Sevginar Sali

Turan, yarıştan çekildi...

Dün "AK Parti’de ortalık toz duman” dedik, kazan kaynıyor vurgusunun hakkını veren gelişmelerle günü tamamladık.
Demiral ile Turan arasında beklenen devir teslimi yalan oldu. Bugüne kadar ilçe başkanlığı görüşmelerine çağrılan Rıfat Kutlu ve Bulut Banazılı’dan biri mi ilçe başkanı olarak belirlenir, yoksa Demiral’la devam kararı mı verilir hiç belli değil. Bir aydır yoğun olarak devam eden kulislerde başa dönüldü. Turan, ilçe başkanlığını istemediğini bildirdi. Bu kararı neden şimdi verdiyi tartışmak olayların sıcağında çok yaralayıcı olabilir. "Zaten istemedi”ye katılmıyorum. ‘İstedi ve olmayacağını anladı’ yaşananları daha doğru ifade eder bence. Ama Turan’ın ağzından ilçe başkanlığını istediğini zaten hiç duymadık. Birinci önceliği İBB’de görevdi. Biraz gidecek başka yolu olmadığından kendini bu göreve hazırlamaya çalıştı. Ama niyetler ve beklentiler karşılık bulmadı.
Geriye Rıfat Kutlu ve Bulut Banazılı alternatifleri kaldı. Bir de Demiral’ın, "Özel sebeplerden dolayı bırakıyorum” kararından geri dönmesi.
Turan’ın olmamasında Banazılı lobisinin etkisi tartışılmaz. Ama oldurmadıklarının belirleyiciliği olmak konusunda ne ölçüde etkili olur zaman gösterecek. Rıfat Kutlu’nun Turancılar ve karşıtları arasındaki kapışmadan çıkma ihtimali giderek yükseliyor. Genç, teşkilattan gelen biri, siyasetin çizmediği bir politik kimlik süreçte avantajlı olarak görünenler…
AK Parti’de hala görev istemekle alınmadığı kriterinin oldukça etkin olduğunu düşünüyorum. Çok istekli olmayanları bulup çıkarma konusunda üstlerine yok.
Kutlu’yu Karakaş’ın etkisinde göstermeye çalışanların çabaları dikkate almamız gerekenler arasında. Genç olabilir ama asla siyaseten bir toyluktan söz etmemiz mümkün değil. Sokma akılla iş yapmayacağı da aşikar. Kutlu, şunu da bilmeli düne kadar ve bugün kendisine destek veren partili abileri ilçe başkanlığında aynı içtenlikle yanında yer almayabilir. Bunun olumsuzluğu yerine olumlu tarafını öne çıkarmak da kişisel başarısına kalmış. AK Parti’de iktidar özlemi yaşayanlar başka birinin başarılı olmasını asla istemezler; doğanın kanununa aykırı.
Banazılı’nın arkasında duranların büyük bir çoğunluğunun onu kolaylıkla kontrol edebileceği düşüncesiyle hareket ettikleri gerçeği var bir de. Kendilerinin parti içinde iktidara gelemeyecekleri en azından fikirlerini aracılığıyla iktidar olmasını tasarlayanlar. Banazılı siyasetin acemisi olabilir ama aklına yatmayan bir şeyi sırf başkaları istedi diye yapmaz. Köprüden önce yaptıklarını, belli bir mesafeyi aldıktan sonra yapmasını beklemeyin; yapmasın da ayrıca… Kendini en çabuk yoldan siyaseten bitirir. Yaparsa bir daha asla kendisi olamayacağını bilecek kadar en azından hayat tecrübesi var.
Demiral, önümüzdeki süreçte göreve devam etme kararı alırsa Turan ve bir ihtimal Karakaş, hatta Yetgin Çavdar da en güçlü destekçileri olabilir. Çünkü çok kısa bir süre sonra genel seçim var. Sonuçları ekseninde en kolay devirebilecekleri rakip olarak kendisini gördüklerine hiçbir şüphe yok. Bugün ilçe başkanlığı 2019 hesapları doğrultusunda erken ve yıpratıcı olabilir. Ama genel seçimlerden sonraki süreçte ilçe yönetimini ele geçirmek aranan bir avantaj yerel seçim hedefleri olanlar için.
Uzun lafın kısası… İnsan ve siyaset karışımından her an her şey olabilir. Vazgeçenler, mücadeleye devam edenler değişebilir… Nasıl olsa her gün yazmak zorundayız. Bize de hareket lazım…
AK Parti’de sular durulacağına daha çok dalgalanıyor. Tabi bu esnada teşkilat kan kaybını sürdürüyor.

YORUM YAP