Şahin Dirik

Listeler!

Ayın yirmisinde siyasi partilerin beklenen meclis listeleri yayınlandı ve o günden bu güne de Cumhuriyet Halk Partisi'nin merakla beklenen listesi ilçe gündeminde en çok tartışılan şey olageldi. Başta ilçedeki mevcut iktidar partisi olan MHP'nin listesi olmak üzere diğer listelere kimse ilgi dahi göstermedi.
Buradan da şunu anlıyoruz, MHP listesi kimsenin UMURUNDA DEĞİL. MHP listesinden kimse MEDET UMMUYOR. KİMSE MHP'NİN TEKRAR İKTİDAR OLACAĞINA İHTİMAL VERMİYOR. MHP (aslında daha çok AKP) listesinin hiç konuşulmamasının sebebi bence elbette bu. Kimse Volkan Yılmaz'a Bora Balcıoğlu karşısında ciddi bir şans vermiyor. En büyük Volkan fanatikleri bile durumu içten içe kabullenmiş, sosyal medya mesajlarındaki alt metinler kendilerini ele veriyor. Aslında MHP listelerinde de “ya kaybedersek” ihtimalinin alt metinleri gizlenmiş.
Geçtiğimiz seçimde Gökalp Kalaycı hariç tüm MHP'li meclis üyeleri kontenjana yazılmıştı ve Volkan Yılmaz kaybettiği takdirde hiçbiri meclise giremeyecekti. Bu kez MHP'liler normal sıralamada da kendilerine bayağı önemli yerleri parsellemişler gibi gözüküyor. Yani “Yılmaz kaybederse en azından mecliste güçlü bir temsiliyetimiz olsun” kafasındalar. Hatta Sultan Aşkın'ın ikinci sıraya çekilmesi bile direkt bununla alakalı.
Aşkın, çatık kaşları, sivri dili ve hazırcevaplığıyla bilinen bir meclis üyesi. Yılmaz'ın seçimi kaybettiği bir senaryoda hem Silivri hem de İBB meclislerinde MHP Grup Başkanvekili olarak bayrağı devralacağı gerçeğini tahmin edememek için kör olmak gerek. Açıkçası bu ihtimal benim canımı sıkıyor. Ekrem İmamoğlu'nun Volkan Yılmaz için “Oy bölünmesiyle hasbelkader bir seçim kazandı, kendini nimetten sayıyor. Ben her meclis saatlerce bunu çekmek zorunda mıyım? Kazanın şu Silivri'yi, alın şunu başımdan!” minvalinde cümleler kurduğu kulağıma gelmişti. Yılmaz'ın kaybettiği bir senaryoda İBB'deki MHP Grubu çökecek ve İmamoğlu'nun eli hayli rahatlayacaktı. Ben yine Silivri'den İBB'ye yazılacak MHP'li meclis üyelerinin yalnızca Volkan Yılmaz ve kontenjan birinci sıra olacağını umuyordum. Yılmaz'ın kaybettiği bir senaryoda gurubun darmaduman olduğunu keyifle seyretme ihtimaline kendimi çok hazırlamıştım. Ne yalan söyleyeyim, bu gelişmeler canımı sıktı. Şimdi en az Yılmaz kadar çenebaz olan Aşkın tehlikesi ufukta İmamoğlu'nu bekliyor. Bu tehlikeyi azaltmanın, bastırmanın en olur yolu elbette İBB'de meclis çoğunluğunu sağlamak. CHP için İBB'de meclis çoğunluğu bu kez hiç olmadığı kadar önemli olacak cidden.
Peki, MHP meclis listesinde göremediğimiz mevcut AKP'li meclis üyelerinden en çok kimlere sevindik? Ben kendi adıma meclislerde yaptığı acayip konuşmalarıyla ünlü olan Ömer Tekin'i ve en az Sultan Aşkın kadar sivri dilli olup girdiği her tartışmada haklı da olsa haksız da olsa zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışmayı huy edinmiş Filiz Güler'i görmediğime gayet sevindim.
Gelelim en çok ses getiren listeye yani CHP listesine. CHP listesinde bu kadar tartışacak ne var? Açıkçası liste benim tahmin ettiğimden daha iyi çıktı. Özellikle bu liste 2019'da Özcan Işıklar'ın hazırladığı o son listeye kıyasla bulunmaz bir nimet, öpüp başa koymalık cinsten! Artık vakti geldiğine göre rahatça konuşabilirim. 2019 listesi, CHP adına rezaletin son perdesi niteliğinde, korkunç, hatta resmen iğrenç bir listeydi! Bir insan CHP listesinde CHP'li avına çıkar mı? Çıktık. Örgütten yetişme, partinin evladı diyebileceğimiz isimler belki de bir elin parmakları kadardı o listede. Listede ne mimar ne avukat vardı. Hatta bırakın mimarı, avukatı, üniversite mezunları bile bir elin parmakları kadar yoktu! O listede seçilecek sıralarda sadece bir kadın vardı. Genç hiç yoktu! O liste, iddia ediyorum ki CHP'nin çıkarıp çıkarabileceği en kötü listeydi. Neticede o listenin faturası da ağır oldu zaten. O listeden sonra bu liste bana ilaç gibi geldi. CHP, 2019'daki hatalarından büyük oranda ders çıkarmış gibi gözüküyor.
