Yıldırım İkinci

Nostaljiye özlem

Bu gece ‘kaleme söylemek istediklerim var' diyerek yola çıktım, şuan inanın ben de ne yazarım, neler dökebilirim tam olarak kestiremiyorum fakat içimde öyle bir DELİ-KAN aktığını hissettim ki ‘Hadi oğlum' dedim.
Bu akşam sizleri biraz 80'li yıllara nostaljiye götürmek, gençliğimin verdiği sinerjiyi yansıtmak istiyorum.
Çok kötü bir yılı tüm insanlık olarak geçirdik ve hâlâ yaşamaya devam ediyoruz. Bunları bir nebze de unutmak, sıyrılmak adına kendimi maziye götürmeye ve bunu paylaşmaya motivasyon adına gerek gördüğümü söylemek istedim.
Birden şuan Silivri'min kasaba hâli aklıma düştü, 54 yıldır içinde yaşadığım bu güzide ilçemde iki tane ilköğretim okulundan biri olan Piri Mehmet Paşa İlkokulu'ndan sonra Silivri Lisesi'nde eğitim hayatıma noktayı koydum. Hatta okuduğum Lisenin yıkılışını Varyemez kahvesinde hüzünlü bir şekilde içim buruk öylece seyrettim. Varyemezin kahve dedim ya o bir tarihtir, orası ilçemizin efsane ve en eskilerindendir, gençlerin uğrak mekânı lise çıkış saatini bekleyen delikanlıların bekleme noktasıdır. O zamanlar Celaliye köyü öğrencileri bile bizim liseye gelirler ve şoför Zeki abiyle hasbihallerimizi yapardık bunlar unutulmaz, oradan Kale Park herkes sevdiğiyle olmazsa olmazlardan biridir anılarda kalan, fakat belitmeliyim ki o zamanların saf ve temizliğini ne yazık ki şimdilerde görmek mümkün deği... Keşke de filimi başa sarmak mümkün olsaydı diyorum.
Herkesin kendine göre bir mazisi, kendine göre anımsamak istediği ve bundan haz duyduğu bir geçmiş mazisi elbette ki vardır, onun için naçizane tavsiyem bu hafta sonu şöyle telefonunuza 70-80'li yılların nostaljik parçalarını yükleyin, sizde biraz kendinizi geriye bırakın inanın içiniz hüzün dolsa bile, kıpırdadığını, tebessümle birlikte gözlerinizin dalıp gittiğini hoş bir eda ile hissedeceksiniz.
Bunları neden belirttim, çünkü biz bunların saflığını, temizliğini, masumiyetini yaşayan gençlerdik yani maneviyatların ön plânda olduğu zamanlar içerisindeydik, elbette ki bu böyle sürmüyor çağ, evren hepsi değişim sürecinden geçiyor, zaman her şeyi değiştirse de geçmişin güzel yanları inanın unutulmuyor.
Nostalji nedir, geçmişteki yaşama duyulan aşırı sevgi ve özlemdir, bu herkesin içerisinde bir parça olarak mutlaka vardır.
Nostalji yapmak inanın ruh sağlığına olumlu etkisi bence olmaktadır diye düşünüyorum. Bu yüzdendir ki optimist ilişkilerdeki problemleri bile çözme konusunda insanlar daha etkili olabiliyor, örneğin bir dostunuz, arkadaşınız veya sevgiliniz her ne sebeple ayrılmış olsanız da karşılaşma anında şöyle bir nostaljik rüzgâr estirseniz o günleri yâd etseniz nasıl bir sinerji olurdu bence muhteşem, erişilebilir diye yorumluyorum.
Kendisini geçmişe götüren şarkı dinleyen, geçmişteki hatırasını yazan insanlarla aktivite geliştirme olasılığının yüksek olduğu aşikârdır.
Nostalji insan hayatının önemli bir kavramıdır, sadece bu şekliyle ele almak yetersiz, bu toplumsal olarak da geçerli, bizler geçmişimizi unutmamalıyız ki, geleceğe daha aydınlık, daha objektif bakabilelim.
İnsan yaşamı boyunca o kadar çok anı biriktirebiliyor ki bunları hatırlarken bile duygu yüküyle kaplanabiliyor.
Geçtiğimiz günlerde TÜRK tarihinde en önemli bir yere sahip olan 18 Mart Çanakkale Zaferini kutladığımız bu hafta da canlarını hiçe sayarak, ben size dönmeyi değil ölmeyi emrediyorum diyen bir kumandanın öncülüğünde içlerinden şüheyda fışkırarak yurda düşman ayağı bastırmayan kahraman şehitlerimize, gazilerimize ve ATATÜRK'e buradan şükranlarımı sunmak, saygı ve minnetle yâd etmek istiyorum.
TÜRK tarihinde kanla yazılan bir zaferdir ve destan yazılmıştır. Millet olarak şükranlarımızı sunmak boynumuzun borcudur.
Demek istediğim şu ki ister menfi, ister toplumsal geçmişi unutmamak, her zaman anımsamak bizlere yarınlar için umuttur, özeldir yaşatılması gerekli parçadır diyebilirim.
“Bir zamanlar mutlu olduğun mekânları, anıları tekrar ziyaret etmeyi sev, geri gelmez belki geçmişin fakat şimdiki anda yeniden şekillendirmeyi sev” demiş Dostoyevski...
Bu haftaki modumuz "Yine yeniden eski güzel günlere dönmek olsun" diyor, SİLİVRİ'me AKSAÇLI'dan sevgiler ve sağlıklar diliyorum.

MASKE-MESAFE-HİJYEN...

YORUM YAP