Uğur Türkyılmaz

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun

Türk askeri tarihi çok geniş bir zaman dilimi olarak ele alındığında Ağustos aylarının askeri zaferler bakımından bizlere çok cömert davrandığını, tarihi çerçevede büyük kırılma anlarının bu ay içerisinde yaşandığını görmekteyiz. Daha birkaç gün önce Malazgirt zaferinin yıl dönümünü kutlamış Alp Arslan ve ordusunun eşliğinde Türklerin Anadolu topraklarına bir daha oradan çıkmamacasına girişini coşkuyla anmıştık. Kronolojik olarak baktığımızda ardından Kanuni Sultan Süleyman'ın Mohaç zaferini görmekteyiz, bu zaferin bize kattığı şey Türklerin yani Osmanlı imparatorluğunun Avrupa topraklarındaki ulaştığı en uç nokta olarak tarihte yerini almasıdır. Gelelim yazımızın aslında konusunu oluşturan, Türk milletinin boyunduruk altında yaşamayı kabul etmeyişinin ve kendi özgürlüğünü kendi tırnakları ile kazıyarak elde ettiğinin resmen ilanı olan 30 Ağustos zaferine. Bizim Sevr gibi Avrupalı devletlerin bize dayattığı antlaşmayı sonsuza kadar çöpe attığımız gündür.
Kurtuluş savaşı kahramanlarımızı saymakla bitiremeyiz belki de ancak Mustafa Kemal gibi bir liderin önderliğinde bu kahramanlarımızın vermiş oldukları mücadeleler çok büyük bir anlam kazanmıştır. Etleriyle kanlarıyla özgürlüğümüzü, bugünümüzü hatta istikbalimizi kazanmamıza yardımcı olmuşlardır. Sonsuza kadar minnettarız.
Büyük taarruz planlanırken üzerinde fikir beyan eden çok sayıda kurmay vardı. Bu sebeple bu savaşa kurmaylar savaşı denmiştir. Bu askeri toplantılar esnasında her komutan aynı fikirde değildi. Ancak bu kurmay heyetine başkanlık eden parlak bir dahi vardı. Onun adı Mustafa Kemal'dir. Her fikri dinledi ölçtü tarttı ve hemen hemen herkesin kolay benimseyemeyeceği bir strateji belirledi. Bu strateji şu kodla tarif edilebilirdi “ Ya bunu gerçekleştiririz ya da gerçekleştiremezsek zaten tamamen yok olacağız”.
Başkomutan Mustafa Kemal kendi ordusunu ve halkını çok iyi tanıyordu, onun diğerlerinden bildiği bir fazla şey Yunan ordusunun da yapacağı davranışları tahmin edebiliyor olmasıydı. Adım adım savaşı planladı ve bize bugün ve sonsuza kadar kutlayacağımız şanlı bir zafer şerefli bir gelecek armağan etti. Vatan için kanını akıtan tüm şehitlere saygıyla...

YORUM YAP