Şahin Dirik

Restorasyon anlayışımız

Silivri Sahilinde, Boğluca Deresi üzerinde bulunan ve hasarlı olması sebebiyle yaklaşık 10 yıldır kullanıma kapalı olan Kısa Köprü, yıllarca bölgede ikamet edenlerin ve esnafın yaşamını son derece olumsuz etkiledi. Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın çabaları ile İstanbul Valiliği ve Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlandı ve köprü kullanıma açıldı. Benim de sık sık o bölgeye yolu düşen Silivrili bir kardeşiniz olarak çalışmaları adım adım gözlemleme şansım oldu.

Vallahi ne yalan söyleyeyim çoğu Silivrili gibi bu köprünün tekrar kullanıma açılacağına dair olan inancımı ben de kaybetmişken yeniden açıldığını görmek oldukça iyi hissettirdi. Malum, köprü 9 yıla yakın bir çivi dahi çakılmaksızın öylece kapalı halde bekledi. Bu yüzden zaten yapmaları gereken bir şeyi bu kadar gecikmeli yaptıkları için Valiliğe ve Karayollarına teşekkür edecek değilim. İlçede adeta bir “lütfetmiş paşalar” havası hâkim, vatandaş ta böyle düşünmekte sonuna kadar haklı elbette. 

Gecikmenin yanı sıra, eleştireceğim bir diğer konu da “restorasyon anlayışımız”. Sevgili dostlar, tarihi bir yapıyı yıkıp sıfırdan dikmek restorasyon değildir. Köprü restore edilirken 0 kilometre, paketinden yeni çıkarılmış gıcır, gıcır taşlar kullanıldı. Bu taşlar kamyonlardan indirilirken ben kendi gözlerimle gördüm. Siz de köprünün şu anki haline bakarsanız kullanılan köprüde yüz parça taş varsa doksanının yeni, daha açık renk taşlardan oluştuğunu göreceksiniz. Elbette bu eleştirilerin hedefi Silivri Belediyesi değil, restorasyondan birinci derece sorumlu olan Valilik ve Karayolları.

Belediye yalnızca bölgenin çevre düzenlemesinden sorumluydu, nitekim çevre düzenlemesi de gayet güzel oldu. Yalnızca molozların yığıldı küçük birkaç alan bitmemiş, Başkan Yılmaz'ın bölgeye gösterdiği önem düşünülünce oraların da kısa sürede biteceğini kestirmek zor değil. Nitekim öyle ya da böyle zorlu geçen 10 yılın ardından Kısa Köprü'müze kavuştuk. Darısı Mimar Sinan Köprüsü'nün başına inşallah!

Neyse ki Silivri Belediyesi Kısa Köprü'nün restorasyonu tamamlanana kadar bölgeye mobil bir yaya köprüsü koymuştu da bir yıla yakın bir süredir geçişleri o köprü üzerinden sağlayabiliyoruz. Başkan Yılmaz mobil köprüyü ilk taktırdığı günlerde Kısa Köprü'nün restorasyonu bitince bu mobil köprünün Boğluca Deresi'nin konutlar bölgesinde kullanılmak üzere söküleceğini söylemişti. Yani mobil köprünün yolculuğu yakındır diye düşünüyorum. Zaten derenin konutlara doğru uzanan kısımlarında da çevre düzenleme, peyzaj ve rekreasyon çalışmaları başladı, mobil köprü de bu çalışmalara güzel bir ek olabilir…

Bu arada geçen akşam İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan Vega AVM-Çorlu Durağı arasındaki engelli kullanımına uygun asansörlü üst geçidin kirişleri karayollarının protokolü NİHAYET imzalamasıyla CHP'li İBB Meclis Üyelerimizin nezaretinde monte edilmeye başlandı. Yine karayolları, yine bir gecikme :) Hâlbuki köprünün bacakları aylar öncesinden hazır edilmiş, montaja uygun şekilde bekliyordu. Her neyse, geç olsun güç olmasın. Silivri'mize hayırlı olsun…

YORUM YAP