Şahin Dirik

Silivri’de partiler arası gençlik değerlendirmesi

Şu sıralar ilçemizde bir süredir durgun ilerleyen siyaset, ilçe kongrelerinin gündeme gelmesiyle hareketlenecek gibi görünüyor. İlçemizde siyasetin seyri ülke genelinden biraz farklı ilerliyor ve işliyor. Mesela ülkeyi yöneten AK Parti Silivri'de iktidarı ele geçirme yolunda bir hayli zorlanıyor. Yine ülke genelinde ilçemizde olduğundan çok daha aktif bir şekilde siyasi çalışmalarını yürüten bir HDP söz konusu. Ancak HDP Silivri örgütünün açıkçası varlığıyla yokluğu bir. Sorsanız ben dahi ilçe başkanlarının ismini bilmem. Bu noktada HDP'nin yarattığı 4. parti boşluğunu Halide Avlu yönetimindeki Demokrat Parti doldurmaya çalışıyor ve Demokrat Parti, CHP, AK Parti ve MHP'nin ardından HDP yerine Silivri'de ki dördüncü aktif parti olarak yerel siyasetin sahnesindeki yerini alıyor. Ancak Demokrat Parti'nin gündemde kalmaktaki başarısını seçimlere de yansıtabildiğini söylemek güç. Nitekim ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına da şüphemiz yok.
Hiç kuşku yok ki partilerin yüklerini en çok omuzlayan, işin ceremesini en çok çeken, bilhassa seçim dönemlerinde dur durak bilmeden çalışmak durumunda kalan gençlik örgütledir. Bir gün bu örgütlerin verdikleri emeklerin karşılığını gerçekten hakkıyla alabildikleri bir Türkiye görebilmeyi cidden arzuluyorum : )
İlçemizde, yurt genelinde de olduğu gibi özellikle 3 gençlik örgütü öne çıkıyor. Bunlar elbette her seçimde en çok oyu toplayan CHP, AK Parti ve MHP'nin gençlik örgütleri. İlçemizin gençlik örgütleri arasında sakin ancak çekişmeli bir siyasetin seyrettiği kanaatindeyim. Bu örgütlerin her birini yaptıkları çalışmalarla, aktiflikleriyle kısacası her yönüyle değerlendirmek niyetindeyim.
CHP Silivri Gençlik Kolları; 3 yıl civarı Berker Esen'in başkanlığında birçok başarılı işe imza atan CHP Silivri Gençlik Kolları daha çok yaptıkları “Kedi Evleri” gibi sosyal sorumluluk bilinci taşıyan projelerle öne çıkıyorlar. Seçim zamanlarında köylerden beldelere koşturup duran bu örgütün gençleri hiç karşılık beklemeden, dur durak bilmeksizin bayraklama yapıyor, pankartlar asıyor, broşür dağıtıyor, eylemden eyleme zıplayıveriyorlar…
Silivri gibi nispeten geniş bir coğrafi bölgeyi kapsayan bir ilçede seçim çalışması yürütmenin ne denli zor ve zahmetli bir iş olduğunu bilenler bilir. CHP Silivri Gençlik Kolları Başkanı Berker Esen de her zaman ilçenin 35 mahallesinin tamamını örgütlemiş olmanın ve dahası bunu Silivri'de şimdiye dek başarabilmiş ilk ve tek gençlik örgütünün başkanı olmanın haklı gururuyla övünür durur.
