Siyasetçi Rakipleriyle Çalışabilendir 2


Ak Parti Meclis grubuyla, parti teşkilatının pasifliği ve yetersizliği üzerine yoğunlaşmışken; muhtemel ilçe başkanı isimlerini dillendirdik. Selami Bey ilçe başkanı olmak istemez mi sorusuna verilen "Bayılır" cevabı konumuzu noktaladı.
Çoğu konuda farklı düşüncelere sahip olsak da; gelişmeleri sezebilecek, değerlendirebilecek, doğru tespitlerde bulunabilecek, objektif kalabilecek yeteneğimizin ortaya çıkmasından memnunum. Bu özelliklere sahip Hürhaber ve köşe yazarlarıyla gurur duyup, duymamak okuyucunun ve siyasilerin takdiri…
CHP İlçe Kongresi yapıldı. Selami Değirmenci az bir farkla İlçe Başkanı oldu. Bayıldığı ilçe başkanlığına, imamı da bayıltan bir performansla ulaştı. Hayırlı olsun.
Dozu ve seviyesi hayli düşmüş Silivri siyaset sahnesine hareket ve renk geldi. Rakipsizlikten rehavete kapılmış, asli görevlerini unutup tali görevlere dalmış CHP rakibini içinden çıkardı. Bundan sonra CHP İlçe Başkanlığı belediyenin, belediye başkanının, meclis üyelerinin en büyük denetleyicisi. Rakip parti sözcüsüne söz verilip, verilmemesi hususu eminim artık ilçe başkanına da sorulacak. Tek kanat uçmak zorunda kalan Silivri siyasetinin; kanata takılan ikinci motorla yükselme şansı da var, eldeki motorun sabote edilmesiyle pike yapma ihtimali de.
İzleme şansı bulamadığım CHP ilçe kongresi; katılım ve ilgi açısından çok görkemliymiş. Divan başkanının bezdiren, bıktıran konuşması bile heyecanı azaltamamış. Uzun süredir izliyorum Silivri CHP'de Beşiktaş'ın Çarşı grubunu çağrıştıran Çanta grubu var. İsmi konmamış, sessiz ve derinden giden bu grup hep netice alıyor. Silivri dışından delege oyunlarını bile altüst eden bu grubun kararlılığı lokomotif vazifesi görüyor. Takip edin, bana hak vereceksiniz. CHP'de Çanta ne derse o oluyor. Çanta kural tanımıyor, kendi kurallarıyla oynuyor. CHP'de siyaset yapanlar, Çanta varlığını göz ardı etmemeli.
Partisinin il delegesi olamamış belediye başkanının bundan sonra izleyeceği seyir önemli. Yapılacak il kongresinde oyu olmadığından, belirleme hakkından mahrum kalacak. Belki de muhatap bile alınmayacak. Misafir olarak ne kadar itibar göreceğini merak ediyorum. Makam arabasının parti emrine tahsis edildiği dillerde. Araba tahsisi ilçe kongresini kurtarmaya yetmedi. İl kongresindeki fedakârlıklar daha ilgi çekecektir. Ders verme özelliğiyle göz dolduran başkana, partilileri 'biz öğrenci değiliz' mesajı verdi.
İyi insan, dürüst kişilik, beyefendilik, entelektüel yapı siyasette netice almaya yeterli özellikler olmuyor. Toplumdan kopukluk, partililerine üstten bakan (öyle olmasa da) görüntü mağlubiyetin başlıca unsurları. Efendiliğe zarar vermemek için yazmadım ama Erdoğan Ataç yanlış seçimdi. Siyasi hayatı Değirmenci karşısında sayısız yenilgiyle dolu biri için, seçilmişlerin desteği yeterli olmadı. Meclis üyesi adayı olmaya cesaret edemeyen birini, tecrübeli ve kurt siyasetçi Değirmenci karşısına ilçe başkan adayı olarak çıkarmak; bürokratik işlem düşüncelilerin yanılgısı. Ders verme sevdası, siyaset kitabının okunmasını ve anlaşılmasını engellemiş.
Bundan sonra ne olacak? Değirmenci tecrübesiyle ve geçmişteki yardımcısının yapısını çok iyi tanımasıyla yeni durumun da üstesinden gelecektir. Yeter ki diğerleri bu durumu kabullenme sürecini uzun tutmasınlar. Taban kendi seçimine saygı göstermeyeni affetmeyecektir. Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri her karar ve düşüncelerinde “İlçe başkanı ne der” olgusunu göz ardı etmemeli. Siyasette bileği bükülemeyenin; belediyecilikte de eline su dökülemeyeceği bilinmeli, biliniyor. “Partimin emrindeyim” diyerek, parti emrimde olmalı mesajı verenler için; “Silivri'nin emrindeyim” demek için geç kalındı.
Resmi sonuçlar açıklanmadan, kongre salonunda yeni yönetimin üç ay içinde görevden alınacağı söylentisinin yayılması talihsizlik. CHP'yi Rahşan Hanımın partisi standardında görmek hiçbir CHP'liye yakışmaz. Değirmenci'nin ve ekibinin başarısının karşısında; belediye başkanı da, meclis üyeleri de, milletvekilleri de, Baykal da şapka çıkarmak zorunda. Tersi gelişmeler CHP'nin Silivri'de bitişi demek olur. Değirmenci eski Değirmenci ise genel seçimlerde kendini bitirecektir, beklemek zorundasınız. Yok, geçmişten ders almış ise CHP her yönden başarıya koşacak demektir. Bundan da hiç kimsenin şikâyetçi olacağını sanmıyorum.
Değirmenci dönemi hayırlı olsun.
CHP kongresini ve bu günkü yazımı, bir önceki yazımdan bir cümleyle sonlandırıyorum. İyi siyasetçi rakipleriyle çalışabilendir.

Mağlubiyetsiz kalın;
kongresiz, rakipsiz kalmayın. 

YORUM YAP