Sevginar Sali

Ne var bu Boğluca’nın etrafında!?

Kanal İstanbul tartışmalarından başımızı çevirip Silivri'de Boğluca Deresi çevresinin değişen çehresine biraz bakalım mı bugün?

En bilinen örneği Venedik, Amsterdam, Hamburg, Brugge, Kopenhag ve diğerleri dünyaca kanalları ile ünlü şehirler.

Bunlarla bir yarıştan söz etmiyorum ama kendimiz ile ilgili bir iyileşme çabasından evet; bunu konuşabiliriz ve de konuşmalıyız ayrıca…

Silivri'ye girmek isteyen insanların önemli bir bölümü tam da Boğluca ekseninden görmeyi hedefledikleri sahili ya da varmak istedikleri çarşıya ulaşabilirler.

Silivri'ye uğramak niyeti olmayanların aklını karıştırmak/çelmek ve şehre gelmelerini sağlamak için Boğluca çevresinden daha görünür başka bir girişimiz, imkânımız da yok esasen. Bunun için Boğluca çevresi önemli bir konum bunda anlaşalım.

“Başka yer yok mu neden hep burası düzenleniyor?” diye merak edenler var o işin aslı da bence farklı. Pek çok yerde çalışma yapılıyor ama görünürlük burada oldukça yüksek. Bu da bölgeye özenilmesinin haklılığını kanıtlıyor. Boğluca çevresinde gerçekleştirilenler, Silivri'de olup bitenler ile karşılaştırıldığında binde bir bile değildir.

köşe için

Yıllarca Boğluca'da kayıklar ile gezinti yapma hayali ile bizleri avutanlar olmasın da o kadarı eksik kalabilir… Silivri'de herhangi bir noktaya ulaşmak veya şehirden çıkmak üzere bir çoğumuzun kaçınılmaz olarak kullanmak durumunda olduğu güzergahın güzelleştirilmesi şehir imajı açısından mühim.

Düzenlemelerde taş ve beton malzemesi kadar ağaç ve yeşil alanların düşünülmesi ve bunların estetik şekilde tamamlanması da çok kıymetli.

Renkli ev uygulaması beni hala yoran ve zorlayan bir konu (nadasa bıraktım bu meseleyi kendi açımdan) ama Boğluca etrafındaki yeşillendirme ve ışıklandırmayı eleştirecek kimseler yoktur her halde.

İstanbul'un Kanal tartışmaları bir, sahip oldukları kanallar üzerinden dünyanın turist kaymağını yiyenler başka yana… Şiddeti dahi ölçülemeyen şekilde yeryüzünü sallayan salgın depremi etkisinde pek çok şey ederinden kayıp verirken Silivri adım adım ve kararlılıkla yeni bir çehreye kavuşuyor. Bununla da kalmayıp, esasen kendi gündemini yaratmayı başaran ve yolundan her şeye rağmen caymadan giden bir eğilime meyl etmiş, koşmasa da emin adımlarla, ciddi mesafeler kat ediyor…

Dipnot: Yapılan işlerin adına ister hizmet, ister yatırım deyin; bunlar çok kıymetli... Sarf edilen emekler ve çabalara teşekkürler. Yapmakla da bitmiyor halkın bunları sahiplenmesi ve koruması da çok önemli. Dahası ise o dereden temiz suların akması, deniz ile doğal ortamında kirlenmeden kavuşması… Onları da görebilecek miyiz ne dersiniz?

YORUM YAP