Ferhan Tezcan

Türkiye ligi rekor üstüne rekor kırıyor

1993 yılıydı, yani özel televizyonların ilk zamanları, Şansal Büyüka ve ben Kanal 6'daydık. O zaman havuz sistemi henüz kurulmamıştı. Naklen maç yayınları kulüp seviyesinde yapılır, önce istediğiniz kulüple anlaşırdınız. Futbol Federayonu da Kanal 6 gibi, Show Tv, Star gibi kanallara hafta hafta pay ederdi. Mesela Kocaelispor, Gaziantepspor, Sakaryaspor, Samsunspor gibi kulüpler bizdeydi. Bir Gaziantepspor -Fenerbahçe maçının naklen yayını için Gaziantep'deydim. Maç çok hareketli geçiyordu, ama maçtan çok daha hareketli biri vardı saha kenarında; Gaziantepspor Teknik direktörü Yılmaz Vural. Yeni tanımıştım. Bazı pozisyonlarda kendini yerden yere atıyor, takla atıyor, hatta zıplıyordu. Hiç böyle teknik direktör görmemiştim. Gaziantepspor o maçı Boliç'in golüyle 1-0 kazandı. Yılmaz Vural o günden sonra aklımdan hiç çıkmadı. Geçen gün bir yerde okudum Yılmaz Vural 29.uncu takımı için Akhisarspor ile görüşüyor yazıyordu. Tam 28 takım çalıştırmıştı yani. Sonra Wenger'ler Ferguson'lar, Brıan Clough'lar, Bobby Robson'lar, daha niceleri aklıma geldi. Güleyim mi, üzüleyim mi bir türlü karar veremedim. Bir teknik direktör ve 28 takımı ama Türkiye liginin bu sezonuna bakınca bunun çok da garip bir şey olmadığı kanısına vardım

TAM 32 HOCA LİGDE GÖREVDE
Süper ligde 18 takım var. Bu takımlar borca, harca girip dünyanın dört bir yanından oyuncu getiriyorlar. Türkiye'de Yeşil Burun adalarından da oyuncu var, Kanada 'dan da Japonya'dan da oyuncu var, Zanzibar'dan da. İşte sezona hep iddialı başlayan hocalarda bu oyuncuları hem Süper lige, hem Avrupa kupalarına hem de Ziraat kupasına hazırlıyorlar. Yani hazırlıklarını tam yapamayan, ya taktiği, tekniği ya da oyuncuları yetersiz olan, uyum sağlayamayan hocalar arenadan çabuk çekiliyorlar. Şimdi Süper ligde şu ana kadar 3 hoca değiştirmiş takımlar bile var. Daha 22. haftaya gelmişken hoca değiştirmeyen sadece 7 takım bulunuyor. Başakşehirspor (Abdullah Avcı) Galatasaray (Fatih Terim), Antalyaspor (Bülent Korkmaz), Beşiktaş (Şenol Güneş), Yeni Malatyaspor (Erol Bulut), Trabzonspor (Ünal Karaman) , Bursaspor (Samet Aybaba)...Bu hocalar ligin başından beri takımları için mücadele ediyorlar. Henüz kazaya uğramadılar. İnşallah da uğramazlar.

İKİ HOCA DEĞİŞTİRENLER
Süper liginin iki hoca değiştirenleri ise şöyle. Kasımpaşa (Kemal Özdeş-Mustafa Denizli), Göztepe (Bayram Bektaş-Kemal Özdeş), Konyaspor (Rıza Çalımbay-Aykut Kocaman), Kayserispor (Ertuğrul Sağlam-Hikmet Karaman)Aytemiz Alanya (Mesut Bakkal-Sergen Yalçın) Sivasspor (Tamer Tuna-Hakan Keleş ), Rizespor (İbrahim Üzülmez - Okan Buruk ) Erzurumspor (Mehmet Altıparmak-Mehmet Özdilek)

REKORA KOŞAN ÜÇ HOCACILAR
Bir de ligde üç hoca değiştirenler var. Biri Süper ligin efsane kulübü Fenerbahçe. Fenerbahçe lige Hollandalı hoca Cocu ile başladı, sonra yine Hollandalı Erwin Koeman ile devam etti. Şu anda takımın başında hepinizin bildiği gibi Ersun Yanal var. Üç hocalı bir başka takım ise sezon başı Ziraat kupasını kazandığı için Avrupa kupalarına katılan Akhisarspor. Akhisarspor sezona Saffet Susiç ile başladı, Cihat Arslan ile devam etti. Şimdi ise yardımcı hoca Cem Kalçak ile devam ediyor gözüküyorlar. Evet baştan beri söylediğimiz gibi tam 32 hoca görev yaptı 22.inci haftaya kadar…

KIYIM GİBİ HOCA DEĞİŞİMİ
Bu kıyımın en başında geçen sezon Göztepe'yi 6.ıncı yapan Tamer Tuna, geçen sezon Antalyaspor'u küme düşmekten kurtaran Mesut Bakkal, Kasımpaşa'yı sezon başında zirveye çıkaran Kemal Özdeş, galibiyetten sonra kovulan Rıza Çalımbay, Bursaspor'a Türkiye ligini getiren Ertuğrul Sağlam var. Yıllardır yöneticilerin ''Hedefimiz istikrar'' sezon başı söylemlerine çok alıştık. Oysa profesyonelliğin doruklarına çıkan futbol dünyasında ayaklarına futbol topu değdirmemiş üç-beş kuruş kazandıkları için yönetim kurullarına seçilen, sonra da emek sarf eden futbolculara, sahaya boynunu cellata uzatarak çıkan hocaları istediği gibi harcayanlara ne yapmalı acaba? Türkiye bir gün bu ayrıntıya karar verdiği zaman bu iş düzelecektir.
Hiç umutsuzluğa kapılmayın.

YORUM YAP