Sevginar Sali

Temiz medya= temiz siyaset


Biz medya olarak genelde siyasetin arınması, yöneticilerin dürüst ve ilkeli insanlar olması gerektiğini anlatırız kamuoyuna… Aslında bunlar basının belirlediği kıstaslar değil, kamuoyunun ihtiyaç duyduğu ve bekledikleridir.
Aynı durum medya için de geçerli, gazeteci iddiasında olan kişiler adına…
Silivri Belediyesi bir kıstas açıkladı… Bunun yerine "şununla çalışacağım”, "bununla çalışmayacağım” diyebilirdi hiçbir gerekçeye dayandırmadan. Bugüne kadar çalıştığı yayın kuruluşların listesini uzatırken kamuoyuna bir açıklama mı yaptı ki kısıtlamaya giderken izahat vermek zorunda kalsın!? Nezaketin bedeli, her şeye rağmen haksız ithamlar!
Belediyenin medyaya kriter koyamayacağı düşüncesini savunanlar söz konusu… Her kişinin bile kriterleri varken, belediye gibi bir kurumun bu çerçevede bir belirlemeye gitmiş olmasının yanlış bir tarafı yok. Gazetecilik adı altında biz kiminle daha iyi çalışacağımız konusunda sabahtan akşama kadar bin tane yorum yapıyoruz, kamuoyunu bu şekilde yönlendiriyoruz ama halkın belirlediği belediye başkanının bu yönde bir tasarrufta bulunma hakkı yok?! Yasal çerçevede hareket etmek suretle, canının istediğiyle çalışır, istemediğiyle çalışmaz. Ama bir medya kuruluşu güçlü ve etkinse, herkes için vazgeçilmez olur!
Kendi yaşadıklarımız üzerinden yola çıkarak konuşmam gerekirse 2 yıl Hüseyin Turan belediye başkanıyken yasal hakkını elinde bulunduran tek gazete olmamıza karşın resmi ilanları, hakkı olmayan gazetelerde, hatta ilçe dışında yayınlattı. Hürhaber bitti mi? Bugünkü sayıyı da elinizde tuttuğunuza göre halen buralardayız. Hüseyin Turan’la Silivri’de konumsal açıdan durumumuzda farklılık var tabi… O gitti biz kaldık özetle!
Yasal yollara başvurduk, zaten bizim olan hakkı kazandık falan filan… Bu süreçte bugün yaygara kopartan hiçbir gazetenin sesi çıkmadı. Kararda etkileri yoktu ki, iptalinde olsun! Söylemek istediğim şu; Silivri Belediyesi’nin kararı da herhangi bir yayın kuruluşunun etkisinde alınmadı. Koca belediye bir yayın kuruluşunun çıkarları doğrultusunda hareket etmez. Her ne kadar bazıları belediye kurumunun üstündeymiş gibi lanse edecek kadar kendi kaybetmiş olsa da! İğrenç zihniyetlerindeki tüm pisliği kussalar da ne kadar gazeteci olmayı başarırlarsa o kadar kalacaklar. Kimse onların eksik bıraktığı niteliklerini kapatmaz, kapatamaz!
Başbakan her ay birlikte çalıştığı gazetecilerin akreditasyonlarını gözden geçiriyor. Hakkında yazdıklarını beğenmediği gazetecilerin gazetelerine, bırakın ilan vermeyi, basın toplantılarına, programlarına davetlerini bile iptal ediyor. Basın özgürlüğü başbakanın veya herhangi başka bir erk temsilcinin yaptığında değil, böyle bir tutum karşısında medyanın ortaya koyabildiğindedir.
