Sevginar Sali

Mahalle Evleri; Kadınlarımıza sunulan farklı bir dünya...

Evet, Başkan Bey haklı, aynı eleştiriyi, sitemi yönelten diğer kimseler de… ‘Ofiste oturup, resme bakıp yazı yazmak…’

Dışarı çıktığım için bugüne kadar hep çok mutlu oldum. İnanın benim elimde olsa hiç ofise kapanmam da… Neyse bu tarafı çok da sizi ilgilendirmiyor, bir şekilde benim çözüme kavuşturmam gereken bir sıkıntı...

***

Uzun lafın kısası dün sabah, kendimi Silivri Belediyesi’nin açtığı ilk Mahalle Evinde buldum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla özel bir program düzenlenmiş aslında. Bir bilgiyi, okumanız resimlerden izlemeniz farklı, içinde yer almak, yaşamak çok başka bir olay… Bir kez daha emin oldum.

Belki onlarcası, yüzlercesi vardır da Armağan Hanım’ın hikayesini dinleyince içim acıdı… Onun adına çok mutlu oldum tabi… İlkokul mezunu olduğunu, sokakta kimse bir şey sormasın diye başını yerden kaldırmadan gelmeye başladığı Mahalle Evi’nde 5 yılın ardından eğitmen olarak bizleri karşıladı. Artık lise eğitimini sürdürüyor, bilgisayar sertifikası ve ehliyetini almış… Bu azimle dilerim ki arzu ettiği her şeye kavuşur… Bizlerin dışarıdan dört göz oda diye baktığı Mahalle Evinde hayatına yeni bir düzen verme şansını yakalamış… Ve daha da önemlisi bunu kullanmış. Her zaman yapmak istediği el işlerini maddi imkansızlık engelini aşmakla kalmayıp, yeteneğini keşfetmiş ve de geliştirmiş…

Kursiyerlerin başarı hikayelerini dinlerken onlar adına mutlu oldum, kendi adıma biraz içim burkuldu… Hayat bize bir şeyler verirken aslında bir yönümüzü de eksik bırakıyor. Armağan Hanım, kendini geliştirmek için arzu ettiği kurslara gitme şansını yakalarken, çocukluk hayalim olan dikiş kursuna gitmek için ben bu yaşıma kadar hiç vakit bulamadım. Onun azmi bende yok çünkü!

Mahalle Evleri, Işıklar’ın hayata geçirdiği ilk sosyal projelerden biri… Uzun süre bir elin parmaklarını geçmeyen kursiyerlerle sürdürme ısrarı bugün bir çok kadının hayatına ışık saçan gelişmeler ile gündemimizde. Ve bu merkezlerde kadınlar boş vakitlerini geçirmek dışında hayata var olmak, üretimle özgüven kazanma imkanını buluyor… Böyle bir projeyi hayatı güçlüklerle geçmiş bir kadın hayata geçirmek için bu denli ısrar etse anlarım… Işıklar’ın konumu ve şartlarında birinin bunu yapması aslında liderlik ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik hassasiyetini, bilincini ortaya koyuyor. Halk adına karar verme yetkisine sahip insanların toplumun her kesimini çok iyi tahlil etmeleri, ihtiyaçları ve beklentilerini sağlıklı cevap vermesi çok önemli. Bu açıdan şanslı bir ilçeyiz…

En güzeli de bir dönemin kursiyerleri bugün eğitmen. Alt yapıdan yetişen, kendini besleyen anlamlı bir düzen oluşturulmuş.

Mahalle Evi ziyaretimde sahip olduklarım ve olamadıklarıma dair bir muhasebe, yerel yönetimin sosyal anlamda başardıkları ve kazandırdıkları hakkında değerlendirme tıkır tıkır işledi aklımda tüm o konuşmalar devam ederken… 8 Mart arifesinde çok anlamlı bir ziyaret ve fırsat bulduğum değerli bakış açısı için emeği geçen herkese teşekkürler…

Belediyeciliğin siyasetle örülü çıkar ve denge hesaplarından çok uzak, sadeliğiyle baş döndüren insanın kendisini baştan sona sorgulamasına imkan veren bu hizmet için Silivri Belediyesini tebrik ediyorum. Kadınlarımızı toplumsal önyargılar ve aklınıza gelebilecek benim saymak dahi istemediğim tüm o olumsuzluklardan korumanın temel yöntemi ve en faydalısı onlara kendilerini yetiştirme fırsatı sunmaktır. Bu hizmet Silivri’nin merkezinde sunulsa yine asla aynı anlamı kazanmazdı; mahallelerde olması çok ince bir nüans ve hassasiyet.

Emeği geçen herkesi tüm içtenliğimle tebrik ediyorum...

YORUM YAP