Sevginar Sali

Bir yıllık değerlendirme...

"Hayatımızın ilk yarısı,
neler yapabileceğimizi hayal etmekle geçiyor,
ikinci yarısı ise neleri yapamayacağımızı kabullenmekle...”
* Mümin Sekman / Her Şey Seninle Başlar
***
Dünkü ruh halimle yazsaydım Silivri Belediyesi’nin bir yıllık değerlendirmesini muhtemelen çok iç açıcı bir tablo çıkmazdı ortaya. Silivri’de yaşananları da tam olarak yansıtmazdı.
Ama dün güne en azından Silivri açısından güzel bir haberle başladık. İstanbul Rumeli Üniversitesi kuruluş kararı Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçti. Siyasaldan, Hukuk’a, Mimar ve Mühendislik fakülteleri, Tıp, Sanat ve Tasarımın yanı sıra geniş bir eğitim imkanı yelpazesi ile Rumeli Üniversitesi Eylül ayında Silivri’de faaliyetlerine başlıyor… Hayırlısıyla inşallah… Silivri adına kuşkusuz muhteşem bir gelişme…
Gelelim yerel yönetimimizin ikinci döneminin geride bıraktığımız ilk senesinde yaptıklarına…
* 2009 seçimlerinden sonra 8 belde, 2014 seçiminin ardından 13 köyün tüzel kişiliği sona ererek ilçe belediyesine mahalle olarak devir teslimleri yapıldı.
*İyi tarım proje uygulamalarına, din ve kültür turizminin geliştirilmesine yönelik çabaların meyvelerini toplamak için henüz vakit var. Ama ekilen tohumlara bakarak gelecekte alacağımız hasadı tahmin etmek mümkün. Son bir yıl içinde her iki konuda yaptıklarıyla Silivri Belediyesi Türkiye çapında ses getirdi.
*Tarihi ring çalışmasının yanı sıra Nikah ve Sergi Salonu yanındaki tarihi binaların kamulaştırılma süreci tamamlandı. Temel atmanın önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi bekleniyor.
*Kaymakamlık arkasındaki otopark ile ilgili Anıtlar Kurulu süreci tamamlandı; çalışmalar başlıyor.
*Planlar belediye yönetiminin en çok eleştirildiği konu başlığı oldu ilk dönemde. İkinci dönemin ilk yılında epey mesafe alındı. E-5 Karayolu Kuzeyi bölgesinin İBB tarafından hazırlanan 1/5000 Nazım İmar Planları sonrasında Silivri Belediyesi tarafından 1/1000’lik uygulama planları hazırlanıp imara açıldı.
Meşhur 80 ada, TEM otoyolu Silivri girişi, mezarlık altı imara açıldı.
55. ve 61 adanın imar uygulamaları askıda, bir ay sonra bu bölgeler de imara açılacak.
Eski Garden arkası imar uygulama çalışmaları devam ediyor ve en kısa sürede tamamlanacak.
Kadıköy ve Fener dışında bütün köylerin 1/1000’lik uygulama planları tamamlandı.
*Bu yıl ilki gerçekleştirilen ve örnek bir işbirliğinin ortaya çıkmasını sağlayan Silivri Belediyesi ile SİAD tarafından düzenlenen Silivri EXPO- Sanayi, Ticaret Sergisi ve Kariyer Günleri mutlaka dikkate alınmalı. Geride bıraktığımız yılın ikinci yarısında SİAD ve Silivri Belediyesi işbirliğine dair diğer önemli bir gelişme bölgemiz yatırımcılarına yönelik ziyaretler. Bu buluşmalara ilişkin geniş kapsamlı bir değerlendirmenin ve bunun sonucunda bölgemiz yatırımcılarının şiddetle arzu ettiği Islah Organize Sanayi Bölgesi’ne yönelik girişimlere güç birliği çerçevesinde devam edilmesi beklenen gelişmeler arasında yerini aldı.
* Mahalle evlerinin sayısı 4’ten 7’ye çıkartıldı. Kadınların hayatlarına dokunmakla kalmayıp, dönüştüren, geliştiren etkisini yaşamayan nasıl anlar bilmiyorum.
Belediye hizmet rutininin dışında Mahalle Konseyleri, Gıda Bankası, Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi’nin çalışmaları, Kariyer ve İstihdam Ofisi, Toplum Destek Merkezi’nin kurumsal yapılarını sağlamlaştırarak sunduğu yerel yönetim katkısının hakkını da teslim etmek gerekir. Kültür Merkezi, Spor Okulları, Spor Alanları ve meydan düzenlemelerinin yanı sıra sırf eğlence olarak asla değerlendirilmeyecek tarımsal festivallerimiz de var.
Geride bıraktığımız zaman dilimi içerisinde yerel yönetime yönelik beceriksizlik eleştirilerini daha az duymaya başladık.
Elif Bilici’nin sürpriz Özel Kalem Müdürlüğüne gelişi de gidişi gibi oldu.
Giderek daha çok tek elde toplanan inisiyatif ve karar verme yetkisi, iktidarın meclis kanadında çatırdamalara neden olsa da fırtınaların gemi güvertelerinde yarattığı temizlik ve de kaptanı kendine getirme etkisi algısından öteye gitmedi.
Epey sancılı bir çöp ve temizlik ihale süreci oldu belediyenin. Kriz yönetimleri konusunda başarı sağlandığı algısını sağlamlaştıran bir gelişme olarak belirtmekte yarar var.
Borçlanma ve arsa satışları her iktidar ve dönemin muhalefet kozları olarak Işıklar’a karşı da ikinci döneminin ilk senesinde yer yer kullanıldı. Muhalefetin saldırılarından çok yerel yönetimin kendi psikolojik durumu etkinin ölçülerini belirledi. Kendi içinde ve kendisiyle sorunlu olduğu dönemde muhalefetin sözlerine karşı zafiyet gösteren bir belediye başkanına sahip olduğumuzu daha iyi tecrübe ettik.
Siyaset ve belediye yönetimini birlikte yürütme konusunda daha başarılı bir Işıklar vardı son bir yıl içerisinde ve siyasi gücünü arttırdığını, buna yönelik etkin adımlar atmayı öğrendiğini söylemek mümkün. Işıklar, başkanlık ve siyasi manada bir rakibi olmadığı düşüncesine sahip olmakta haklı. Sadece bunun olmayacağı anlamına gelmediğini şimdilik her daim olmasa da arada sırada hatırlamalı. Siyasi gücünü kendi kendine test etme girişimleri de gereksiz, yersiz… Hele ki bunu yapacak bir dizi dış etken varken, bizzat bu görevi üstlenmesi Işıklar’ın anlam verilmekte güçlük çekilenler hanesine yazıldı.
Uzun lafın kısası; yaptıklarıyla yetinmeyen bir belediye başkanımız var ve iyi ki de öyle. Çünkü şunun farkında; yetinme rahatına kavuştuğu anda, Silivri de ona verdiği yetki süresiyle yetinmek zorunda olduğunu kendisine hissettirebilir.

YORUM YAP