Sevginar Sali

Değirmenköy’deki değişim etkileyici...


Uzun zamandır Değirmenköy’e gitmediğimi düşündüm geçtiğimiz akşam mahallede yapılan konsey toplantısını takip etmek için yolda ilerlerken. Mahallenin girişi, meydanı, ana hatları çehresindeki değişiklik dikkat çekiyor. Hava kararmış olmasına karşın, yağan yağmura rağmen çevre düzenlemeleri kendini hissettiriyor. Mahallenin havası değişmiş.
Toplantıda önümüzdeki dönem ve yıl ile ilgili belediyenin programladığı çalışmalar da gayet net, sade ancak önemli. Işıklar, sıradan bir yatırım veya çalışmayı bile etkileyici hale getirmeyi başarıyor. Çok büyük maliyetli yatırımlar değil ama geniş halk kitlelerinin kullandığı, gördüğü noktalara dokunmayı biliyor; yönetim olarak. Üniversite yeri, meydan genişlemesi ve festival alanı düzenlemesi Değirmenköy’e hedeflenen artı değeri katacaktır. Doğal zenginlikler ve domates üretimi konusundaki ayrıcalıklı konuma ilişkin farkındalık zaten kıymetli.
2009’da CHP Özcan Işıklar Başkan Adayı olarak %50,5 oy aldı. Mahallenin son durumunu ve yapılanları gördükten sonra 2014 sonuçlarını merakla bekliyorum. CHP’nin oyu, Doruk Bulut ve Gürcan Albayrak etkisinde ve muhakkak Işıklar ekseninde 2009’da alınan oy oranından sonra 2014’te hedef yükseltmek şart. Doruk Bulut’a çok iş düşüyor : )

VATANDAŞLA İSMEN HİTAP EDEREK KONUŞMA
Dikkatimi çeken bir diğer konu, Başkan Işıklar’ın soru soran vatandaşlara ismen hitap etmesi oldu. İlk kez böyle bir şeye şahit oldum. Ama en az yaptığı yol çalışmaları kadar etkileyici. Belediye başkanı yönettiği şehirdeki insanlara ismen hitap etmesi çok ayrıcalıklı bir duygu. İnsanın en çok hoşuna giden, duymayı sevdiği kendi ismiymiş. Bunu Değirmenköy’de belediye başkanına beklentilerini anlatan vatandaşlar konusunda farklı bir boyutta değerlendirebilirsiniz muhakkak. Ama etkileyiciydi, belirtmeden geçemedim.

AĞLAŞMAK YERİNE, SANDIKTA ÇÖZÜM
Değirmenköy’de geçtiğimiz akşam 96 yaşındaki (hiç göstermiyordu) Akif Adnan amca halk otobüsü talebini dile getirdi Başkan Işıklar’a… Belediye otobüsü istedi, öğrenciler ve emeklilerin buna ne kadar büyük ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Böyle bir imkân tanıdı Silivri Belediyesi biliyorsunuz sonra İBB müdahalesiyle yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için geri adım attı. Işıklar, "yapamıyoruz”, "engelliyorlar” demek yerine çözümün sandıkta olduğunu yereldeki CHP’li belediye imkanlarının İBB ile genişletilmesi takdirde bu sorunun ortadan kolaylıkla kalkacağına işaret etti.
Demokrasi iddiası, demokrat iddiası bunu gerektiriyor işte… Sorunların çözümü, değişim taleplerinin karşılığı sandıkta en iyi karşılık bulur.

CHP’NİN YEMEĞİNDE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER
CHP’nin yemeğiyle ilgili değerlendirmeleri neticelendiremedik tam… Hemen arkasından AK Parti’nin organizasyonu gelince trafik sıkıştı. İSMMMO Silivri Temsilcisi Saadet Gencoğlu ve Celallettin Yazıcı’nın etkinliğe katılması dikkatimi çekti. Gencoğlu’nun iştirakini meslek odası temsilcisi olarak yorumlayanlar olmuştur, bence daha direkt ve siyasi yönüyle de görmekte fayda var. Bu dönemin paylaşılamayan meclis üyesi adaylarından. Gönlünde yatan uğruna elini taşın altına koymayı seçtiyse zaten kısa süre sonra bunu herkes öğrenir.
***
Celallettin Yazıcı… Sağ siyasi eğilimine rağmen CHP Meclis Kadrosunda görmemiz muhtemel isimler arasında. Tahminimce henüz kesinleşen bir şey yok. Babası Salih Yazıcı kadar cesur değil siyasi atılımlarında, girişkenlik dozu da tartışılır ama teknik manada, belli bir yörenin (Gümüşhane) ve de farklı siyasi eğilimin (DP-DYP) temsili açısından değerlendirilmesinde yarar görünen isimlerin başında geliyor. Çok nesnel bir değerlendirme oldu farkındayım ama tanımadığım için (eşini tanımam çok fazla bir şey ifade etmez sanıyorum), tanıyanların değerlendirmelerinden yola çıkarak söylüyorum. Beni de birçoğunuz şahsen tanımıyorsunuz muhtemelen ama her gün okuma işkencesini çekiyorsunuz : )
Şaka bir yana… Seçim ve ekip konusu çok hassas… Silivri bir tercih yapacak ama ondan önce Genel Merkezler, sonra adayların seçimleri hiç de azımsanmayacak, küçümsenmeyecek bir aşama.
Üçlü saç ayağı konusuna burada da giriyoruz; vatandaştan önce partiler ve adayların tercihleri neticeye büyük ölçüde tesir edecek…
Seçimin Silivri’de AK Parti ve CHP arasında geçmesi iktidar iddiası bulunanlara diğer siyasi partilere hitap etme konusunu da öne çıkartıyor. Muharrem İnce’nin söylediği gibi "CHP’liler ev sahibi gerekirse kalkıp yerinizi diğer partilerden gelenlere vereceksiniz” ve Sarıgül’ün yaklaşımı "Her biriniz daha önce AK Parti’ye oy vermiş 4 kişiyi ikna edin CHP’ye oy vermesi konusunda”...

YORUM YAP