Yerelde iktidar partisi olmasına ve tüm mahallelerde örgütlenmiş olmasına rağmen CHP Silivri Gençlik Kolları'nın “aktif” olarak tabir edilebilecek üye sayısı muhtemelen beklediğinizden azdır. Ancak işe farklı boyutlarından da bakmak lazım. Hadi biraz sokak ağzıyla konuşalım. En kaba tabirle, gençlerin hatırı sayılır bir kısmı AK Partiye “çıkar” için gidiyorlar. Ücretsiz geziler, çeşitli sosyal aktiviteler, İSKİ ve BEDAŞ gibi kurumlarda iş olanakları… Tüm bu fırsatlar elbette ki gençlerin iştahını kabartıyor. Geri kalan kısmı ise AK Parti'nin ülke genelinde yarattığı sayısız algı oyunlarına kanıp gelen saf gençler oluşturuyor…
Gelelim MHP'ye, yani Ülkü Ocakları'na. Ocağa giden gençlerin çoğu tabiri caizse “arka yapmak” için gidiyorlar. Sonuç olarak Ülkü Ocakları başarılarıyla olduğu kadar vukuatlarıyla da anılan bir kurum ve çoğu insan ocaktan olan gençlere daha bir çekinerek yaklaşıyor. Korkulan biri olma isteği gençleri kendine çekiyor. CHP ise size ne “arka” ne de “çıkar” vaat ediyor. CHP Gençlik Kolları işte tamamen bu gibi faktörleri gözetmeksizin sırf davasına inandığı için partiye gelen gençlerden oluşuyor. Düşünsenize, siz bir genç olsanız CHP Gençlik Kolları'na yazılırken onlardan ne gibi beklentileriniz olabilir ki? Tüm bu faktörlerin yokluğu göz önüne alınınca CHP Silivri Gençlik Kollarının yeterli sayıda “aktif” üyesi olduğu sonucuna varabiliyorsunuz…
AK Parti Silivri Gençlik Kolları; Yurt genelinde iktidar olmanın sağladığı avantajları sonuna kadar kullanan AK Parti'nin durumu ilçemizde de pek farklı ilerlemiyor. Sürekli ücretsiz geziler vs… gibi sosyal etkinliklerle yeni neferler toplayıp genişleyen AK Parti Silivri Gençlik Kolları, Orhan Koç'un başkanlığında çalışmalarını sürdürüyor. Ne var ki ben şimdiye dek AK Parti Gençlik Kolları üyeleriyle hep salon davetleri, törenler vs gibi yerlerde denk geldim. Onları hiç bayraklama yaparken, pankart asarken veya bunlar gibi başka işler yaparken görmedim. Bakın dikkat ederseniz görmedim diyorum, yapmıyorlar demiyorum. Bir partiyi yerelde ve genelde iktidara taşıyan önemli faktörlerden biridir zannımca gençlik örgütleri. Gençlik örgütleri partinin yükünün çoğunluğunu “ayak işleri” olarak tabir edilen bayraklama vs yaparak sırtlanırlar. AK Parti Gençlik Kolları'nın bu yükü ne denli sırtlandığı (veya sırtlanmasına gerek olup olmadığı) tartışmaya açık bir konu. Ancak elbette ki iktidar partisi olmanın avantajlarından biri olarak bu gibi işleri yapacak adamlar tutacak olanaklara da sahiplerse buna da diyecek bir şey yok elbette.
AK Parti'nin kendine üye kazandırmasının bir diğer “kurnaz” taktiği olarak bilinen İSKİ, BEDAŞ vs gibi kurumlarda eleman alınırken AK Parti üyelerine öncelik tanınması faktörünün de AK Parti Silivri ilçe teşkilatının ve dolayısıyla gençlik kollarının genişlemesinde önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Bu taktiğin ne derece yasal olup olmadığı konusunda maalesef bir fikrim yok ancak etikliği tartışmaya açık durumda olduğu kesin. Bu gibi numaralarla her şeye rağmen baş edebilen CHP'yi elbette bir kez daha tebrik etmek lazım.
Biraz da olumlu yönlerinden bahsedelim AK Parti Gençlik Kolları'nın. AK Parti Gençlik Kolları bu güne bugün Silivri'ye bir ilçe başkanı yetiştirdi. Hatta bu ilçe başkanı aynı zamanda Silivri ve İBB meclis üyesi. Bir zamanlar gençlik kolu başkanlığı görevinde de bulunmuş olan Sayın Rıfat Kutlu'nun buralara gelebilmiş olması AK Parti'nin genelinde kolay rastlanabilecek türde bir tablo değil. Bu yüzden kendisini tebrik etmemiz lazım. Ayrıca AK Parti'nin Sayın Kutlu gibi tabandan yetişme siyasetçileri de böyle önemli mevkilere layık görmesi diğer siyasi partilere de örnek olmalı. Ben şahsen diğer partilerin mevcut gençlik kolu başkanlarını da böyle önemli yerlerde görmeyi çok arzu ederim.
