Sevginar Sali

Ne kaybettirdi, ne kazandırdı?

Yerel seçimlerin ardından Silivri gündeminde sonuçlar ve yeni döneme ilişkin öngörülerin yoğunca değerlendirildiği bir siyasi gündem hakimiyetini sürdürüyor.
“CHP'nin adayı kim olsa kazanırmış, Cumhur İttifakının adayı kim olsa kazanamazmış” şeklinde özetlenen tabloya itirazlar çıkabilir pek ala ama sonuç, bunları geçersiz kılmaya uygun.
Volkan Yılmaz kazansaydı “Çok çalıştı, iyi, güzel, önemli işler yaptı” açıklaması yeterli olurdu. Kazanamadığı durumda bazı noktalara dikkatlice bakmak gerek…
*Genel siyasette Cumhur İttifakına duyulan tepki, sandıkta cezalandırma eğilimi olarak neticelendi.
*DEM'in önce çıkarttığı, sonra CHP ile yapılan anlaşma çerçevesinde geri çektiği Belediye Başkan Adayı, CHP adayının destekleneceği talimatı etkisini hissettirdi.
*İlk adaylığından itibaren “Bana en çok en yakınımdakiler kızacak” diyen ve dediğini yapan Yılmaz, Türk siyasetinin ‘siyasi kayırmacılık' kanununu tanımamazlığının bedelini ödedi! MHP (dediklerini yapmadı) ve AK Parti (Yılmaz olduğu sürece AK Parti siyasi bağımsızlığını, ağırlığını, varlığını geri kazanamayacağı içgüdüsü belirleyici oldu) tabanından ikisinin farklı nedenleri ile tam desteğini alamadı.
* Yılmaz'a sandıktan “Vatandaş dalkavukluğu yapmam” diyerek popülizmden uzak seyreden iktidarının faturası da çıktı.
* Aşırı bulunan kamucu, devletçi yaklaşımı politik kayıp olarak hanesine yazıldı. (Bunun faydası da olmuştur ama zararı da yüksekti.)
* Ekrem İmamoğlu'na muhalefetin götürüsü sonuca yansıdı.
* Kişisel ilişkiler, birebir diyaloglardaki arızalarının acısı çıktı.
* Ortak akıl yerine sadece kendi aklına güvenmesi oy artışına mani oldu.
* Rakibini küçümsemesi etkili oldu.
* Sandığa gitmeyen 26 bin seçmen (yarısı zaten normal koşullarda da gitmiyordu).
* 5 Bin'e yakın geçersiz oy.
CHP'nin Silivri Belediye Başkan Adayı Bora Balcıoğlu oyların %53.2'ni (63 bin 65 oy), Cumhur İttifakının MHP'li Adayı Volkan Yılmaz da %39.53'nü (46 bin 860) aldı.
Peki 16 bin 205 oy farkla bu seçimin galibi, Silivri Belediyesi'nin yeni Başkanı olan Bora Balcıoğlu ve CHP ne kazandı?
*Balcıoğlu, 2019'daki sürpriz çıkışının ardından 5 yıl boyunca inişli çıkışlı bir seyirde Başkanlık iddiasını 2024'e kadar getirdi. Taban gücünün tavanın hesaplarını bozmaya, kazandırmaya yetmese bile kaybettirmeye muktedir olduğu olgusundan hareketle partisindeki adaylık sürecinden sıyrılmayı başardı.
*Aday olarak çıkması kadar, seçim sürecindeki toleransı ile de ciddi bir sınav verdi.
*Yerel ve genel iktidarın yıpranmışlıklarını, dezavantajlarını değerlendirdi.
*İBB'de 'Ekrem İmamoğlu', ülke genelinde 'değişim rüzgârı' lehine güçlü bir şekilde esti.
14 Mayıs 2023 seçim sonuçları bize devamında yaşanan gelişmeler ışığında yerel seçimin sonucunu vermeye hiç de uzak değilmiş. CHP %34.91, İYİ Parti %11.05, Yeşil Sol %6.44, TİP %3.29- toplam %55 (Balcıoğlu %53.2 aldı). AK Parti %28.3, MHP %7.81 - toplam %35 (Yılmaz %39.53 aldı).
Bora Balcıoğlu, Silivri tarihinin en yüksek oy oranı ile Silivri'nin yeni Belediye Başkanı oldu. Çok büyük bu kredi ile elinde önemli bir fırsat aynı zamanda yüksek bir riski taşıyor; söz konusu olan CHP'nin geneli için de geçerli olan bir durum esasen. Ya yereldeki başarı ile genel iktidara yürüyecekler ya da ilk genel seçimde AK Parti iktidarına- Cumhur İttifakına küllerinden yeniden doğma fırsatı sunacaklar.

Herkese mutlu haftalar...

YORUM YAP