Seren Öpçin

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Bu haftakİ konumuz günümüz çocuklarında görülme sıklığı geçmişe göre giderek artan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur. Birden fazla çocukta rastlanan bu bozukluk tanı olarak en sık konan rahatsızlıktır.
Görülme sıklığı yüzde 5-8 orandadır.
Çocuklukta başlayıp yüzde 60 -70 oranında yetişkinlikte de devam eden bir rahatsızlıktır. DEHB son derece önemli olup yaşamın bir çok alanında akademik sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve çocukların hayatında güçlüklere neden olan yaşam boyu sürebilen hastalıktır.

İlaç tedavisi psikoterapi dikkat attırma eğitimleri gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. DEHB ortaya çıkma nedenleri; genetik faktörler, çevresel faktörler ve beyin hasarı görülebilir.
DEHB okul öncesi dönem, okul çağı, iş hayatı, gibi dönemlerde görülmektedir. Ayrıca DEHB ile görülen rahatsızlıklar dil öğrenme bozuklukları, psikiyatrik bozukluklar, sosyal duygusal bozukluklar, çevresel faktörler olarak gruplandırılır.

DEHB tedavi edilir mi?
DEHB ne yazık ki hayat boyu devam etmektedir.

Çocuk büyüdükçe ve yetişkin oldukça bu rahatsızlığın belirtileri ile baş etmeyi az çok öğrenir. Kendini tanır. Bu sayede topluma daha rahat uyum sağlar.

DEHB için kullanılan tedavi yöntemlerinin tümü belirtileri ve rahatsızlığı amaçlamaktadır. Tedavi sürecinde kullanılan yöntemler psikoterapi özel eğitim, ilaç tedavisi, bilişsel davranışçı terapi ve dikkat attırma gibi yöntemler tedavide hızlı etki ve daha iyi iyileşme oranları sağlamaktadır. DEHB ile yaşamak için, aileler çocukta DEHB olduğunu kabul etmelidir. Çocuğa yaşam boyunca onu seveceğinizi ve ona bağlı olduğunuz düşüncesini veriniz.

Çocuğunuza zaman ayırın ve onunla birlikte olmaya çalışınız.

Çocuğunuzla konuşurken ve onu dinlerken göz göze gelmeye çalışın. DEBH'li çocukların bilgisayar oyunlarına bağımlılık riskleri yüksektir. Bunun için bilgisayar kullanımı sınırlandırılmalı ve kontrol altında tutulmalıdır.
DEHB olan kişi; detaylara dikkat etmez, dikkatini korumada sıkıntı yaşar. Karşısındakileri dinlemez görünür. Organizasyon sorunu yaşar ve sık sık eşyalarını kaybeder. Dikkati kolayca dağılır. Günlük işlerini unutur.

Uygulanan testler ile DEHB fark edilir. Uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilmektedir.

Sizde ebeveynler olarak çocuğunuzda DEHB olduğunu düşünüyorsanız çocuk ve ebeveynlere elimde geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

YORUM YAP