Ali Gülcü

Yaşıyoruz aheste


Bitmek tükenmek bilmeyen yol çalışmaları sürer, Foça'dan evime dönmeye çalışırken içimdeki sesle, tatilde neden kurulmuş gibi Ege'ye veya Akdeniz'e gittiğimizi tartıştım.

Öyle ya; sebep 'deniz' ise, deniz evime on beş dakika!

Aynı deniz değil, oraları mavi bayraklı, buralarda koli basili var.

Tatil köyleri yok.

Başka?

E ünlülerin, zenginlerin hepsi ya Bodrum'da ya Alaçatı'da!

Yani?

O kadar yolu tepmenin sebebi; ünlüymüş gibi, zenginmiş gibi hissetmek istemen olabilir mi? Bakalım oralarda hayat nasıl? Ünlüsü, zengini ne yer, ne içer?

Havası, suyu nasıl? Mezeleri lezzetli mi? Ya balıkları? İnsan değil misin merak edeceksin tabi!

Zenginmiş gibi, ünlüymüş gibi hissetmek için mi, kredi kartına on iki taksit yaptırıp, bir haftalık tatili bir yıl ödüyoruz?

Yahu sen hiç dalgakıranda poz veren, jet skiye pati çektiren ünlü gördün mü? Tom Hanks ve Spielberg neden Ege'den mavi tura çıkıyor da Semizkumlar'dan çıkmıyor?

Ne bileyim beya!

Trakyalı'ya bağlama olayı, iç sesin olarak Trakyalıların dizilerde, filmlerde karikatürize edilmesine ne kadar uyuz olduğunu ben biliyorum. Pastaneci Sami ile Çorlu'da karşılaşsan, neler olacağı belli değil.

Neden peki?

Eee sordun diye söylüyorum; doğal yaşam alanı kaldı mı buralarda? Gizli cennet koylar? Doğanın tarihle kucaklaştığı yerler? Derelerinizin kokudan yanına yaklaşılmıyor. Sahip çıkmadığınız, lağımlarınızı akıttığınız, elinize ne geçerse attığınız, balık türlerinin neredeyse bittiği yer yer renginin değiştiği denizin canına okudunuz be! Müstahaktır sana tatil diye 1000 km yol yapmak! Bir haftalık tatili bir yıl ödemek!

Uçakla da gidebilirdim aslında!

Hem öyle azarlar gibi bağırmana da gerek yok, iç sessen iç sesliğini bileceksin, el kol hareketi yapmadan anlatacaksın… Hem sanayi bölgesi buraları, biraz tarım, ucundan hayvancılık, gündöndü sopası, kabak çekirdeği, azıcık çeltik…Ne güzel fabrikalar var işte, vatandaş çalışıyor…Avrupa'da yaşıyoruz arkadaşım…

Eskiden tarlalarınız vardı, üç kuruş parayı görünce;" amaaan bir daha mı geleceğiz dünyaya" deyip sattınız sonra üç kuruşa sattığınız araziler trilyon eder oldu, bankalara faize yatırdığınız paralar da suyunu çekince, fabrikalarda asgari ücrete talim! Rusları ihya ettiniz be, senin sağın solun belli olmaz yazar mazarsın diye teferruata girmiyorum.

Önce dujj diyor sen?

Adam olmazsın güzel kardeşim! Susuyorum. Bak radyoda tam senlik bir şarkı çalıyor;
" Uzanmışım kumsala, güneş damlar içime, kurumuş dudaklarımda unutulmuş bir beste, yaşıyorum aheste…"


YORUM YAP