Sevginar Sali

Oy hesapları!

Milliyetçi Hareket Partisi hafta sonu seçim irtibat bürolarının açılışını sürdürdü. Büyükçavuşlu’dan sonra Değirmenköy ve Ortaköy’de de parti çalışmalarının merkezleri belirlendi. Selimpaşa’da da bir rozet takma töreni gerçekleştirildi.
MHP Silivri İlçe Başkanı Şenol Türkyılmaz’ın keyfinden yola çıkacak olursak, çok zevkli bir genel seçim çalışması gerçekleştireceklerini söylemek mümkün. Meral Akşener’in adaylığı zaten bölgenin lokomotifi. Arkasına Volkan Yılmaz gibi teşkilat ve yerel karşılığı yüksek olan bir isim katıldığında süreç daha da anlamlanıyor.
MHP’nin bu yükselişi ve güç toplama sürecinin üç etkisi olacak;
Birincisi CHP’de yerel seçimlere göre oy oranı düşüşü…
İkincisi AK Parti’nin CHP’ye karşı puan kazanması…
Üç MHP’nin yerel seçim iddiasının güçlenmesi…
CHP her ne kadar MHP’nin başarısız olmasını istemese de, bu durumun kendisine oy bazında kan kaybettireceğini bildiği için endişeli, telaşlı…
MHP’nin en kolay oy alacağı kesim CHP’ye kaptırdıkları, zor olanı ise AK Parti’ye oy vermiş seçmeni kendisine çekmesi. İnsanın doğasında olmayan şey, siyasetçininkinde de yok! MHP, zora niyet edebilir ama kolay yoldan dönüş ihtimalini de CHP düşünmeli…
CHP için de aynı durum söz konusu. En kolay MHP’den oy takviyesine gidebilir, zor olanı AK Partilileri kendisine çekmesi! Aslında CHP ve MHP’nin siyasi söylemlerine bakarsanız AK Parti bu kadar hata ve yönetimsel yanlışlarına göre daha kolay kan kaybetmeye müsait olmalı!? O zaman neden CHP ile MHP arasında gidip geliyor oylar! Neden AK Parti’ye oy verenler ve pişman ya da razı olanlar hedeflenmiyor?
CHP’lilerin Silivri’de bölgesel stratejisi AK Parti’ye oy verip de pişman olan insanlar olmalı. 180 derecelik bir değişim bir bakımdan ama olması lazım gelen bu!
MHP, yerelde CHP’ye verdiği oyları geri alacak o Allah’ın emri. Onların siyasi kredisi ve etik kazanımı daha fazla CHP’den de AK Parti’den de ne alabilirlerse siyasi kâr sayılabilir. CHP’den her aldıkları iki defa kayıp, kendileri açısından bir defa kazanım sayılırken… AK Partililerden hanelerine yönlendirecekleri destek bir taşla iki kuş vurmaya hizmet edebilir.
‘Kuşlar’, ‘taşlar’, ‘oylar’ işler değişik, karışık kabul ediyorum. Ama gideceği yönü bilmeyen bir yelkenliye hiçbir rüzgar yardımcı olamaz. Kendi içlerinden başını kaldırıp da dışarıda olup biteni sağlıklı biçimde göremeyen siyasilerin durumuna ayna tutayım istedim. Akıllarına yatar, mantık ve hedeflerine hizmet eder/etmez kendilerinin bileceği şey.
Başlarındaki ‘yerel’ ve ‘genel’ ibarelerini kaldırırsanız seçim seçimdir! Silivri açısından dengeler ve durumu masaya yatırmalıyız.
AK Parti ne CHP ne de MHP’den oy alabileceği umudunu taşımadığı için, (onlar için de zor olan bu) HDP’nin bölge oylarına dikkat kesilebilir! HDP’nin barajı aşacağı inancı AK Parti’yi oy beklentisi açıdan mahrum bırakabilir!
Genel seçimler sonrasında, buradaki sonuçlara göre yerel seçim dengelemeleri ve ayarlamaları gündeme gelecek. Son pişmanlıkların fayda etmediği süreçleri tekrardan tecrübe etmenin faydası yok. Üç ayda ne yapılabilir!? İş işten geçtikten sonradan daha çok şey olduğu kesin… Hadi Allah siyasiler ve adaylara güç kuvvet versin!
En önemlisi de hak, hukuk, adalet duygusu ile vicdan ihsan eylesin! Seçmenlere de akıl, fikir duasını ihmal etmeyelim. 

YORUM YAP