir davetli topluluğuna bir kez daha anlatıldı, tanıtıldı.
Başkan Işıklar, yerel tarımsal üretim değerlerinin teşviki ve geliştirilmesi amacıyla yapılan festival etkinliklerinin ardından bu tanıtım toplantısını düzenlemeyi daha anlamlı bulduklarını belirtti. Gümüşyaka’daki Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ni kurarken aslında Yerel Kalkınma Ajanslarının oluşturulmasını amaç edindiklerini paylaşan Işıklar, "Türkiye veya Bölgesel Kalkınma Ajansları var. Yerel yok. Biz de neden kurmayalım diye düşündük” dedi.
Gümüşyaka’daki Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi kuruluşunda emeği geçenleri tek tek sayan Işıklar, yerel tarım değerlerinin korunması ve geliştirilmesi doğrultusunda ortak bir katkı ve çabayı yaşatmayı başardıklarını ifade etti.
Rant anlayışını Silivri’den uzak tutma hedeflerinin gerçekleşmesinin, bu sürece direnmenin yolunun tarımsal üretimi kâr eden hale getirmek olarak ifade eden Işıklar, tarım üretimine verdikleri önemi bölgenin zenginliğinin farkında varmak ve vardırmak olarak aktardı.
Deniz ve toprak zenginliğimizi kıymetli, işlevsel hale getirmek için düzenlenen Balıkçılık Sempozyumu ve tarım fuarlarına işaret eden Işıklar, "Topraklarımızı korumak amacıyla, tarımı Silivri’de nimet haline getirmek gerektiği bilinciyle hareket ettik. Akılla, bilime dayalı, pazar garantili bir üretim hedefliyoruz. Tarımın bölgemizde korunması ve geliştirilmesi kurtuluş reçetemiz” dedi.
Işıklar, Gümüşyaka’daki Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde bölgemiz topraklarına uyumlu, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirme, fide üretim deneme aşamasının tamamlandığı Lavanta, Nane ve Tıbbi Nane, Melisa, Adaçayı, Kekik, Fesleğen, Aynısefa, Anason, Biberiyenin yakın bir gelecekte halkımıza ücretsiz fide olarak vermeye başlanacağını ifade etti.
Geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra aromatik bitkilerin bölgemizde yetişme ve hasat çalışmalarını tamamlayan merkez aynı zamanda Enginar, Kudret Narı, Çilek, Karabuğday gibi bölgemizde uyumlu bitki ve sebze yetiştiriciliğini de desteklemekte olup, ayrıca Arıcılık konusunda da ciddi çalışmalar yürütmekte. Çalışmaların İlçe Tarım Müdürlüğü, Silivri Toprak Mahsulleri Ofisi, İlçe Tarım Kredi Kooperatifi,  Silivri Ziraat Odası, Silivri Önder Çiftçi Derneği ve Muhtarlar Derneğin ile sürdürüldüğü de belirtildi.
Silivri’de iyi tarım uygulamalarına destek veren akademisyenler, yetkililer ve yerel yöneticiler yaptıklarını başarı olarak lanse etmek için çalışırken, toplantının konuğu Abbas Güçlü, gözlemlediği tabloyu eleştiri hakkını kullanmayı seçti.
Tarıma devlet desteğinin yetersizliğini savunanlara karşın, "Devletin desteğine güvenmek yerine kendi ayaklarınızın üstünde durmayı esas alın” diyen Güçlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Köylüler şehirde yaşayanlara özenmiş. Sürdürülebilir tarım, devlet desteğiyle olmaz. Köylüler üretim yapmıyor. Dizilerin başından kalkıp üretime odaklanmaları gerek. Eskiden bu tarlalar yüzlerce kişinin geçim kaynağıyken, bugün bir-iki kişiyi bile doyuramıyor olduğu üretim yapılmadığındandır.”
Silivri Belediyesi’nin iyi tarım uygulamalarını inandırıcı ve ikna edici birer örnek bakımından doğru bulduğunu belirten Güçlü, asla yeterli olduğunu düşünmediğini kendine has yarı sert yarı şakacı üslubuyla aktardı.
"Başkanım iyisiziniz ama bu yetersiz” diyen Güçlü, katma değeri yüksek ürün yetiştiriciliğine ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Tarımın ciddi bir olay olduğunu savunan Güçlü, Türkiye topraklarının zehirlenene kadarki süreçte sessiz kalan kamuoyunu eleştirdi ve sözlerini şöyle noktaladı: "Doğru şeyleri yanlış kişiler söylüyor. Yanlış kişiler doğru şeyler yapıyor. Türkiye’nin en önemli sorunu bu. İnşallah doğru yolu buluruz.”
Kendi doğru ve artılarımızı anlatmak, göstermek gayretimizde Abbas Güçlü, Silivri’ye ikinci ziyaretinde ilkinden biraz daha yumuşak bir üslupla şeytanın avukatlığını yapmayı sürdürdü.
İyi şeyler yayıp, yeterli olmadığını biz de biliyoruz aslında. Ama eleştirmek yerine yapmaya çalışanlara desteği daha çok önemsiyoruz anlaşılan.
Ve Abbas Güçlü’yü konuşmasında göklere çıkarta çıkarta selamlayan ve mahalli olanı unutan Başkan Işıklar’a yerel basından iyi haftalar… Güçlü’nün eleştirilerini biz dile getirsek, on günden aşağı dinmez tepkisi. Belediye Abbas Güçlü’nin değerlendirmelerinden sonra iyi tarım uygulamalarındaki eksikliklerini sorgularken biz de gazeteciliğimizi gözden geçirelim : )))

YORUM YAP