Silivri Ülkü Ocakları; “Ülkü Ocakları MHP'nin gençlik kolu mu?” Bu soruyu her duyduğumda şöyle ağız dolusu bir “EVET” diyesim geliyor. Hatta öyle yüksek sesle çıkmalı ki ağzımdan; bu “EVET” in üzerine daha hiçbir şey sorulmasın, bu konuda başka herhangi bir yorum yapılmasın istiyorum. Her ne kadar resmiyette bir siyasi partiden bağımsız görülse de hepimiz bal gibide Ülkü Ocakları'nın MHP'nin gençlik kolu işlevini gördüğünü biliyoruz. Eğer öyle olmadığı iddiasındaysanız “Bu partinin neden kadın kolları var da gençlik kolları yok?” diye sorarlar adama. Ülkü Ocakları'nın MHP'ye bağlı olmadığını savunmakla Halk-Lis'in CHP'ye bağlı olmadığını savunmak aynı şeydir benim gözümde. Ülkü Ocakları'nın bir eğitim ve kültür vakfı olarak lanse edilmesinin getirilerini akıllıca ve sonuna kadar kullanan MHP ocaklarda çeşitli eğitimler veriyor ve bunun forsunu elbette kullanıyor. Genç nesillerin et-kilenmeye daha müsait olan zihinlerini “eğitip kültürlü bir hale getirme” işini resmi olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadan gerçekleştirmenin en mantıklı yolu elbette böyle bir vakıf kurmaktır. Yanlış anlamayın, amacım bunları olumsuz şeylermiş gibi lanse etmek değil. Herkesin kendince birer gayesi var sonuçta…
Gelelim Silivri Ülkü Ocaklarına. Yurt genelinde olduğu gibi Silivri Ülkü Ocakları'ndaki gençler de MHP ilçe teşkilatının bayraklıma vs gibi işlerine koşuyorlar. Tıpkı CHP'li gençlerin de yaptığı gibi. Ancak çevremden aldığım bazı duyumlar Silivri Ülkü Ocakları'nın son zamanlarda biraz “yozlaştığı” yönünde. Nurullah Arıkan, başkanlığı döneminde ocaktaki gençleri şimdiye değin görülmemiş eğitimlere tabi tuttuğu, keyifli ve ilginç aktiviteleri gerçekleştirdiği, yaptığı pek çok düzenlemeyle olumlu anlamda ses getirdiği söylenmekte. Arıkan, ocağı gençlerin daha bir güle oynaya gideceği bir yer haline getirmesinin yanı sıra MHP Silivri ilçe yönetimiyle arasının açık olması sebebiyle başkanlığı kısa sürdü. Arıkan başkanken ben bile kendi kulaklarımla defalarca bazı MHP ilçe yöneticilerinin gençlere “Nurullah gidene kadar ocağa gitmeyin” dediğini duydum. Aralarındaki husumetin sebebini bilmiyorum ama bu husumeti gençliğe bu denli yansıtmalarını kesinlikle tasvip etmiyorum. Arıkan ve ilçe teşkilatının arasındaki sürtüşme ocaktaki gençlerin sayısının bir hayli azalmasına sebep olmuştu. Ancak Arıkan ocakta kalan sınırlı sayıda gence kendisini o kadar sevdirip benimsetmişti ki, farklı bir sebepten istifa ettiği gecenin sabahında her tarafına sprey boyalarla “Tek reis Arıkan” yazan bir Silivri'ye uyandık.
Şimdi Silivri Ülkü Ocakları başkanlığı görevinde Erhan Özkök var. MHP ilçe teşkilatıyla da arası gayet iyi olan Özkök'ün ocaktaki gençlerin sayısını bir hayli arttırdığı herkesin malumu. Ancak görüştüğüm ve isminin gizli kalmasını rica eden bazı gençler artık ocakta Arıkan döneminde yapılan sosyal-kültürel aktivitelerin çoğunun yapılmadığından yakındılar. Ocağın kalabalık olması elbette olumlu bir şey ancak o kalabalığın içinin ne kadar “dolu” olduğu da bir o kadar önemli. Sözüm meclisten dışarı, eğer içi boş şakşakçı gençler yetiştiriliyorsa bunun MHP'nin mevcut merkez yönetim kurlunun daha çok işine geleceğine de elbette hiç şüphe yok. Ama umarız ki öyle değildir.

YORUM YAP