Sevginar Sali

Belediye başkanlığı hedefleyen, ilçe başkanı olmalı mı?

Seçim sonrası ateşi düşmeye başlayan siyasetin yine de ve hali hazırda en hararetli konusu CHP İlçe Başkanlığı etrafındaki gelişmelerden kaynaklı… Bora Balcıoğlu, Melih Yıldız, Mümün Koçoğlu, Erkan Umuç, Zafer Bıyıklı, Oktay Yüksel'den sonra Yaşar Gören de ilçe başkanlığı ile ilgili göreve talip olduğunu ifade etti.
CHP Silivri İlçe Başkanlığı süreci; CHP ilçe örgütünün sağlıklı yönetimi, etkin ana muhalefetin gerçekleştirilmesi ötesinde Silivri'de yerel iktidarın geri kazanılması ile İBB destek ve iletişiminin en üst düzeyde sürdürülmesini de içeriyor.
“2023'te belediye başkanlığı düşünen kişi ilçe başkanı olmalı mı, olmamalı mı?” diye sordu dün biri ve sanırım yanıtlanması gereken sihirli soru bu oldu… Ekrem İmamoğlu örneği ile de destekledi… Önce ilçe başkanı sonra, Beylikdüzü'ne belediye başkanı oluşuna atıfta bulunarak.
Tanınmışlık, gündemde kalma, hizmet sürecine dahil olmak adına 2023'te CHP'den belediye başkan adaylığı düşünen kimselerin ilçe başkanı olması mantığa çok yatkın. Ama bu sürecin siyasi tarafı kadar maddi ve manevi yönleri de var. Ekonomik olarak özgür olmayan ilçe başkanlığı ile belediye başkanlığına yürümek yolunda epey engel ve çok zorlukla karşılaşırsınız!
CHP'nin ilçe başkanlığı koltuğunu siyasi, maddi ve manevi yönden doldurabilen, kendini ortaya koyduğu hizmet ve politik beceriler ile parlatmayı becerebilen ancak belediye başkan adaylığı hususunda epey mesafe kat eder.
İnsanın aklına şöyle sorular da geliyor tabi; Volkan Yılmaz, beş sene Silivri'de mi çalıştı da belediye başkan adayı oldu? Ya da Metin Karakaş çalıştı da ne oldu?
Volkan Yılmaz 18 yıldır bölgede çalışıyor, iki defa milletvekili adayı olarak seçilemeyeceğini bile bile seçilecekmiş gibi bir inançla nasıl çalıştığına siyaseti ucundan kenarından takip eden herkes katılır.
Siyaset özveri işi… Sadece kendiniz için yaşama evresinden başkaları için de bir şey yapma inancına dair sizde ışık görmezlerse karşılığını almanız, siyaseten bir yerlere gelmeniz, geldiğiniz yerde tutunmanız çok zor.
Siyasi ortamlar, hele ki iktidar konumu insan yapısının sağlıklı kalması, bozulmadan muhafaza edilebilmesi en zor yerlerdir. Siyasetin etkisine ne kadar uzun süre ve yoğun olarak maruz kalırsanız o kadar bozulmaya tabi olursunuz. Bu alan her türlü etkinin normal şartlardan kat be kat fazla olarak gerçekleştiği ortamdır. Kimisi iyi dayanıyor, kimisi çabuk pes ediyor; ama kaçınılmaz olarak herkes zarar görüyor!
Uzun lafın kısası; 2023'te CHP'nin adayı olmak isteyen CHP İlçe Başkanlığını ciddi ciddi düşünsün. Ama kongre zamanı geldiğinde ama bugünden… Nasıl bir İlçe başkanı olduğunuz durumu sizi belediye başkanlığı hedefine taşır ya da uzaklaştırır. Bir şey isterken de onu taşıyıp taşıyamayacağınıza da bakın, hesabınızı iyi yapın çünkü sonra altında ezilmek de var! Başarılı bir ilçe başkanlığı ilerleyen zamanda belediye başkanlığınız için altın anahtar da olabilir, kapısız duvar da… Ama o da size kalmış; ne inşa ederseniz o çıkar önünüze…
CHP'nin önümüzdeki dönemde;
• İçindeki kırgınlıkları gidermeye ihtiyacı var…
• Kendi içinde eksiksiz bir birliktelik, dışarıya hissi geçecek şahane bir dayanışma zarureti söz konusu
• Partiyi tutmak ile ilgili değil yükseltmekle alakalı hedefler öncelikli olmalı…
• Yerel iktidarı eleştirip, denetlemenin ötesinde onlardan daha çok çalıştıkları çabasını hissettirmeliler…
• CHP'ye yerel iktidarı kaybettiren heyecansızlık, muhalefette tam heyecan olarak coşkun deniz gibi seyretmeli...

YORUM YAP