Bu listede seçilebilecek sıralarda 5-6 kadın var, bunlardan iki tanesi aynı zamanda genç! Seçilmesi garanti sıralarda iki mimar var. Yine seçilmesi gayet olası sıralarda iki avukat var. Hepsinden önemlisi, bu listenin seçilebilecek sıralarının neredeyse tamamı has CHP'lilerden oluşuyor, öyle son dakika transferleri değil yani. Yine seçilebilecek sıralardaki arkadaşların yüzde doksanı dosyasını zamanında vermiş, bu işe emek vermiş, bedelini de her yönden ödemiş arkadaşlar, benim gözümde bu da kıymetli bir nokta. “X kişisinin emeği de yok, oy getirisi de yok! Bu listede ne işi var? Resmen basmış parayı girmiş listeye!” diyebileceğim kimse yok bu listede. Bunlar çok kıymetli…
Peki, CHP listesinde en çok kimleri gördüğüme sevindim. Bu isimlerin en başında elbette Ebru Akgün Pekel geliyor. Hem tam bir CHP hem de tam bir Bora Balcıoğlu emekçisi olan Pekel'in nihayet verdiği emeğin layığı olan hak ettiği değere kavuşacak olması beni çok mutlu etti. Kıymetli meslektaşımın bu noktada hem Silivri hem de İBB meclisine katacağı değerden zerre kuşkum yok.
Yine 2019 yerel seçimlerindeki aday adaylığı sürecinde, daha ortada hiçbir şey yokken mevcut başkana karşı aday adayı olup bayrak açma mücadelesinde Bora Balcıoğlu'na omuz veren ancak daha sonra çeşitli kırgınlıklarla yol ayrımına giren Şenol Fidan ve Murat Okan'a da haklarının teslim edildiğini görmek beni çok mutlu etti. Değirmenköy ve Gümüşyaka beldelerini bu ikiliden daha iyi temsil edecek kimseyi ben şahsen hayal edemiyorum. Meclise çok yakışacaklar. Bu noktada da her şey yerli yerine, rayına oturdu.
Yüksek Mimar Aykut Batur ise listenin parlayan yıldızlarından. Sırası seçilmeye yetecek düzeyde ancak hem böyle kaliteli bir mimar hem de akademisyen kimliğine sahip bir ismi ben daha da üstlerde görmeyi tercih ederdim.
CHP'de emek denince ilk akla gelecek isimlerden, parti sekreterimiz Hatice Gözen'de yine gördüğüme en memnun olduğum isimlerden biri. Yıllarca kahrımızı çekti. Kabul edelim ki biz CHP'liler kolay insanlar değiliz, bizimle uğraşmak kolay iş değil. Bu noktada Gözen'in ödülünü aldığını görmek beni mutlu etti. Özellikle bu sayede meclisteki tartışmalarda AKP-MHP sıralarına laf yetiştirme gibi bir kaygısı hiç olmayacak CHP'nin. Sultan Aşkın'ın panzehiri bulundu diyebiliriz yani : )
Rıza Aksu'da yıllarca CHP'de ter dökmüş, ilçe yönetim kurullarında görev yapmış, zamanını, emeğini partiye vakfetmiş bir isim. “Ben Kürdüm, şu kadar oyum var, beni mecburen meclise yazacaksınız” gibi son dakika emrivakisi, dayatmasıyla piyasaya çıkmadı. Adam gibi emeğini verdi, şimdi karşılığını alıyor, almalı da. Bu tüm etnik guruplara, yöre temsilcilerine örnek olması gereken bir davranış. Gelin, adam gibi emeğinizi verin, zamanı gelince karşılığını alırsınız. Artık Silivri CHP'de yok öyle bol keseden atıp “Şu kadar oyum var beni mecbur yazacaksınız” dayatmalarına pabuç bırakmak! Gelip çalışacaksınız!
Biraz zor sılalarda (16 ve 17) yer alan ama yine de biraz şansları bulunan Nebahat İskender ve Fatih Çepni'nin de meclise girebilmesi ise en büyük isteğim. Aday adaylığı sürecinde her gün partide gördüğüm, gerçekten işinden gücünden zaman ayırıp bu işe tutkuyla asılan iki isim bunlar.
Listede gördüğüm en net eksiklik ise her yerde dillendirilen Çanta beldemizin temsiliyetinin eksikliğidir. Bu noktada Halil Şahin ya da Özkan Özkök iyi bir tercih olabilirdi. Bu fırsatın kaçırılması cidden yazık oldu ama yapacak bir şey yok.
Listeler Silivri'miz için hayırlı uğurlu olsun diyor, yeni dönemde seçim sonucu ne olursa olsun eskiye oranla çok daha nitelikli bir meclis izleyeceğimize şüphem yok diyorum!

YORUM YAP