Siz vazgeçilmez olmayı başaramazsanız, sizden her türlü vazgeçilir; kıstas konularak veya konulmayarak. Dert ilan mevzusu mu, gözden düşen yayıncılık niteliğinizde mi? Silivri Belediyesi vazgeçtiği için değil, siz vazgeçilmezliğinizi yitirdiğiniz, ya da buna hiç sahip olamadığınız için endişelenin. Kimse etkili bir medya kuruluşu ile ilişkilerini bozmak istemez, ilişkisini koparmayı geçin zaten. Her durumda tehditle, yaygarayla geri adım atacakların vay haline… Silivri Belediyesi’ni tehdit etmek yerine yayın kuruluşlarını iyileştirmek üzere bir adım atılabilir meslek dayanışması adına bu süreçte. Kaldı ki ben Silivri’nin gazetesi olarak ne Büyükçekmece’ye, ne Avcılar’a ne de Çatalca’ya gitmiyorsam merkezleri bu ilçelerde bulunan gazetelerin de bizim ilçemize gelmesine o kadar fazla gerek yok. İlla bir açılım yapacaksa Silivri Belediyesi başarıyla sürdürdüğü ulusal medya üzerinde yoğunlaşabilir. Kaldı ki etkili bölgesel gazeteler ve özellikle Silivri’de emek sarf eden temsilcileri ile çalışmaktan vazgeçmeyi düşünen de yok anladığım kadarıyla… Özcan Işıklar, daha bir ay önce güven tazelemiş bir belediye başkanı olarak kiminle isterse çalışır o apayrı bir konu… Yarın Hürhaber’le de çalışmayı gözden geçirme kararı alabilir. Resmi ilan niteliğimizden dolayı biraz zor olur ama çok istenirse yolu bulunur. Bunun için kendisiyle iyi geçinmek lazım diyeceğim, değil aslında Silivri halkının gözünden düşmemek ziyadesiyle yeterli olur. Artık yerel basın konusunda düştüğümüz içler acısı durumu kabul edip, iyileşmesi için gerekeni yapma sürecini iyi değerlendirelim. Silivri Belediyesi’nin gerçekleştirmeye çalıştığı ve bence başarılı da olacak şey; yerel medyayı yok etmek değil, iyileşmesini sağlamak. Buna belediye veya siyasilerden ziyade yerel basın temsilcileri olarak bizlerin daha çok ihtiyacı var…
Hayır, siyasette ve belediyecilikte sergilediği; ‘tüm işleri bizzat yapma’ yaklaşımına kendini kaptıracak, "Yerel gazetecilik öyle yapılmıyor böyle yapılıyor” diye bu sektöre de el atacak diye korkuyorum! Kendi kendini nasıl yazar? Yazar valla! Başkasının söylemesine çok tahammül edemiyor da, özeleştiri konusunda da eline su dökemediğiniz zamanları hiç merak etmiyorum…
Bu arada yazmayayım diyorum ama birileri saçmalamaktan vazgeçmiyor. Evet, hak veriyorum İlhan Uygun’dan sonra devam etmemiz bir çoklarına destek almadan mümkün gelmiyor.
Ama öyle sağlam bir temel bırakmış ki; başaramayacağımızı düşünenler, böyle olmasını bekleyenler adına üzgünüm. Çok da özel bir ekibimiz var tabi, aslında işin sırrı da burada. Yine de belirteyim tüm hisseler tarafıma ait olup, gizli falan ortak/ortaklarım yok! Olmayı düşünenler varsa buyursunlar gelsinler, değerlendiririz.

***

Tam yazımı bitirirken İstanbul Yerel Gazeteciler Dernek Başkanı Ali Tarakçı aradı. Bu konu ile ilgili açıklamaları var, değerlendirmem ricasıyla birlikte düşüncelerini paylaştı. "Silivri Belediyesi istediği medya kuruluşu ile çalışır, buna değil, kıstas belirlemesine karşıyız” dedi. Kriter belirlenir bunlara uymak veya uymamak, karşı mücadele de medya kuruluşunun tasarrufunda. Yapılmak istenen şeyi destekliyorum, yöntem konusunda belli ki fikir ayrılığı var. Ama temelde yerel medyanın iyileşmesi gerektiği konusunda hepimiz hemfikirsek, ayrıntılara takılmaktansa bütüne odaklanmayı tercih ediyorum… Ve eminim başlatılan süreç kararlılıkla devam ederse herkes daha güçlü yoluna devam edecek.
Temiz medya = Temiz siyaset...

YORUM YAP