Sevginar Sali

Yerelin, genel seçim aritmetiği

2009 yerel seçimlerinden kaldı bende her halde, düne kadar genel seçim sonuçlarında Cemaat oylarının da CHP’ye gideceğini hesap edip durdum. "Aleviler ne kadar AKP’ye oy verirse, Cemaatçiler de o kadar CHP’ye oy verir” şeklindeki tespitin haklılığını, işbirliklerine dair haberlerin ilk çıktığı günden bu yana hiç aklımdan silemedim gerçi. Her ne kadar bu gelişme ile değerlendirmeden bu yana Cemaat ile AK Parti arası bin kat daha fazla gerilip, birbirlerini yok etme kararlılığından geri dönüşe yönelik tüm kapıları kapatmış olsalar da...
Kulis Başkanımız kime oy verecek diye düşünürken Hakan Şükür’ün, Cemaati temsilen bağımsız adaylığı hatırlatıldı. Bizim bölgede seçim çalışması çok zayıf kaldı, gerçi onların iletişim ve örgütlenme şekli olabildiğince sistem içindedir. Cemaatin oy potansiyeli açısından büyük bir ağırlığı olduğunu söylemek güç. Siyaseti etkileme taktikleri var daha ziyade. AK Parti ile girdikleri savaşta birbirlerinin olumsuz yönlerini her türlü etik kaideyi çiğneyerek deşifre ettikleri için inandırıcılıkları de epey hasar gördü. Yani gün ışığına çıkardıkları veriler AK Parti’ye zarar, başkalarına sağladığı kadar yarar etkisinde onlara artı kazandırmıyor.
Türkiye genelinde ne kıyamet koparsa kopsun, biz 7 Haziran’dan sonra yine yerele endeksleyeceğimiz için tüm rakam ve gelişmeleri bu durum öngörüsünde ele alalım;
CHP artık ne kadar cemaat oyu aldıysa onlardan olacak, yana bu defa alamayacak. Karayalçın’ın "Bize vermiyorsanız malum partiye oy verin, barajı geçsin” gafının Milliyetçileri külliyen CHP’den soğutacağının etkisini de hesaba katın.
CHP’nin ön seçimde iyice gün yüzüne çıkan giderek bir "Alevi partisine” dönüşümünün olumsuz etkilerini eklemeye korkuyorum…
Işıklar, yerel seçim başarısını kişisel meziyetine istediği kadar yorup, övünebilir ( "Partimden ne kadar çok fazla oy aldım…” savıyla) de 2019 için ciddi bir silkelenme ve toparlanma sürecini hayata geçirmek zorunda olduğu huzursuzluğunu siyasetçi yönü ona gerektiği ölçüde hissettirir. Bakmayın siz dışının öylece durduğuna; içinde ne fırtınalar yaşatma potansiyelini barındırır o!
MHP’nin vekil adayları çok güzel sinerji yarattı tepede Meral Akşener, biraz daha gerilerde Volkan Yılmaz… Akşener bir tarafa da Yılmaz’ın çalışma gayreti karşısında sadece MHP’lilerin gelecek umutları tazelenmedi, siyasete dair etik ve samimiyet bağlarının varlığına güzel, somut bir örneği yaşadık, bir kez daha çok fazla ihtiyaç duyduğumuz bir şeye ikna olduk.
AK Partililerin Silivri’den geneldeki kan kaybına karşı yapacakları çok fazla bir şey yok… Daha az inanarak, daha çok görev ve sorumluluk bilinci içinde ellerinden geleni yaptılar.Gümüşyaka merkezli toplu istifa depremi içerde kenetlenmeye yol açtı.
AK Parti ile CHP arasında büyük bir fark beklemiyorum ama MHP’de ciddi bir yükseliş yaşanacak.

Eren Ticaret’e ziyaret
AK Parti Yönetim Kurulu Üyesi Sami Barlas'ı Eren Ticaret’te İsanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Tülay Kaynarca ve Silivri İlçe Başkanımız Dilek Demiral birlikte ziyaret etti. Ziyarete İlçe Başkanı Demiral olmak üzere, Başkan Yardımcıları, Yönetim ve Yedek Yönetim Kurulu Üyeleri, Gençlik Kolları ve Meclis Üyeleri katılım gösterdi.

YORUM YAP