Seren Öpçin

Onaylanma İhtiyacı ve Onay Bağımlılığı Nedir?

Onay Bağımlılığı kişinin kendini iyi hissetmesi adına başkaları tarafından daima olumlu geri bildirimler alma isteğinden kaynaklanmaktadır. Bu noktada kişi kendi fikirlerinden çok başka kişilerin fikirlerini ön planda tutar. Kendi düşünceleri ise genellikle geri planda kalmaktadır. Bu durumlarda kişi kendi düşüncelerini değersizleştirir. Onlar için değer onay aldıkları sürece vardır. Eğer ‘‘onay yoksa değerde yoktur'' demek bilincindedirler.

Bu gibi kişiler genelde atacağı adımda veya alacağı kararlarda başkalarının etkisi fazla olduğu gibi ‘‘ benim hakkımda ne düşünüyorlar sorusunu'' akıllarından çıkartamazlar.

Diğer insanlardan onay almadıkları zamanlarda kendilerini yoksun eksik kalmış hissetmektedirler.  Bu gibi düşüncelerinde sırf bu onayı alabilmek için ellerinden gelen her şeyi iyiliği veya fedakarlığı karşı tarafa göstermeye kanıtlamaya çalışmaktadırlar.

Ayrıca onay Bağımlılığı olan kişilerde bazı ruhsal sorunlar özellikle kaygı bozukluğu ve depresyon görülmektedir. Eğer sizde hayatınızda onay almanın bu denli önemli olduğuna inanıyorsanız hatta hayatını başkalarına yönelik şekillendirdiğinize inanıyorsanız bir uzmandan destek yardım alabilirsiniz.

YORUM YAP