XXXXX

Muhalefetsiz İktidar Olmaz

 Muhalefetin grup sözcüsü Metin Karakaş'ın özel demeçlerine karşılık, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın açıklamaları ortalığın tozunu dumana katmışken, muhalefete mecliste söz hakkı tanınmaması bardağı taşıran son damla oldu. Işıklar, muhalefete cevap verirken, yaptığı yüklemenin karşılığını mecliste beklemediğini hissettirdi. Oysa buna hazırlıklı olmalıydı. Bir araba laf söylediğiniz insanların tabi ki size cevabı,  tepki yansıması olacaktır. Temel fizik kanunu; etki tepki meselesi. Beklendiği üzere muhalefet o kadar lafın altında kalmazdı, kalamazdı. İlk önergeden itibaren biriktirmeye başlayıp İstihdam Ofisi çalışmaları sonucu işe yerleştirilen 900 kişi hakkındakinde muhalefete tabir yerindeyse patlayan Işıklar, İSKİ'de çalışan ve Ümraniye'ye tayini çıkan 19 personelin seçim sonucu yüzünden cezalandırıldığı imasında bulundu. Doğal olarak Karakaş da bu konuya cevap vermek üzere söz hakkı istedi ancak, tanınmadı. Işıklar'ın bu hareketi bilinçli olarak yaptığına muhalefetten de çok inanan yoktur. Ama bu yapılan hareketin yanlışlığını ortadan kaldırmıyor.

AKP Grup Sözcüsü Metin Karakaş, tüm üyelerin katılımıyla düzenlenen toplantıda birçok konuya cevap vermiş zaten. Haberlerinden bunları takip edebilirsiniz, benim üzerinde durmak istediğim konu AKP'li Meclis Üyelerinin, Cuma günkü oturuma muhalefete söz hakkı tanımayan iktidar konumundaki Işıklar'ı protesto etmek üzere düşündükleri katılmama eylemi.

Siyaset, evlilik gibi bir şey aslında. Adım atarken, "iyi ve kötü günde" anlayışıyla bu işe girilir. İktidar ve muhalefet siyasetin genel tanımı. Ne kadar incinmiş olursanız olun, halkın size verdiği görevi iyi ve kötü günde, koşullarda yapma dirayeti bence asıl takdire şayan. "Bize söz hakkı vermediler meclise katılmıyoruz" işin kolaycılığı. Silivri halkının size verdiği yetkiyi, yeri gelince söke söke almasını bileceksiniz. Muhalefetin grup sözcüsü konuşamazsa o mecliste kimse konuşamaz her halde! Bu kadar kolay değil bazı şeyler. İktidar olmak da değil, muhalefet etmek de.

Siyaset sahnesinde değişmeyen bir şey varsa o da muhalefetteyken demokrat olanların, iktidarda bu özelliklerinden her fırsatta olabildiğince kaçınması. Bu A partisi için de, B partisi için de aynıdır. Muhtemelen iktidar olma duygusunun yerleştiği alanda ilk zarar gören demokratlık duygusu. Seçilmişlerin ilk senesi zor geçiyor. Aslında seçimi kaybedenlere bu konuda daha çok anlayış ayrılırken, iktidardan beklenti artıyor. İktidar seçilmek için halktan ne kadar çok şey bekliyor, beklemesine de seçildikten sonra halkın beklentilerine yanıt verme, dikkate alma yaklaşımı zayıflıyor.

Zor iş şu siyaset! Ama bazen iktidar ve muhalefetin çatışmasında gerçekten kamu yararı mı var yoksa birbirlerine üstünlük sağlama inadı mı diye de düşünmüyor değilim. Siyaset kişisellik kaldırmaz. Kişisellik oranı arttıkça kamu olgusu azalır.
AKP'ye kimse süt liman bir muhalefet vaat etmedi, gerekirse canla başla, gerekirse efendi efendi, gerekirse söke söke haklarını, temsillerini gerçekleştirmeleri beklenir. AKP'ye oy vermedim, verenlerin beklentileri hakkında ahkam kesmek pek doğru gelmeyebilir ama yine de söylüyorum. Oy verdiklerim ile ilgili eleştiriye tahammüllerini geliştirmeleri gerektiğini daha da emin ifade edebilirim. Bu potansiyel de zaten kendilerinde ziyadesiyle var. Akıllı adam karşısındakinden yapamayacağı bir şey istemeyenmiş! Böylece kendime de pay çıkartmış olayım bu olaydan. Her zaman savunduğum bir anlayış var; 'Alçal ki yükselesin!'

İktidar ve muhalefetin birbirinin canını acıtmasından Silivri'nin kazanacağı bir şey yok! Konuşalım, tartışalım, gerekirse kavga da edelim ama küsüp meydandan çekilmek iş değil!
Meclisimizin halen bir bütün olduğuna dair inancım da tam. Herkes böyle düşünmeli. İktidar olmazsa muhalefet, muhalefet olmazsa iktidar olmaz! Bu işin bir anlamı kalmaz!

ZABITA MEMURU
MERİÇ HAKKINDA ŞİKAYET
Selimpaşa Zabıta Amiri Hüseyin Meriç, bölgede kendilerine başvuran herkesi Silivri'ye Zabıta veya Belediyeye yönlendiriyormuş. Bu konu da sıkıntı yaratmaktaymış. Yani "Hiçbir konuda yardımcı olamayacaksa arkadaşın orada görevlendirilmesinin de anlımı kalmıyor" diye şikâyet var. İlgili kişiler değerlendirme yapar umarım!

YORUM YAP